-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Linkevičius: ES remia vidaus reformas Ukrainoje ir išlaiko spaudimą Rusijai

Briuselyje pirmadienį vykusioje Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje (URT) didžiausias dėmesys skirtas Ukrainai. ES ministrai aptarė įtemptą saugumo padėtį Rytų Ukrainoje ir kėlė klausimą dėl galimo ES sankcijų Rusijai išplėtimo, taip pat pasisakė už būtinybę neatidėliojant vykdyti vidines Ukrainos reformas.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak URT dalyvavusio Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus po lapkričio 2 d. ginkluotų separatistų surengtų taip vadinamų nelegalių „rinkimų“ Luhanske ir Donecke saugumo situacija Rytų Ukrainoje ėmė ženkliai blogėti.

„Toliau siųsdama karinę techniką ir kovotojus į Ukrainą Rusija kuria naują realybę – „naują Padniestrę“ ir akivaizdžiai laužo Minsko taikos susitarimus, todėl ES privalo sugriežtinti atsaką. Rusijai turime nustatyti aiškius terminus padėties deeskalacijai, o jei jų nesilaikoma – įvesti papildomas ES sankcijas“, – sakė L. Linkevičius. 

Pasak ministro, ES turi nedelsiant patvirtinti naujas individualias sankcijas separatistams, Kremliaus atstovams ir jų rėmėjams – politiniam, kariniam ir ekonominiam elitui, propagandos atstovams, nuosekliai įgyvendinti Krymo nepripažinimo politiką ir parengti naujas sektorines ribojamąsias priemones bei jas įvesti situacijai vietoje rimtai pablogėjus.

Pasak ministro, ES turi nedelsiant patvirtinti naujas individualias sankcijas separatistams, Kremliaus atstovams ir jų rėmėjams.

L. Linkevičius taip pat pabrėžė,  kad ES turi vengti bet kokių žingsnių, kurie galėtų legitimizuoti „liaudies respublikas“ Rytų Ukrainoje.

Ministrai pavedė Europos išorės veiksmų tarnybai iki mėnesio pabaigos papildomai parengti sąrašą separatistų, kuriems būtų taikomos individualios sankcijos.

Diskusijoje apie Ukrainą ES ministrai pabrėžė, kad šalia siekių sureguliuoti konfliktą šalies Rytuose, labai svarbu, kad kaip įmanoma sklandžiau ir sparčiau vyktų vidinės Ukrainos reformos. ES yra įsipareigojusi tvirtai remti šias pastangas.

„Turime skatinti ir padėti Ukrainai vykdyti vidines reformas. Energetikos sektoriaus pertvarka, kova prieš korupciją, decentralizacija, teisinė reforma ir verslo klimato gerinimas turėtų būti prioritetinės kryptys. Siūlome ir kitoms ES šalims pasekti Lietuvos parlamento (Seimo) pavyzdžiu – patvirtinti ilgalaikės paramos Ukrainai strategiją“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras. 

Taryboje ES ministrai taip pat aptaria Artimųjų Rytų taikos procesą ir situaciją Gazos Ruože, Bosniją ir Hercegoviną, Libiją ir kovą prieš Ebolos virusą.

Šiai Tarybai pirmą kartą pirmininkauja naujoji ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius