-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 27 /18:52

Lietuvė, esanti Tunise: „Esame sustresavę ir norime ištrūkti namo“

Tunisas uždarys apie 80 mečečių, kaltinamų kurstant smurtą, pranešė premjeras Habitas Essidas, kalbėdamas po atakos paplūdimyje, kuri nusinešė 38 žmonių gyvybes. Apie išgyventą košmarą CNN papasakojo turistas iš Didžiosios Britanijos, kurį taip pat kliudė teroristo kulka. Aiškėja ir šaulio – Abu Yahya al-Qayrawani – paveikslas. Airių portalas skelbia apie dvi lietuvių šeimas, kurios buvo per plauką nuo žudynių epicentro.
Tuniso policija prie Bardo muziejaus
Tuniso policija prie Bardo muziejaus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinta 18.52 val.: Šiuo metu Tunise esanti lietuvė Inga TV3 „Žinioms“ teigė, kad viešbutyje, kuriame gyvena nesijaučia saugiai.

„Mes labai sustresavę ir vakar giminaičių prašėme, kad nupirktų bilietus mums į Lietuvą. Šiandien pabandėme išeiti pro pagrindinius vartus ir pasižiūrėti, koks kareivis gal pastatytas ar dar kažkas. Gal kokia apsaugos mašina. Nieko nieko nieko. Visi aiškina, kad viskas čia saugu. Vietinių klausinėjam, tai sako, kad baisu, bet viskas gerai“, – teigė lietuvė.

Atnaujinta 14.06 val. Airių portalas irishmirror.ie skelbia, kad jų šaltinių duomenimis, per išpuolį dvi lietuvių šeimos, gyvenančios Airijoje, buvo Tuniso Suso kurorte.

Kaip skelbia portalas, šeimai kartu su vaikais sėkmingai pavyko pasprukti nuo kulkų. Vaikai žaidė visai arti kruvinų žudynių vietos – juos skyrė mažiau, nei dvidešimties metrų nuo vietos, kur užpuolikas atidengė į turistus ugnį.


Portalo šaltinių duomenimis, šeimos nenukentėjo, tačiau desperatiškai bando jau šį vakarą išskristi namo į Airiją.

Atnaujinta 12.26 val.: Po žudynių Tunise tūkstančiai britų turistų skraidinami namo

Tūkstančiai britų turistų šeštadienį skraidinami namo iš Tuniso po „Islamo valstybės“ surengtos žudynės paplūdimyje, praneša turizmo firmos.

Dauguma iš 38 penktadienio išpuolio aukų yra britai, patvirtino Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas.

Poilsiautojai buvo šaudomi penkių žvaigždučių viešbučio „Riu Imperial Marhaba“ paplūdimyje Susos miesto pakraštyje, apie 140 kilometrų į pietus nuo Tuniso. Kelionių bendrovės „Thomson“ ir „First Choice“, priklausančios TUI UK grupei, patvirtino, kad buvo šaudomi jų klientai.

„Kol padėtis vietoje tebėra nestabili, mes turime patvirtini, kad tarp nužudytųjų ir sužeistųjų yra „Thomson“ ir „First Choice“ klientų“, – sakoma šių bendrovių pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad dešimčia skrydžių „Thomson Airways“ išgabens apie 2 500 „Thomson“ ir „First Choice“ klientų.

Atnaujinta 11.11 val.: Kaip skelbia CNN, britų turistas papasakojo apie patirtą košmarą Tunise. Vyrui kulka sužeidė ranką. Jis pasakojo, kad bandydamas išsigelbėti nuo šūvių leidosi bėgti į jūrą.

„Išgirdau, kad kažkas atidengė ugnį, pažvelgiau į savo žmoną – ji pašoko ir ėmė bėgti“, – pasakojo britas, kurio tapatybė neįvardijama.

Mano žmona bėgo į viešbutį, mačiau kaip užpuolikas šaudo į žmonės, gulinčius ant gultų pliaže, visiškai nesirinkdamas, kur taiko, – prisiminė patirtą košmarą vyras iš Didžiosios Britanijos. 

„Kai pasisukau, kulka pataikė man į ranką... Mano žmona bėgo į viešbutį, mačiau kaip užpuolikas šaudo į žmonės, gulinčius ant gultų pliaže, visiškai nesirinkdamas, kur taiko“, – prisiminė patirtą košmarą vyras iš Didžiosios Britanijos. 

Prisiėmė atsakomybę

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl atakos, kuri įvykdyta paplūdimyje prie viešbučio „Riu Imperial Marhaba“, tačiau nėra aišku, ar džihadistų judėjimas turi tiesioginių sąsajų su šiuo išpuoliu, skelbia CNN.

„Islamo valstybė“ paskelbė įtariamojo šaulio nuotrauką. Tai esą – Abu Yahya al-Qayrawani. Vis dėlto atakos liudininkai CNN negalėjo patvirtinti, ar tai tas pats žmogus, kurį jie matė kruvino išpuolio metu. Teigiama, kad jis dirbo turizmo srityje.

Tuniso premjeras Habibas Essidas teigė, kad šaulys paslėpė automatą AK-47 po skėčiu ir taip su juo prasmuko į paplūdimį. 

„Islamo valstybė“ pranešė, kad šaulys, Abu Yahya al-Qayrawani buvo „kalifato karys“, kuris taikėsi į šios džihadistų grupės priešus bei „sanguliavimo, amoralaus elgesio ir atskalūnybės... lizdą“.

Pasak šios grupuotės pranešimo, paskelbto socialiniame tinkle „Twitter“, dauguma nužudytųjų buvo iš „valstybių, sudarančių kryžininkų aljansą kovai su kalifato valstybe“. Taip užsimenama apie valstybes, kurių karo aviacija bombarduoja islamistų pozicijas Artimuosiuose Rytuose.

Apie 80 „nuodus skleidžiančių“ mečečių bus uždaryta

Tunisas uždarys apie 80 mečečių, kaltinamų kurstant smurtą, pranešė premjeras Habitas Essidas, kalbėdamas po atakos paplūdimyje, kuri nusinešė 38 žmonių gyvybes.

Kaip skelbia BBC, mečetėse, kurios veikia be valstybės kontrolės, „plinta nuodai“ ir per savaitę bus uždarytos, sakė jis.

Kalbėdamas šalies sostinėje surengtoje spaudos konferencijoje, H.Essidas sakė, kad „kai kurios mečetės ir toliau platina savo propagandą, o jų skleidžiami nuodai skatina terorizmą“.

Mečetes uždaryti nurodė Tuniso vidaus reikalų ministerija.

VIDEO: Išpuoliai Tunise
VIDEO: Turistų žudynės Tunise

Penktadienį Tunise įvykdyti išpuoliai prie penkių žvaigždučių viešbučių. Tarp žuvusių per išpuolius buvo Tuniso, Didžiosios Britanijos, Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, taip pat mažiausiai vienas Airijos pilietis.

Vienas užpuolikas buvo nukautas. Pareigūnų teigimu, jis buvo studentas, anksčiau į jų akiratį nebuvo patekęs.

Tai buvo antros didžiulės žudynės Tunise, nukreiptos į turistus, nuo kovo mėnesio, kai Bardo muziejuje žuvo 22 žmonės, daugiausia užsieniečiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius