Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liudytojas Aleksandro Litvinenkos byloje persigalvojo

Londono teisme prasideda posėdis, tiriant prieš devynerius metus nunuodyto bėglio iš Rusijos Aleksandro Litvinenkos bylą, tačiau labai laukto liudijimo iš Maskvos nebus. Paskutinę minutę persigalvojęs, liudyti vaizdo ryšiu atsisakė Dmitrijus Kovtunas, kurį Britanijos prokurorai kaltina prisidėjus prie buvusio KGB agento nužudymo.
A.Litvinenka
A.Litvinenka / AFP/Scanpix nuotr.

Prieš pusę metų Londone prasidėjęs tyrimas dėl garsios buvusio KGB agento nužudymo bylos pirmadienį pereina į baigiamąjį etapą. Išklausęs paskutinių pareiškimų apie A. Litvinenkos nunuodijimą poloniu, autoritetingas teisininkas Robertas Ovenas dar kelis mėnesius skirs baigiamajai ataskaitai parašyti. Ji turėtų pasirodyti metų pabaigoje. Tačiau prieš porą savaičių pasirodžiusios viltys, kad kalbės ir vienas iš dviejų įtariamųjų, pirmadienį sužlugo. R. Ovenas pavasarį buvo sutikęs jam skirti esminio liudytojo statusą mainais į trijų dienų liudijimą vaizdo ryšiu iš Maskvos.

Tačiau D. Kovtunas pirmadienį BBC patvirtino dar praėjusią savaitę žiniasklaidos paskelbtus pranešimus, kad neliudys, nes esą nesugebėjo susisiekti su bylą Rusijoje tiriančiu prokuroru ir negavo jo leidimo. O be jo negali pažeisti įsipareigojimo Rusijos tyrėjams neatskleisti tyrimo medžiagos. Esą, net jei leidimą ir gautų, prokuroras turėtų spręsti, kiek jis gali pasakoti, ir ką.

D. Kovtunas, užsiimantis verslu, neigia kaltę ir pavasarį svarstė, kad A. Litvinenka pats galėjo nesuvaldyti pavojingos radiacinės medžiagos.

„Kitą rytą jis susitiko su mumis, galiu tik įsivaizduoti, kad jis buvo pilnas polonio. Paspaudėme vienas kitam rankas ir drauge nuėjome į firmos „Erinys“ biurą. Visur pakeliui nuo tada pradėjome palikti pėdsakus. Tai ir viskas“, – pasakoja įtariamasis A. Litvinenkos byloje D. Kovtunas.

Tačiau ši versija neatsako, iš kur seniai tremtyje Londone gyvenantis Rusijos režimo priešas būtų gavęs itin retos medžiagos, kurią įmanoma išgauti tik keliuose didžiuliuose branduoliniuose reaktoriuose.

Britanijos prokurorai sako turį pakankamai įrodymų dėl žmogžudystės apkaltinti D. Kovtuną ir pagrindinį įtariamąjį Andrejų Lugovojų, kuris vėliau išrinktas į parlamentą. Abu kaltę neigia, o Rusija sako, kad savo piliečių niekad neišduoda.

Visi įkalčiai rodo, kad polonis į A. Litvinenkos arbatą įmaišytas viešbučio restorane. Mirdamas jis apkaltino Vladimirą Putiną, ir byla pradėjo griauti Maskvos ir Londono santykius.

Praėjusią savaitę tyrimas išklausė, ką Vokietijos tyrėjams iškart po žmogžudystės papasakojo neįvardijamas liudytojas iš Hamburgo, kurio į Londoną iškviesti neįmanoma. Esą jo draugas D. Kovtunas, pasipiktinęs A. Litvinenka kaip išdaviku, likus mėnesiui prašė rasti Londone virėją, kuris galėtų jį nunuodyti brangiu nuodu. Nužudymas turėjęs tapti pavyzdžiu kitiems. Tačiau Vokietijos prokurorai liudijimą įvertino kaip nepatikimą – suabejojo, ar, likus mėnesiui, D. Kovtunas tikrai dar nebūtų radęs svarbaus sąmokslininko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius