Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas: „Neteisėtas referendumas Kryme vyksta po automatų vamzdžiais“

Sekmadienį vykstant neteisėtam referendumui dėl Krymo prijungimo prie Rusijos Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas yra Bachčisarajuje – referendumo nepripažįstančių Krymo totorių daugiausia gyvenamame mieste.
 Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas teigė, kad reikia stebėti, kaip vykdoma Nacionalinio saugumo strategija.
Petras Vaitiekūnas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak P.Vaitiekūno, Krymo totoriai su nerimu stebi besiklostančią situaciją referendumui vykstant, jo žodžiais, „po automatų vamzdžiais“.

„Pagrindinis dalykas, kad mes nepripažįstame nei referendumo, nei jo rezultatų, iškart. Jis vyksta Krymą okupuojant Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, vaizdžiai tariant, po automatų vamzdžiais“, – BNS sekmadienį sakė diplomatas.

Jis vyksta esant Rusijos ginkluotoms pajėgoms, vaizdžiai tariant, po automatų vamzdžiais, – BNS sekmadienį sakė diplomatas.

„Krymo totoriai irgi nepripažįsta referendumo ir jame nedalyvauja. Aš esu Bachčisarajuje, kuris yra neformalus totorių miestas, viso pasaulio totorių sostinė, ir esu pas juos. Jie sunerimę, juos kamuoja nerimas, ir mano buvimas čia turi šiokią tokią prasmę, galbūt padeda jiems tvirčiau jaustis, kad esant Europos Sąjungos ir NATO šalies ambasadoriui gal neužmuš ir netrems, kaip jau vieną kartą istorijoje buvo“, – kalbėjo P.Vaitiekūnas.

„Antras dalykas, dėl ko aš čia esu, ir mano buvimas tą patvirtina, kad Krymas priklauso Ukrainai“, – pridūrė ambasadorius.

Jis pažymėjo, kad Rusijos karinės pajėgos provokuoja Ukrainą pirmai atidengti ugnį, bet provokacijos bergždžios, ir tai teikia vilties, kad konfliktas bus sureguliuotas taikiai.

„Reikia pabrėžti, kad iki šiol į žmones Rusijos kariai nėra šaudę, nėra užmuštų. Į orą yra šaudę, yra provokavę, sragtasparnis įskrenda į Ukrainos teritoriją, išsilaipina desantas, Rusija provokuoja Ukrainą iššauti. Bet ukrainiečiai laikosi ir kol kas jie nepasiduoda, tad lieka vilties, kad visą šitą konfliktą bus galima sureguliuoti taikiomis priemonėmis, ypač jeigu Jungtinės Tautos priims rezoliuciją dėl referendumo neteisėtumo“, – kalbėjo P.Vaitiekūnas.

Maskvos pajėgų kontroliuojamame Kryme sekmadienį vyksta balsavimas neteisėtame referendume dėl prijungimo prie Rusijos.

Naujoji provakarietiška Kijevo valdžia, Europos lyderiai ir JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad šis balsavimas, kurį skubos tvarka organizavo Rusija, nėra legitimus, nes pažeidžia Ukrainos konstituciją ir vyksta jaučiant įremtą ginklo vamzdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius