-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Linkevičius: Ukrainos ir Rusijos konfliktas – lūžio taške

Po Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos Ukrainos ir Rusijos konfliktas iš lokalinio tampa tarptautiniu, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Dėl katastrofos penktadienį šaukiamas skubus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis, po jo bus paskelbtas ir tarptautinis įvykių vertinimas, pažymi ministras.

„Tos šalys (Vakarų – BNS) jau dabar šoko būsenos, tai yra netikėta, tik dabar visas tas konfliktas, jei jis buvo lokalinis, vietinis, kai kam atrodė toli, dabar toks lūžinis taškas, nes pirmą kartą civiliai iš Vakarų šalių tapo aukomis, ir tokiais dideliais skaičiais, tarp jų yra daug vaikų, tai yra didžiulė tragedija ir visų pirmiausia mes reiškiame užuojautą žuvusiųjų artimiesiems“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė L.Linkevičius.

Dabar ta įtampa tampa ne tik regioninė, ne tik tarp Rusijos ir Ukrainos, ne tik tarp tų teroristų, kurie kariauja ir kurių aukomis tampa civiliai gyventojai, bet išplinta šitas ratas į visą mūsų kontinentą, į visą mūsų pasaulį, nes žuvusiųjų aukos yra ir iš tolimesnių regionų, – kalbėjo ministras.

„Dabar ta įtampa tampa ne tik regioninė, ne tik tarp Rusijos ir Ukrainos, ne tik tarp tų teroristų, kurie kariauja ir kurių aukomis tampa civiliai gyventojai, bet išplinta šitas ratas į visą mūsų kontinentą, į visą mūsų pasaulį, nes žuvusiųjų aukos yra ir iš tolimesnių regionų. Šitas konfliktas labai grėsmingai prie jų irgi priartėjo fiziškai“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė ragina skubiai ir objektyviai ištirti lėktuvo katastrofą, o bendrą tarptautinį vertinimą jau penktadienį pateiks JT Saugumo Taryba.

„Jungtinė Karalystė inicijavo neeilinį, ypatingą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, Lietuva palaikė šią iniciatyvą, ir 17 valandą Lietuvos laiku vyks šis posėdis. Tikimės, kad iki to laiko paaiškės daugiau faktų, ir bus pateiktas tų įvykių tarptautinis aukščiausio lygio vertinimas“, – sakė L.Linkevičius.

Jis taip pat tvirtino, kad itin svarbu – nepriklausomas katastrofos tyrimas, tačiau baiminamasi, jog jį apsunkins tai, kad nelaimės vieta yra kontroliuojama separatistų.

„Antras momentas, kuris nepaprastai svarbus – objektyvus, operatyvus ir greitas nepriklausomas tarptautinis tyrimas. Tą nėra paprasta pasiekti, teritorija yra kontroliuojama separatistų, kiek žinome, tarnybos ne iš karto buvo prileistos į įvykio vietą, tai komplikuoja situaciją, bet tyrimas būtinas. Dabar mes atsargiai turime kalbėti, nes šitiek daug aukų, apie faktus, nes jie turi būti įrodyti. Prielaidų yra labai daug, mes seniai kalbėjome, kad per sieną nuolat iš Rusijos teritorijos į Ukrainos Rytus skverbiasi sunkioji technika, raketinės sistemos, tankai, ginkluoti žmonės, tai tikrai yra aliarminis veiksnys. Mes apie tai seniai sakėme, kad privalome reaguoti gerokai aštriau, ryžtingiau, kitaip pateksime į tam tikrą nevaldomą situaciją“, – sakė ministras.

Jo teigimu, tragedija su Malaizijos lėktuvu dar kartą apie tai priminė.

„Žinoma, reikia įrodyti (kad lėktuvas buvo numuštas – BNS). Bet tai, kad socialiniuose tinkluose buvo ir džiūgavimų numušus lėktuvą, po to paaiškėjo, kad ne tas lėktuvas, buvo džiūgavimų prieš kurį laiką, kad buvo užgrobta Ukrainos kariuomenės raketinė sistema, kuri gali numušti taikinius gana aukštai – lėktuvas, kaip žinome, skrido dešimties kilometrų aukštyje. Tai vėlgi prielaidos, bet mes privalome išsiaiškinti iki galo ir galbūt tai bus postūmis labiau koordinuotai, aiškesnei, tvirtesnei tiek Europos pozicijai, nes tikrai dar yra rezervų toje pozicijose, vertinimuose ir sankcijose, jos atsilieka nuo reakcijos, kurią vykdo, pavyzdžiui, Jungtinių Valstijų vyriausybė“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Jis tvirtino jau kalbėjęsis su Švedijos užsienio reikalų ministru Carlu Bildtu, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland.

„Jie taip pat šokiruoti ir stengsis įmanomai objektyviai ištirti ne tik tai, ar yra amerikiečių tarp aukų, bet ne mažiau svarbu išsiaiškinti, kas įvyko, kaip įvyko“, – apie užsienio valstybių reakciją į katastrofą sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Ketvirtadienį pranešta, kad Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing-777“ nukrito į Ukrainos teritoriją netoli Rusijos sienos prie Šachtiorsko Donecko srityje.

Lėktuve buvo 280 keleivių ir 15 įgulos narių. Rusijos sieną jis turėjo kirsti apie 17 val. 25 min. Maskvos (16 val. 25 min. Lietuvos) laiku.

JAV pareigūnai nurodė, kad į lėktuvą pataikė „žemė–oras“ tipo raketa, tačiau negalėjo pasakyti, kas surengė ataką ir iš kur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius