-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos režimas toliau trupa, įtakingas dvasininkas paragino nužudyti Muamarą Kadhafi

Libijos lyderis Muamaras Kadhafi neigia pabėgęs iš savo šalies, kai protestuotojai perėmė kontrolę keliuose miestuose, o taip pat atsistatydino kai kurie jau 41 metus gyvuojančio režimo šalinininkai.
Maltos kariai prie dviejų Libijos naikintuvų, kurių pilotai atsisakė šaudyti į savo šalies piliečius ir dezertyravo į šią Viduržemio jūros valstybę.
Maltos kariai prie dviejų Libijos naikintuvų, kurių pilotai atsisakė šaudyti į savo šalies piliečius ir dezertyravo į šią Viduržemio jūros valstybę. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

68 metų lyderis, kalbėdamas pirmadienio vakarą, siekė paneigti „piktybinius gandus“, kad jis esą pabėgęs į Venesuelą. Tai buvo pirmasis jo pasisakymas nuo protestų pradžios praeitą antradienį, kurie pirmiausiai apėmė šios naftos turtingos Šiaurės Afrikos šalies rytinę dalį.

„Ketinu susitikti su jaunimu Žaliojoje aikštėje Tripolio centre“, M.Kadhafi sakė per reportažą, kuris, pasak valstybinės televizijos, buvo tiesiogiai transliuojamas iš lyderio namų.

„Aš tik noriu įrodyti, kad esu Tripolyje, o ne Venesueloje, ir paneigti televizijos, tų šunų, pranešimus“, – pabrėžė lyderis, stovėdamas po skėčiu ir ruošdamasis lipti į automobilį. Pirmadienio vakarą Tripolyje smarkiai lijo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokį Muamarą Kadhafi per televiziją pirmadienio vakarą pamatė jo tautiečiai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tokį Muamarą Kadhafi per televiziją pirmadienio vakarą pamatė jo tautiečiai.

Šis pasirodymas tetruko 22 sekundes, o M.Kadhafi valdžia Libijoje, vis labiau kliba: ištikimi režimo šalininkai vienas po kito atsistatydina, o naikintuvų pilotai dezertyravo, kai jiems buvo įsakyta šaudyti į demonstrantus.

Sukilimui persimetus į sostinę, Tripolyje aidėjo šūviai, o protestuotojai šturmavo policijos skyrius ir M.Kadhafi ruporu laikomo valstybinio transliuotojo pastatą. Taip pat buvo padegti kai kurie vyriausybiniai pastatai.

Žmogaus teisių organizacijos nurodė, kad Libijai malšinant šiuos neramumus žuvo 200–400 žmonių. Dviejų Tripolio rajonų gyventojai telefonu pranešė, kad sostinėje vyksta „žudynės“ ir kad Tadžuros rajone ginkluoti žmonės „šaudo nesirinkdami“.

Sraigtasparniu atvykę samdiniai šaudė į žmones

Libijos valstybinė televizija antradienį paneigė „melą ir gandus“, kad saugumo pajėgos masiškai žudo protestuotojus. „Kalbama, kad kai kuriuose Libijos miestuose, miesteliuose ar gyvenvietėse vyksta žudynės. Privalome kovoti su šiais gandais ir melu, kurie yra psichologinio karo dalis“, – televizija „al Jamahiriya 2“ raudonomis raidėmis paskelbė karštųjų naujienų eilutėje.

Skleidžiant šią informaciją „siekiama sužlugdyti jūsų moralę, jūsų stabilumą ir jūsų turtus“, nurodoma pranešime.

Tuo tarpu Libijos sostinės Tripolio gyventojai pranešė apie kai kuriuose rajonuose vykstančias „žudynes“, kai valstybinis transliuotojas paskelbė apie saugumo pajėgų reidus prieš „teroristų irštvas“.

Vienas gyventojas pasakojo, kad Tripolio Fašlumo rajone nutūpė sraigtasparnis, atskraidinęs afrikiečius samdinius, kurie nesirinkdami šaudė į žmones gatvėse ir daug jų nužudė.

Vienas gyventojas pasakojo, kad Tripolio Fašlumo rajone nutūpė sraigtasparnis, atskraidinęs afrikiečius samdinius, kurie nesirinkdami šaudė į žmones gatvėse ir daug jų nužudė.„Tai neabejotinai režimo galas. To Libijoje dar nebuvo. Meldžiamės, kad viskas greitai baigtųsi“, – sakė kitas gyventojas, paskambinęs iš Tripolio rytinio rajono į naujienų agentūros AFP biurą Kaire.

Vienos Lotynų Amerikos šalies pilietis, gyvenantis prabangiame Tripolio priemiestyje Gargareše, pasakojo, kad pirmadienį trumpam išėjęs į gatvę matė padegtas padangas, sunkvežimį ir lengvąjį automobilį. „Praėjome pro barikadą, prie kurios budėjo Kalašnikovo automatais ginkluoti vyrai, – pasakojo liudininkas. – Labai bijojau – jie suėmė porą afrikiečių.“

Lotynų amerikietis pridūrė, kad išsigandę imigrantai ir jų šeimos laukia, kada bus evakuoti iš Libijos. Jis sakė, kad Gargareše buvo plėšomi M.Kadhafi portretai, nors šiame rajone „anksčiau buvo apstu jo šalininkų“.

Saugumo pajėgos atakavo „teroristų irštvas“

Libijos rytuose esantis antrasis didžiausias šalies miestas Bengazis perėjo į demonstrantų rankas, kai dezertyravo jame dislokuoti kariuomenės daliniai, pranešė Paryžiuje įsikūrusi Tarptautinė žmogaus teisių federacija (IFHR).

Ši organizacija nurodė, kad protestuotojai taip pat kontroliuoja rytinius miestus Sirtą ir Tobruką, taip pat arčiau sostinės esančius Misratą, Chumsą, Tarhūną, az Zaviją ir Zuvarą.

Bengazio oro uoste buvo sugadinti kilimo ir tūpimo takai, todėl jame nebegali tūpti keleiviniai lėktuvai, antradienį pranešė Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Aboul Gheitas.

„Kalbant apie Libijos rytinio Bengazio oro uostą, jo takai buvo sunaikinti. Šiame oro uoste nebegali tūpti Egipto ir jokie kiti lėktuvai“, – A.Aboul Gheitas sakė spaudos konferencijoje.

Libijos valstybinė televizija paskelbė, kad saugumo pajėgos per reidus „teroristų irštvose“ nukovė neįvardytą skaičių žmonių, tačiau tiksliai nenurodė, kur vyko šie susirėmimai ir kas buvo jų aukos.

Televizija taip pat citavo M.Kadhafi sūnų Saifą al Islamą Kadhafi, kuris sakė, kad ginkluotosios pajėgos atakavo armijos saugyklas, esančias toli nuo gyvenviečių. Tačiau lyderio sūnus neigė „pranešimus, kad ginkluotosios pajėgos bombardavo Tripolio ir Bengazio miestus“, kai apie aviacijos smūgius sostinėje pranešė „al Jazeera“.

S.al Islamas Kadhafi pirmadienį griežtame kreipimesi per televiziją perspėjo apie galintį kilti pilietinį karą. Pasak jo, „per Libiją tekės kraujo upės“, jeigu protestuotojai nesutiks su režimo pasiūlytomis reformomis.

Libijos diplomatai visame pasaulyje atsiriboja nuo režimo

Pranešama, kad Libijos teisingumo ministras Mustapha Abdeljalilas atsistatydino, protestuodamas dėl „per didelės jėgos naudojimo“ prieš demonstrantus.

Libijos diplomatai prie Jungtinių Tautų (JT) paragino M.Kadhafi atsisakyti valdžios, o ambasadoriaus pavaduotojas Ibrahimas Dabbashi pareiškė, kad veteranas lyderis „paskelbė karą“ prieš Libijos žmones ir vykdo „genocidą“.

„Manau, kad tai yra pulkininko Kadhafi galas – tik dienų klausimas, kada jis atsistatydins arba kada jo atsikratys Libijos žmonės“, – I.Dabbashi sakė duodamas interviu televizijai „BBC World“.

Kaire Libijos pasiuntinys prie Arabų Lygos Abdelis Moneimas al Honi sakė taip pat atsistatydinantis ir „prisidedantis prie revoliucijos“.

Pirmadienį iš posto pasitraukė aukšto rango Libijos diplomatas, rezidavęs Kinijoje. Apie atsistatydinimą jis pranešė per televiziją „Al Jazeera“, duodamas interviu tiesioginio eterio metu. Taip pat esama nepatvirtintų pranešimų, kad ryšius su režimu nutraukė ir Libijos ambasadorius Bangladeše.

Kinijoje dirbęs diplomatas Husseinas Sadiqas al Musrati, duodamas interviu Katare įsikūrusiam televizijos naujienų kanalui, paragino jo pavyzdžiu pasekti visus šalies diplomatus.Kinijoje dirbęs diplomatas Husseinas Sadiqas al Musrati, duodamas interviu Katare įsikūrusiam televizijos naujienų kanalui, paragino jo pavyzdžiu pasekti visus šalies diplomatus.

Libijos ambasados Malaizijoje darbuotojai antradienį pasmerkė prieš režimą protestavusių žmonių „žudynes“ ir paskelbė, kad jie atsisako būti lojalūs lyderiui M.Kadhafi, prieš kurį sukilo šalies visuomenė.

„Mes jam nelojalūs, mes lojalūs Libijos žmonėms“, – agentūrai AFP sakė ambasadorius Bubakeras al-Mansori.

Tuo tarpu maždaug 200 libiečių prie ambasados pastato Kvala Lumpūre surengė piktą antivyriausybinę protesto akciją. Minia degino plakatus su Libijos lyderio atvaizdu ir skandavo: „Kadhafi, žaidimas baigtas“.

Netrukus diplomatinės misijos darbuotojai atvėrė ambasados komplekso vartus ir įleido protestuotojus į vidų. Ambasados darbuotojai paskelbė pareiškimą, smerkiantį „barbarišką, nusikalstamą kraujo liejimą, žudynes ir totalų mūsų nekaltų civilių žmonių, kurie neginkluoti rengia taikias demonstracijas, eliminavimą“.

Libijos ambasada Australijoje antradienį taip pat nutraukė ryšius su Libijos lyderiu M.Kadhafi, praneša šaltiniai. Libijos ambasadorius Kanberoje Musbahas Allafi antradienį ryte susitiko su Australijos vyriausybės pareigūnais, pranešė laikraštis „The Australian“.

Su ambasados darbuotojais korespondentams susisiekti nepavyko, bet diplomatinės misijos patarėjas kultūros klausimais Omranas Zwedas laikraščiui sakė: „Mes atstovaujame Libijos žmonėms. Mes nebeatstovaujame Libijos režimui“.

Libijos naikintuvų pilotai paspruko į Maltą

Libijos ambasadorius Indijoje antradienį pareiškė, kad atsistatydino dėl „didelio masto“ ir „nepriimtino“ smurto prieš civilius, įskaitant demonstrantų apšaudymą iš karo lėktuvų.

„Atsistatydinu dėl didelio masto smurto prieš civilius gyventojus mano šalyje“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė Ali al-Essawi.

„Vakar jie pradėjo iš lėktuvų bombarduoti civilius žmones, rengiančius taikias demonstracijas“, – pabrėžė ambasadorius.

A.al Essawi taip pat pareiškė, kad šiuos neramumus malšinantis režimas pasitelkė afrikiečius samdinius, todėl dalis karių perėjo į opozicijos pusę. „Jie yra atvykę iš Afrikos ir kalba prancūzų bei kitomis kalbomis“, – sakė duodamas naujienų agentūrai „Reuters“, pridūręs, kad šią informaciją gavo iš šaltinių Libijoje.

„Jie (prie protestuotojų prisidėję kariai) yra Libijos žmonės. Jie negali žiūrėti, kaip užsieniečiai žudo libiečius, todėl prisidėjo prie žmonių“, - nurodė A.al Essawi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Maltą pasprukęs Libijos pilotas išlipa iš naikintuvo.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Maltą pasprukęs Libijos pilotas išlipa iš naikintuvo.

A.al-Essawi paragino tarptautinę bendruomenę ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą paskelbti oro erdvę virš Libijos neskraidymo zona. Po Persijos įlankos karo 1991 metais tokia neskraidymo zona buvo paskelbta Irake, kurį tuo metu valdė Saddamas Husseinas. „Tarptautinė bendrija turi įsikišti ir apginti libiečiu“, – sakė ambasadorius.

Du Libijos oro pilotai, abu turintys pulkininko laipsnį, savo vienviečiais naikintuvais „Mirage F1“ nuskrido į Maltą ir pareiškė dezertyravę, kai jiems buvo įsakyta atakuoti protestuotojus Bengazyje, Maltos kariškiai sakė naujienų agentūrai AFP.

Įtakingas sunitų dvasininkas ragina Libijos armiją nužudyti M.Kadhafi

Įtakingas sunitų dvasininkas Yusufas al Qaradawi pirmadienį paskelbė fatvą – religinį įsaką, raginantį Libijos karius nušauti šalies lyderį M.Kadhafi, kad „Libija jo atsikratytų“.

„Tie asmenys Libijos armijoje, kurie gali paleisti kulką į poną Kadhafi, turėtų tai ir padaryti“, – televizijos kanalui „Al Jazeera“ sakė Egipte gimęs dvasininkas, kuris dabar daugiausiai laiko praleidžia Katare.

Y.al Qaradawi taip pat sakė Libijos kariams „nepaklusti įsakymams šaudyti į savo žmones“ bei paragino šalies ambasadorius atsiriboti nuo M.Kadhafi režimo.

80 metų amžiaus teologas dėl savo neretai prieštaringų fatvų yra žinoma figūra Artimuosiuose Rytuose, o reguliarūs pasirodymai per televiziją „Al Jazeera“ arabų pasaulyje pelnė Y.al Qaradawi garsenybės statusą.

Y.al Qaradawi, kuris yra vienas Egipto Musulmonų brolijos intelektualinių lyderių, seniai gyvena Katare ir vadovauja Tarptautinei musulmonų sąjungai.

JT Saugumo Taryba ir Arabų Lyga susirinks aptarti Libijos krizės

JT Saugumo Taryba antradienį susirinks aptarti krizės Libijoje, pranešė pasaulinės organizacijos generalinis sekretorius Ban Ki-moonas. JT vadovas pabrėžė, jog kalbėjosi su Libijos lyderiu M.Kadhafi ir paragino jį pademonstruoti santūrumą.

„Pasakiau jam, kad būtina visiškai užtikrinti žmogaus teises, taip pat susirinkimų ir žodžio laisves“, – sakė Ban Ki-moonas po 10 minučių trukusio pokalbio telefonu su M.Kadhafi.

„Primygtinai paraginau jį sustabdyti smurtą prieš demonstrantus ir dar kartą griežtai pabrėžiau, kad labai svarbu gerbti tų demonstrantų teises“, – sakė JT vadovas prieš Saugumo tarybos susitikimą, kuris Niujorke prasidės 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku.

Navi Pillay paragino nedelsiant nutraukti šiuos žmogaus teisių pažeidimus ir pasmerkė incidentus, per kuriuos, kaip pranešama, į civilius gyventojus šaudė kulkosvaidininkai, snaiperiai ir kariniai lėktuvai.Surengti šį susitikimą paprašė Libijos ambasadoriaus pavaduotojas I.Dabbashi, nurodė diplomatai. I.Dabbashi ir kiti Libijos diplomatai, dirbantys Jungtinėse Tautose, pirmadienį pasisakė už tai, kad M.Kadhafi būtų nuverstas.

JT vadovas pabrėžė, kad „privalu gerbti žmonių siekius ir būgštavimus, ir tų šalių valdžia turi juos išklausyti“. Ban Ki-moonas tai pareiškė kalbėdamasis su nedidele grupe žurnalistų Los Andžele. Kiek anksčiau jis paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė esąs „pasipiktinęs“ dėl pranešimų, kad Libijos saugumo pajėgos iš karo lėktuvų ir sraigtasparnių šaudė į demonstrantus.

„Tokios atakos prieš civilius žmones, jei tai tiesa, yra rimtas tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas ir sulauks griežčiausio generalinio sekretoriaus pasmerkimo“, – sakė JT atstovas spaudai Martinas Nesirky.

JT žmogaus teisių vyriausioji komisarė Navi Pillay antradienį paragino pradėti tarptautinį tyrimą dėl Libijos režimo vykdomų represijų prieš opozicijos protestuotojus, sakydama, jog šie veiksmai tikriausiai prilygsta nusikaltimams žmoniškumui.

N.Pillay paragino nedelsiant nutraukti šiuos žmogaus teisių pažeidimus ir pasmerkė incidentus, per kuriuos, kaip pranešama, į civilius gyventojus šaudė kulkosvaidininkai, snaiperiai ir kariniai lėktuvai. „Didelio masto ir sistemingos atakos prieš civilius gyventojus gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“, – pabrėžė komisarė, buvusi JT karo nusikaltimų tribunolo teisėja.

Arabų Lygos atstovai antradienį taip pat planuoja susitikti tartis dėl Libiją apėmusio kruvino sukilimo, pranešė šios arabų šalių organizacijos atstovas spaudai. Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad 22 valstybes vienijančios Arabų lygos nuolatiniai ambasadoriai susitiks Kaire 17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius