Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis Artūras Misiūnas iš Kijevo: žmonės nusivylė opozicijos lyderiais, Kijevo rajonai suformavo tvarkos palaikymo būrius

Audringus įvykius Kijeve stebintis lietuvis Artūras Misiūnas penktadienį 15min.lt pasakojo, kad protestuotojai yra nusivylę pasiektu opozicijos ir valdžios susitarimu, pagal kurį Viktoras Janukovyčius dar kurį laiką valdys šalį. Jo teigimu, žmonės nori, kad prezidentas trauktųsi tuojau pat.
Protestuotojai Kijeve
Protestuotojai Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įtampa Ukrainoje penktadienio rytą šiek tiek atslūgo, pranešus, kad opozicijai ir V.Janukovyčiui pavyko susitarti dėl sutarties. Tiesa, skelbiama, kad Kijeve penktadienį ir vėl buvo šaudoma. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius ir opozicijos lyderiai, kaip tikimasi, penktadienį pasirašys susitarimą, sudarytą tarpininkaujant Europos Sąjungai, siekiant išspręsti šalį krečiančią krizę, nors opozicija dar pageidauja kai kurių pakeitimų.

Opozicija yra supykusi ant savo lyderių dėl susitarimų su V.Janukovyčiumi. Žmonės tikisi, kad V.Janukovyčius bus atstatydintas kuo greičiau, – sakė A.Misiūnas.

Tačiau A.Misiūnas 15min.lt teigė, kad dėl tokio susitarimo, apie kokį kalbama dabar, žmonės džiaugsmu netrykšta.

– Kokios žmonių nuotaikos po to, kai pranešta apie pasiektą susitarimą?

– Situacija labai įdomi, atrodo, kad opozicija atsisako savo lyderių. Nežinau, kuo visa tai baigsis. Kažkas šiandien turėtų išsispręsti, nes ir Regionų partijos nariai jau visai kitaip kalba ir elgiasi.

Tačiau pagrindinis žmonių tikslas, kad atsistatydintų V.Janukovyčius.

– Susitarime teigiama, kad valdžia įsipareigoja iki metų pabaigos surengti pirmalaikius prezidento rinkimus.

– Žmonės tikrai su tuo nesutiks. Sprendime turi būti kalbama apie šiandien arba rytoj. Maidano žmonės yra supykę ant opozicijos lyderių dėl susitarimų su V.Janukovyčiumi. Žmonės tikisi, kad V.Janukovyčius bus atstatydintas kuo greičiau. Norima pašalinti ne tik jį, bet ir Aukščiausiosios Rados pirmininką Vladimirą Rybaką, kitus jų aplinkos žmones.

Opozicijos lyderiai bando tartis, o liaudis tartis jau nebenori.

Buvo iškeltas klausimas dėl amnestijos, bet žmonės sako, kad turi būti ne amnestija, o reabilitacija žmonių, kurie yra pasodinti.

– Ar buvote nuėjęs ten, kur vyko susirėmimai?

Saugome, kad „tituškos“ neateitų, automobilių nepadegtų. Daug kur žmonės organizuojasi, – teigė A.Misiūnas.

– Nebuvau, bet rajone, kuriame gyvenu,  žmonės padėjo burtis į savigynos būrius. Tai vyksta ir kituose rajonuose.

Budime naktimis. Po dvi valandas du arba trys žmonės vaikšto po teritoriją, susisiekia racijomis. Saugome, kad „tituškos“ neateitų, automobilių nepadegtų. Daug kur žmonės organizuojasi.

Skambino lietuvis iš Lvovo. Šis miestas liko be milicijos, jos pastatas yra užimtas. Ten žmonės organizuojasi į tvarkos palaikymo būrius ir stengiasi, kad miestas būtų prižiūrimas, nekiltų riaušių. Žmonės už tai, kad būtų tvarka. Jeigu atvažiuoja chuliganai daužyti mašinų ar kelti neramumų mieste, žmonės sugeba patys apsiginti.

Aš dabar nelendu į Maidano centrą, nes mane greičiausiai deportuotų. Mano šeima čia, turime dukrą, dėl to saugausi. Anksčiau, kol nebuvo prasidėjusios represijos, labai dažnai vaikščiojau į Maidaną.

– Žiniasklaida pranešė, kad ketvirtadienį žmonės ėmė šluoti parduotuves.

– Ketvirtadienį po pietų kažkas internete paskelbė, kad bus uždarytos degalinės, o tada prasidėjo... Per valandą susidarė didžiulės spūstys. Vakare užsukau į parduotuvę – žmonės šlavė viską pradedant druska ir degtukais.

Eilės buvo didžiulės. Nežinau, kas sukėlė tokį ažiotažą ir kam jis buvo naudingas. Šiandien viskas vėl ramu ir gražu.

Degalinės taip ir nebuvo uždarytos, po dviejų valandų oficialiai buvo paskelbta, kad degalų tikrai užteks. Tačiau žmonės tokie – tereikia paskelbti kažką, iškart visi puola.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius