-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Libijos naujojo režimo pajėgos baigia užimti vieną iš Muamaro Kadhafi šalininkų tvirtovių

Libijos naujojo režimo kovotojai antradienį paskelbė užėmę oro uostą ir kareivines nuversto šalies lyderio Muamaro Kadhafi šalininkų pietinėje tvirtovėje Sabhoje, tačiau mūšiai dviejuose šiauriniuose bastionuose tęsiasi.
Libijos sukilėliai Tripolyje
Libijos sukilėliai Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pranešimas apie kovines pergales buvo paskelbtas tuo metu, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės ruošiasi susitikti Niujorke vyksiančios Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kuluaruose aptarti naujosios Libijos ateitį.

M.Kadhafi, kuris dešimtmečius stebino JT susitikimų dalyvius savo įpročiu gyventi beduinų palapinėje ir padrikomis kalbomis, šįkart į Niujorką nebeatvyks – vietoje jo dalyvaus ankstesnį Tripolio režimą nuvertusių sukilėlių Laikinosios Nacionalinės Tarybos (LNT) delegatai.

Apie oro uosto ir kareivinių užėmimą strategiškai svarbiame dykumų mieste Sabhoje, esančiame už 800 kilometrų į pietus nuo Tripolio, antradienio rytą paskelbė LNT pajėgų brigados „Dykumos skydas“ atstovas Mohammedas Wardugu.

Kai kuriuose Sabhos kvartaluose tebevyksta susirėmimai, tačiau LNT pajėgos šio miesto kontrolę visiškai perims „po kelių valandų“, nurodė M.Wardugu, kuris yra šios brigados vado Barkos Wardugu brolis.

Pasak jo, LNT pajėgos paėmė į nelaisvę vieną iš svarbių M.Kadhafi generolų, taip pat privertė sprukti daugiau nei 300 jo samdinių.

„Tada mūsų kovotojai puolė iš pasalų ir daug nukovė, sužeidė arba paėmė į nelaisvę“, – M.Wardugu sakė naujienų agentūrai AFP rytiniame Bengazio mieste, nepateikdamas konkrečių skaičių.

„Generolas Belgacemas al Abaajas, Kadhafi žvalgybos vadovas al Chufros regione, buvo sučiuptas“ pirmadienį už maždaug 100 kilometrų nuo Sabhos, pridūrė jis.

B.al Abaajas, kurio LNT pajėgos ieškojo dėl „nusikaltimų... ir sabotažo“, buvo sučiuptas su savo šeimos nariais, važiuojantys penkių visureigių kolona.

NATO antradienį informavo, kad Aljanso aviacija atakavo taikinius Sabhoje ir sunaikino du priešlėktuvinių raketų sistemas, du priešlėktuvinės gynybos radiolokatorius ir tris kitus priešlėktuvinės gynybos objektus.

Aljanso karo lėktuvai taip pat smogė vienam šarvuotam automobiliui ir reaktyvinės artilerijos sistemai Sirte; sunaikino šešis priešlėktuvinius kulkosvaidžius ir vieną vadavietę Vadano ir Huno miesteliuose arba jų apylinkėse, taip pat dar vieną vadavietę netoli Bani Valido.

NATO oro pajėgos atakavo taikinius aplink M.Kadhafi gimtąjį miestą Sirtą, kai dešimtys naujojo režimo kovotojų šturmavo netoliese esantį Sultanos miesto, apšaudomi raketomis ir artilerijos sviediniais.

Skanduodami „Allahu Akbar“ (Dievas visų didžiausias) ir „Pakelkite galvas, jūs esate libiai“, kovotojai įsiveržė į Sultaną, kurioje pastarąsias dvi dienas vyko įnirtingi mūšiai, stumdami M.Kadhafi šalininkus Sirto link.

Pirmadienį taip pat buvo kaunamasi į pietryčius nuo Tripolio esančioje Bani Valido oazėje, kurioje, kaip manoma, yra nuversto lyderio sūnus Saif al Islamas ir galbūt pats M.Kadhafi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius