Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09 /14:40

Linas Linkevičius Vilniaus Rusijos forume: „Rusijos ateitis yra Europoje“

Trečiadienį Trakų rajone esančiame viešbutyje „IDW Esperanza Resort“ surengta spaudos konferencija, kurioje aptarti kasmetinio Vilniaus Rusijos forumo rezultatai.
Leonidas Donskis, Linas Linkevičius, Tomas Venclova
Spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kelios dešimtys Rusijos intelektualų, žurnalistų, visuomenės ir politinių veikėjų, taip pat svečių iš kitų valstybių Lietuvoje diskutavo apie Rusijos padėtį ir perspektyvas, šios šalies santykius su Vakarais.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius priminė, kad tai jau trečiasis toks renginys.

„Prieš metus Maskvoje buvo nužudytas Borisas Nemcovas, tad šis susitikimas turėjo tokio atspalvio. Mes pagerbėme Nemcovo atminimą. Rusijos forumas nėra konferencija, čia vyksta neformalus bendravimas“, – sakė jis, primindamas, kad kažkada Maskvoje vyko paramos akcijos Lietuvos nepriklausomybei, o dabar paramos reikia pačiai Rusijai.

„Džiaugėmės, kad lankėsi žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas, Garis Kasparovas, Ilja Ponomariovas, kuris vienintelis Dūmoje išdrįso pasipriešinti Krymo aneksijai“, – teigė užsienio reikalų ministras.

„Rusijos ateitis yra Europoje“, – pabrėžė L.Linkevičius. „Žinoma, mes neketiname kištis į šalies vidaus gyvenimą, bet turime savo poziciją“, – pastebėjo diplomatas.

Pabrėžė Vilniaus svarbą Rusijos opozicijai

Poetas Tomas Venclova priminė Lilijos Ševcovos žodžius: „Vilnius yra vieta, kurioje reikia būti.“ „Vilnius, jo Gedimino pilies bokštas vėl virsta vienu iš didžiųjų Europos politikos simbolių“, – teigė T.Venclova.

„Didelė Rusijos žmonių dalis mums laisvės kovoje reiškė paramą. Dabar Lietuva tampa pavyzdžiu Rusijai ir tai yra geras dalykas“, – sakė T.Venclova.

„Šiuo metu susiduria dvi pozicijos: viena, kad Putinas laimi, Vakarai pasiduoda, pasirašo Miuncheno susitarimus – tokia pozicija veikia paties Putino naudai. Su Rusija bendradarbiauti reikia, bet ne su Putinu. Rusijoje demokratų dabar daugiau nei buvo sovietiniais laikais“, – pažymėjo jis.

„Mes galime ir turime sustiprinti jiems paramą: moralinę ir nemoralinę“, – pažymėjo poetas.

„Lietuvių tautos mentalitete yra abiejų elementų: mes ir auka, ir bespriešinantys. Mes turėtume nuo to aukos mentaliteto nutolti. Jis mums buvo skiepijamas sovietmečiu ir jis kenkia bet kuriai visuomenei“, – sakė T.Venclova.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tomas Venclova
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tomas Venclova

Demokratinių idėjų laboratorija

Filosofas Leonidas Donskis pažymėjo šio Vilniaus Rusijos forumo svarbą. „Mes virstame tam tikra idėjų laboratorija, grąžiname simbolinę skolą Rusijos demokratams“, – sakė jis.

„Labai svarbu, kad Lietuva turi poziciją. Būtų didelė pagunda sakyti: tegul viską sprendžia didieji žaidėjai, bet mes turime aktyvią poziciją ir tai labai malonu konstatuoti“, – sakė filosofas.

„Tai, kaip Rusijos atžvilgiu elgiasi Čekija, Slovakija, Vengrija, ar netgi Lenkija, liūdina, o štai Baltijos šalių pozicija principinga“, – pažymėjo L.Donskis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Leonidas Donskis, Linas Linkevičius, Tomas Venclova
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Leonidas Donskis, Linas Linkevičius, Tomas Venclova

Rinkimų sėkme netiki

Kalbėdami apie artėjančius Rusijos Valstybės Dūmos rinkimus forumo dalyviai buvo skeptiški. „Optimizmo yra ir jo nedaug“, – sakė ministras L.Linkevičius.

L.Donskis pabrėžė, kad į rinkimus kai kurie žiūri kaip į galimybę konsoliduoti opozicijos jėgas, tačiau vilčių pasiekti rezultatų nėra daug.

„Rusija yra kaip kita visata, kuri gyvena savo gyvenimą“, – konstatavo L.Linkevičius, teigdamas, kad ir Lietuvoje trūksta rusų tautos, jos tikslų supratimo.

„Mūsų kolegos Vakaruose mano, kad užtenka pasiųsti mandagią žinią ir tai veiks“, – kalbėjo ministras. „Tuo metu Rusijoje žmonėmis yra manipuliuojama. Teigiama, kad, tarkime, lietuviai yra fašistai. Atmosfera kaitinama ir bandoma kiršinti“, – sakė L.Linkevičius.

„Sugebėjimas kalbėti su Rusijos šviesuomene byloja apie mūsų stiprybę ir teisingą politiką“, – sakė L.Donskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius