-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos vyriausybės tankai įvažiavo į Zuvaro miesto centrą

Vyriausybės pajėgų tankai įvažiavo į Zuvaro miesto centrą, ir kovoja su sukilėlių pajėgomis, pranešė šio miesto gyventojas.
Libijos sukilėlis
Libijos sukilėlis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esu Zuvaro centre. Kadhafi pajėgos dabar yra miesto centre. Matau važiuojančius tankus“, – telefonu agentūrai „Reuters“ iš šio Libijos vakaruose esančio miesto pranešė Tarekas Abdullah.

„Vyksta kovos su sukilėliais“, – sakė jis. Jam kalbant telefonu, pasigirdo mažiausiai šeši artilerijos pabūklų šūviai.

Ši žinia reiškia, kad Libijos sukilėliai vis labiau spaudžiami į kampą. Sekmadienį jie atsitraukė iš dar vieno svarbaus miesto, jį iš artilerijos pabūklų intensyviai apšaudė šalies lyderiui Muamarui Kadhafi lojalios pajėgos, kurios pasistūmėjo dar arčiau pagrindinio opozicijos kontroliuojamo miesto Bengazio.

Sukilėliams palikus al Buraiką, jų vadas, buvęs M.Kadhafi režimo vidaus reikalų ministras, pažadėjo ryžtingai ginti kitą vyriausybinių pajėgų kelyje esantį miestą – Adždabiją.

Praėjusią savaitę M.Kadhafi pajėgoms surengus žaibišką kontrpuolimą, jos išstūmė sukilėlius iš Viduržemio jūros pakrantės miestų ir pasiekė svarbų persilaužimą mėnesį trunkančioje kovoje su opozicija, siekiančia nuversti keturis dešimtmečius šalį valdantį režimą.

M.Kadhafi pajėgos „žygiuoja išvalyti šalį“ nuo maištininkų, Tripolyje žurnalistams sakė Libijos armijos atstovas spaudai pulkininkas Miladas Husseinas.

„Mūsų reidai verčia teroristus sprukti. Mes išvadavome az Zaviją, al Ukailą, Ras al Unufą ir al Buraiką, ir armija toliau juda į priekį, kad išvaduotų likusius miestus“, – sakė jis.

Dešimtys sukilėlių atsitraukė iš al Buraikos į Adždabiją – tai paskutinis opozicijos kontroliuojamas miestas pakeliui į Bengazį.

Už 170 km esantį Bengazį Libijos opozicija paskelbė šalies sostine de facto.

Libijos kariuomenės atstovas pulkininkas Miladas Husseinas sekmadienį sukilėlius pavadino „žiurkėmis ir teroristais“.Libijos valstybinė televizija paskelbė, kad al Buraika „išvalyta nuo ginkluotų gaujų“. Ji taip pat pranešė, kad M.Kadhafi susitiko su Kinijos, Indijos ir Rusijos ambasadoriais aptarti galimybės perduoti jiems šalies naftos eksporto kontrolę.

Libijos vyriausybines pajėgas palikusiems kariams bus atleista, pranešė valstybinė televizija

Į sukilėlių gretas perėjusiems Libijos kariams bus atleista, jeigu jie pasiduos vyriausybės pajėgoms, pirmadienį pranešė valstybinė televizija, cituodama kariuomenės pareigūnus.

Tuo tarpu Libijos lyderiui M.Kadhafiui ištikimoms pajėgoms toliau judant link sukilėlių citadele laikomo Bengazio miesto, Adždabijoje baiminamasi vyriausybės pajėgų puolimo.

Nuo vasario 15 dienos, kai šalyje prasidėjo sukilimas prieš M.Kadhafi valdymą, tam nemažai karių ir kariuomenės pareigūnų perėjo į opozicijos gretas.

Libijos kariuomenės atstovas pulkininkas M.Husseinas sekmadienį sukilėlius pavadino „žiurkėmis ir teroristais“.

Vakarai žada Libijos sukilėliams paskelbti neskraidymo zoną, praneša „Al Jazeera“

Televizija „Al Jazeera“ pirmadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija pažadėjo sukilėliams rytinėje Libijos dalyje paskelbti neskraidymo zoną, kuri palengvintų jų kovą su vyriausybinėmis pajėgomis.

Šio pranešimo šaltinio arabų kalba transliuojantis palydovinės televizijos kanalas nenurodė ir daugiau susijusios informacijos nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius