Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lina Linkevičius: karinę galią Kryme demonstruojanti Rusija atsisako kalbėtis su Ukraina

Karinę galią Kryme demonstruojanti Rusija atsisako ir tiesioginių konsultacijų su Ukraina, ir trišalių konsultacijų su JAV bei Jungtine Karalyste, kurias krizės atveju numato tarptautiniai susitarimai.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Apie tai Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrejus Daščica šeštadienį informavo Lietuvos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių. Pasak Lietuvos ministro, pirmadienį dėl situacijos Kryme bus šaukiamas NATO Tarybos posėdis, taip pat greičiausiai jau pirmadienį Briuselyje vyks neeilinis ES Užsienio reikalų tarybos posėdis. Lietuva savo ruožtu ragina Rusiją pradėti kalbėtis su Ukrainos valdžia.

„Su Ukrainos ministru palaikom nuolatinį ryšį. Jis informavo, kad Rusija toliau neina į kontaktą, neatsiliepia į jų raginimus konsultuotis pagal dvišalę sutartį tarp Rusijos ir Ukrainos. Nes, kuomet yra krizė, kiekviena iš šalių turi teisę kreiptis neatidėliotinų konsultacijų. Ministras taip pat informavo, kad Rusija atsisakė dalyvauti trišalėse konsultacijose, kuomet buvo priimtas 1994 metais Budapešto memorandumas ir Jungtinė Karalystė, JAV ir Rusija prisiėmė garanto vaidmenį, garantuojant Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Tai šiame kontekste ukrainiečiai norėjo konsultuotis, bet, pasak ministro A.Daščicos, Rusija atsisakė tą daryti“, – BNS šeštadienį sakė L.Linkevičius.

Anot jo, Ukrainos diplomatijos vadovas taip pat patvirtino, jog karinė pajėgos, technika, dislokuota ir judanti visoje Krymo teritorijoje priklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, nors Maskva oficialiai tai neigė.

Ministras patvirtino, kad karinės struktūros, šarvuočiai, kurie važinėja po Krymą, kalbama ne tik apie Sevastopolyje esančią jūrų pajėgų bazę, bet ir apskritai visą Krymo teritoriją, priklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms

„Ministras patvirtino, kad karinės struktūros, šarvuočiai, kurie važinėja po Krymą, kalbama ne tik apie Sevastopolyje esančią jūrų pajėgų bazę, bet ir apskritai visą Krymo teritoriją, priklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms ir paneigė oficialius Rusijos pranešimus, kad ten yra struktūros nežinia kokios. Aišku, kad jos priklauso Rusijos ginkluotosiom pajėgoms“, – teigė L.Linkevičius.

Anot jo, A.Daščisa taip pat patvirtino, jog vienintelė išeitis šioje situacijoje – tarptautinė stebėtojų misija, kuroje dalyvautų ESBO, Europos Taryba, kitos tarptautinės organizacijos, galinčios padėti susikalbėti bei įnešti stabilumo ir konstruktyvumo.

Ukrainos ministras taip pat dėkojo Lietuvai, paskutinę pirmininkavimo dieną inicijavusiai Jungtinių Tautų  (JT) Saugumo Tarybos posėdį dėl padėties Ukainoje. L.Linkevičius teigia savo ruožtu dėkojantis JT generaliniam sekretoriui  Ban Ki-moonui už jo asmeninį aktyvumą sprendžiant krizę.

„Ukrainiečiai tikrai nesiekia ir nenori konfrontacijos, tą jau žinojome iš vakar, jie tikrai apsisprendę nepasiduoti provokacijoms, bet kadangi šitiek yra ginkluotų struktūrų ir daug to jėgos demonstravimo, tai provokacijoms dirva labai palanki, o iš patirties žinome, kaip tai puikiai yra išnaudojama. Todėl dar kartą  pasakiau, kad mes labai palaikome jų Vyriausybę, jų pastangas konstruktyviai ieškoti dialogo ir dar kartą raginsime, kad Rusija tiesiogiai kalbėtųsi su Ukraina – tai būtina sąlyga“, – šeštadienį kalbėjo L.Linkevičius.

Anot ministro, Lietuva ragina šalis vykdyti tarptautinius įsipareigojimus, siekti tiesioginių kontaktų.

„Raginame, kad Rusija kalbėtų Rusija su Ukrainos Vyriausybe, nes tie veiksmai, kurie vysta, jei, vienų teigimu, tai yra atvira karinė provokacija, okupacija, kitų teigimu, tai nieko bendro su tuo neturintys veiksmai, šalys turi kalbėtis tiesiogiai ir išsiaiškinti situaciją. Raginame, kad tai vyktų ne jėgos būdu, o derybomis, ir taip pat raginame, kad tarptautinė bendruomenė dalyvautų, kaip stebėtojai, dalyviai, kurie padėtų susitarti šioje nelengvoje situacijoje“, – teigė L.Linkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius