-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos atstovai Pasabando rajone stebėjo Afganistano kovotojų nusiginklavimą (nuotraukos)

Vasario 5–6 d. Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės karinio ir civilinio elemento atstovai – pulkininkas Remigijus Baltrėnas ir Eugenijus Vaicekauskas – kartu su Goro provincijos gubernatoriumi dr. Aqahi Abdullah Heiwadu ir Afganistano nacionalinės policijos Goro provincijoje vadu generolu Abdula Baghy Noristany dvi dienas lankėsi pietiniame Goro provincijos Pasabando rajone.
Kovotojų nusiginklavimas
Kovotojų nusiginklavimas / kpt. Ainaro Jonaičio/PAG-12/KAM nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, tai buvo pirmasis Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktosios Lietuvos karių pamainos ir civilinio elemento vado, taip pat naujojo gubernatoriaus apsilankymas šiame atokiame provincijos rajone. Dėl gausaus sniego kalnų keliai šiuo metu yra nepravažiuojami, todėl delegacija vyko dviem sraigtasparniais „Black Hawk“, kuriuos į Goro provinciją atsiuntė Tarptautinės saugumo paramos pajėgos Afganistano Vakarų regione.

Vizitu buvo siekiama sudaryti galimybę Pasibando bendruomenei susitikti Goro provincijos valdžios ir Gorą kuruojančios Provincijos atkūrimo grupės atstovais. Vienas iš svarbiausių susitikime aptartų klausimų – Afganistano taikos ir reintegracijos programos, skirtos sudaryti sąlygas kovotojams grįžti į normalų ir taikų gyvenimą ir užsiimti legalia veikla, įgyvendinimas. Taip pat buvo aptarta saugumo situacija rajone ir rajono vystymo klausimai. Susitikimuose buvo aptartos pagrindinės vietos gyventojų problemos, vietos žmonių dalyvavimas vystomojo bendradarbiavimo projektuose, bendradarbiavimas su provincijos valdžios institucijomis.

Susitikimą su Pasibando rajono atstovais provincijos gubernatorius pabrėžė, kad dėl glaudaus Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų ir Lietuvos vadovaujamos provincijos atkūrimo grupės bendradarbiavimo situacija provincijoje per pastaruosius porą mėnesių tapo stabilesnė. Tačiau, pasak gubernatoriaus, grėsmė vis tebeegzistuoja, nes Goro Pasabando rajonas ribojasi su neramia Helmando provincija, kur aktyviai veikia kovotojai.

Pasabande Goro provincijos ir Provincijos atkūrimo grupės atstovai taip pat dalyvavo nusiginklavimo ceremonijoje, per kurią ginklus provincijos valdžiai gražino vienos sukilėlių grupės vadas kartu su trylika kovotojų. Provincijos saugumo pajėgoms buvę kovotojai perdavė automatinių šautuvų, prieštankinių ginklų, kulkosvaidžių, karabinų ir prieštankinių minų. Taip pat žinoma, kad šiuo metu dar apie 40 Pasabando kovotojų sutiko bendradarbiauti su Goro provincijos valdžia.

Afganistano Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė (PAG) – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Prielaidos Afganistane dislokuotoms tarptautinėms pajėgoms baigti misiją bus sudarytos tuomet, kai šalies nacionalinės saugumo pajėgos bus pajėgios pačios užtikrinti savo valstybės ir gyventojų saugumą. Šiuo metu vykdant naująją NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane strategiją didelis dėmesys skiriamas Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų rengimo projektams.

Šiuo metu Gore tarnauja dvyliktoji PAG Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Goro PAG veikloje, be Lietuvos karių ir civilių, taip pat dalyvauja atstovai iš Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Ukrainos. PAG stovykloje Čagčarane taip pat veikia tarptautinės ES policijos misijos Afganistane (EUPOL) komanda, kurią be lietuvių sudaro Lenkijos ir Suomijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius