Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 29 /19:43

Liepsnojančiame kelte „Norman Atlantic“ žuvo 8 žmonės, be žinios dingo 43

Gelbėtojai nepaisydami tamsos stengėsi išgelbėti beveik 300 keleivių, įstrigusių degančiame italų kelte, o pakrančių apsaugos pareigūnai pranešė, kad per šią dramą jūroje žuvo aštuoni žmonės.
Gaisras „Norman Atlantic“ kelte
Gaisras „Norman Atlantic“ kelte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 19.43 val. Italijos pareigūnai pirmadienį paskelbė, kad iš degančio Viduržemio jūroje kelto išgelbėti 427 žmonės, žuvusiųjų minimi aštuoni.

Taigi suskaičiuoti 435 asmenys, bet, remiantis keleivių sąrašu, dar 43 žmonių trūksta. Vis dėlto pareigūnai mano, kad keleivių sąrašas, kuriame kartu su įgula nurodytos 478 pavardės, gali būti netikslus.

Ištisą parą trukusi itin sudėtinga žmonių evakavimo operacija baigėsi netrukus po vidurdienio. Italijos karinis laivynas pranešė, kad kelte liko tik devyni pagrindiniai įgulos nariai, kurie ruošiasi laivo buksyravimui į uostą.

Laivai ir sraigtasparniai visą naktį grūmėsi su bangavimu, stipriu vėju ir dūmų debesimis, skubėdami gelbėti 227 keleivius, likusius kelte „Norman Atlantic“.

Gaisras kilo paryčiais kelto automobilių stovėjimo skyriuje, kai laivas buvo maždaug už 44 jūrmylių į šiaurės vakarus nuo Graikijos Kerkyros salos.

„Naktis bus ilga“, – „Twitter“ rašė Italijos premjeras Matteo Renzi.

Iki pirmadienio 6 val. ryto (7 val. Lietuvos laiku) buvo išgelbėtas iš viso 251 keleivis iš 478, pranešė Italijos karinis jūrų laivynas, po to, kai gelbėtojų komandos iš Graikijos, Italijos ir Albanijos dirbo visą naktį.

Italijos karinio jūrų laivyno atstovas Riccardo Rizzotto sakė, jog oras buvo toks blogas, kad gelbėtojams reikėjo labai didelės paramos.

Konteinerinis laivas „Spirit of Piraeus“ pirmadienį auštant turėjo atplaukti į Italijos Brindizio uostą su 49 išgelbėtaisiais, tarp kurių yra maždaug 20 graikų, sakė gelbėtojams artimas šaltinis.

Graikija pranešė, kad jos armija pasiuntė karinį transportinį lėktuvą C-130 į Lečę Italijos pietryčiuose paimti nuo gaisro išsigelbėjusių graikų.

Kiti žmonės buvo evakuoti į ligonines netoli šio miesto; tarp jų yra dvejų metų šveicarų berniukas, jo ketverių metų sesuo ir jų septintą mėnesį nėščia motina, pranešė Italijos žiniasklaida.

Vieną keleivį graiką, kuris drauge su žmona iškrito iš gelbėjimo vamzdžio į Adrijos jūrą, italų pakrančių apsaugos pareigūnai rado negyvą, nors jį ne kartą buvo mėginama pakelti į sraigtasparnį. Bangos tuo metu buvo 6 m aukščio.

Jo žmona buvo sėkmingai ištraukta ir nugabenta į Brindizį.

Degsime kaip žiurkės

Anksčiau per desperatiškas scenas siaubo apimti kelto keleiviai mobiliaisiais telefonais skambino į televizijos stotis ir maldavo gelbėti juos iš laivo, kuris plaukė iš Graikijos Patrų uosto į Italijos Ankonos uostą.

„Negaliu kvėpuoti, mes visi degsime kaip žiurkės, Dieve, gelbėk mus“, – paskambinęs žmonai šaukė vienas laivo virėjų.

„Negaliu kvėpuoti, mes visi degsime kaip žiurkės, Dieve, gelbėk mus“, – paskambinęs žmonai šaukė vienas laivo virėjų. Žmona pacitavo jo žodžius žurnalistams.

Drauge su laivų, tarp jų – netoliese buvusių prekinių laivų, gelbėjimo pastangomis keleiviai pamažu buvo sraigtasparniais skraidinami į saugias vietas – po septynis vienu metu.

Keltas, kaip pranešama, yra maždaug už 40 jūrmylių nuo Otranto Pietų Italijoje ir už 13 jūrmylių nuo Albanijos kranto linijos.

Italijos pareigūnai mobilizavo keturis buksyrus, kad šie nutemptų „Norman Atlantic“ į Brindizį, kai tik keleiviai ir įgulos nariai iš jo bus evakuoti. Tačiau keltas gali būti nutemptas ir į arčiau esančią Albaniją, jei to reikės.

Italijos karinis jūrų laivynas pranešė, jog sutemus buksyras „Marietta Barretta“ pagaliau sugebėjo prisikabinti prie kelto, tad atsirado vilties, kad keltą pavyks pakankamai stabilizuoti greitesnei evakuacijai.

Keleivis graikas Nikas Papateodosijas televizijai „Mega“ sakė, kad tempiamas laivas juda maždaug „dviejų ar trijų jūrmylių per valandą“ greičiu.

Keleivis graikas Nikas Papateodosijas televizijai „Mega“ sakė, kad tempiamas laivas juda maždaug „dviejų ar trijų jūrmylių per valandą“ greičiu.

Keleiviai šaldami būriavosi viršutiniame denyje ir paskambinę Graikijos televizijos stotims pasakojo apie išgyvenamą siaubą.

„Esame viršutiniame denyje, esam permirkę, mums šalta ir kosėjam nuo dūmų. Yra moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių“, – televizijai „Mega“ sakė keleivis Giorgas Styliaras. 

Kitas keleivis pasakojo, kad jų „batai lydėsi“ nuo karščio, kai jie buvo surinkti laivo registratūros rajone.

Pervežimų kompanijos bosas Janis Milonas, kuris palaikė ryšį su trimis kelte buvusiais savo vairuotojais, sakė, kad laive buvo 20-25 automobilinės cisternos su alyvuogių aliejumi.

Keltas buvo patikrintas

Netoli „ANEK Lines“ išsinuomoto kelto „Norman Atlantic“ buvę laivai 2 val. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku gavę nelaimės signalą skubėjo suteikti pagalbą, pranešė graikų pakrančių apsaugos pareigūnai.

Graikijos laivybos ministerija pranešė, kad 268 kelto keleiviai yra graikai, o įgulą sudaro 22 italai ir 34 graikai.

Graikijos laivybos ministerija pranešė, kad 268 kelto keleiviai yra graikai, o įgulą sudaro 22 italai ir 34 graikai.

Tarp kitų keleivių yra 54 turkai, 44 italai, 22 albanai, 18 vokiečių, taip pat – šveicarų, prancūzų, rusų, austrų, britų ir olandų.

Kelto kapitonas yra 62 metų italas Argilio Giacomazzis. 

„Norman Atlantic“ iš Patrų išplaukė šeštadienį 15 val. 30 min. Grinvičo (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku, buvo sustojęs Graikijos pajūrio mieste Igumenicoje ir išplaukė į Ankoną.

Šio su Italijos vėliava plaukiojančio, 2009 metais pastatyto kelto automobilių skyriuje, kaip manoma, buvo 195 automobiliai, kai kilo gaisras. Kaip jis prasidėjo, vis dar neaišku.

Kompanijos „Visenti Group“, kuriai priklauso keltas, bosas Carlo Visentinis sakė, kad gruodžio 19 dieną Patruose laivas buvo patikrintas, buvo aptikta nedidelių trūkumų, kurie buvo pašalinti.

Tarp tų trūkumų buvo ir problema dėl vienų priešgaisrinių durų.

„Tai buvo nedelsiant sutaisyta iki inspektorius patenkinusio lygio“, – sakė C.Visentini.

Kelto „Norman Atlantic“ gelbėjimo operacija:

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius