-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų vietovių pavadinimų Lenkijoje kol kas nebus

Punsko savivaldybės vadovas Vitoldas Liszkovskis sustabdė procesą, kurio metu ketinta sugrąžinti lenteles su vietovių pavadinimais lenkų ir lietuvių kalbomis, vandalų suniokotas rugpjūtį, rašo tvn24.pl. Toks sprendimas buvo argumentuotas tuo, kad neva norima pasikonsultuoti su visomis vietos organizacijomis, kadangi baiminamasi, jog lentelės vėl bus uždažytos. Tačiau tokios konsultacijos jau vyko 2010 metais, o po šių metų vandalizmo aktų miesto taryba nusprendė lenteles sugrąžinti.
Nuniokotas paminklas
Rugpjūčio pabaigoje buvo suniokotas paminklas A.Žukauskui ir lietuviški vietovių pavadinimai. / punskas.pl nuotr.
Temos: 2 Seinai Lenkija

Dvikalbės lentelės suniokotos rugpjūčio pabaigoje. 14-oje savivaldybės vietovių nežinomi asmenys dažais uždažė 28 lenteles su vietovių pavadinimais ir vieną paminklą, ant kurio buvo išpieštas nacionalistinės organizacijos „Falanga“ ženklas. Vandalai taip pat suniokojo ir dažais apipylė obeliską, kuriuo ketinta pagerbti lietuvių poetą Albiną Žukauską. Tai padarę asmenys iki šiol nėra išaiškinti.

Lentelių negrąžins

Apipaišytas lenteles rugsėjo vidury nuėmė savivaldybės darbuotojai. Jos buvo nuvalytos ir suderinus su Punsko taryba spalio pradžioje turėjo grįžti į savo vietą. Tačiau meras V.Liszkovskis kol kas procesą sustabdė. Esą jis nori sulaukti visų vietos visuomeninių organizacijų nuomonės, ar dvikalbės lentelės turėtų vėl kabėti.

Mero teigimu, tai yra pirmasis, bet ne paskutinis žingsnis pradėti didelę diskusiją šia tema. „Norime, kad pasisakytų ir lietuvių tautinės mažumos organizacijos. Netrukus vyks Lenkijos lietuvių suvažiavimas. Mus domina jų pozicija“, – aiškino V.Liszkovskis.

Meras tvirtino, kad nors tarybos nariai nusprendė, kad konsultacijų jiems nereikia, jis turi teisę jų pareikalauti. Jis nuogąstavo, kad pakabinus lenteles jos vėl bus suniokotos. V.Liszkovskis prisipažino prieš kelias savaites gavęs laišką, kuriame nežinomas asmuo rašo, kad būtent taip ir nutiks.

Kabėjo neilgai

Konsultacijos dėl dvikalbių lentelių Punsko savivaldybėje vyko 2010 metais. Tuomet tš 33 kaimų 30-ies atstovai pasisakė už dvikalbius užrašus. Teisę turėti dvikalbes lenteles šiai savivaldybei suteikia įstatymas, kuriame numatyta, kad savivaldybės, kurių teritorijoje ne mažiau nei 20 proc. gyventojų yra deklaravę savo priklausomybę tautinei mažumai, vietovių pavadinimai gali būti rašomi dviem kalbomis.

Lenkijos žiniasklaidos teigimu, lietuviai Lenkijoje yra viena mažiausių tautinių mažumų. 2002 metų gyventojų surašymo duomenimis, jų čia gyvena apie 5,8 tūkst. Tiesa, patys vietiniai lietuviai tvirtina, kad jų yra trigubai daugiau. Daugiausia lietuvių gyvena Seinų apskrityje – Punsko ir Seinų savivaldybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius