Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londono mero rinkimai: Anglijos sostinei vadovaus musulmonas?

Londono merą Borisą Johnsoną netrukus pakeis kitas, naujas miesto veidas. Savo valią londoniečiai išreikš gegužės 5-ąją vykstančių rinkimų metu. Nors kandidatų į mero kėdę – daugiau negu dešimtis, manoma, kad rimčiausi du pagrindiniai konkurentai – konservatorių bei leiboristų atstovai.
Populiariausi kandidatai Londono mero rinkimuose S.Khanas ir Z.Goldsmithas.
Populiariausi kandidatai Londono mero rinkimuose S.Khanas ir Z.Goldsmithas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sėkmė rinkimuose pranašaujama Sadiq'ui Khanui arba Zacui Goldsmithui. Ekspertų teigimu, daugiau šansų turi S.Khanas, ką rodo ir rinkėjų apklausos. Buvęs žmogaus teisių advokatas 45-erių S.Khanas, kilęs iš darbininkų šeimos, savo priešrinkiminiame manifeste tvirtino norintis norintis padėti geriau gyventi paprastiems žmonėms.

Visų londoniečių meras

Nekilnojamo turto kainų burbulo kamuojamiems londoniečiams kandidatas į merus žada pastatyti tūkstančius naujų būstų per metus. Negana to, S.Khanas teigia sieksiantis, kad pusė naujų namų būtų prieinami pirmuosius namus norintiems įsigyti pirkėjams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į Londono merus Sadiqas Khanas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į Londono merus Sadiqas Khanas.

„Daugiau nei vienas iš keturių londoniečių šiuo metu nuomoja namus iš privačių žmonių. Nustatysiu Londono nuomos kainas, remdamasis vienu trečdaliu vidutinių pajamų, bei kovosiu su nesąžiningais namų savininkais“, – ragindamas balsuoti už save kalbėjo S.Khanas.

Kandidatas į mero kėdę taip pat nusitaikė į nuolat kylančias viešojo transporto kainas, žadėdamas jas „įšaldyti“ ateinantiems ketveriems metams. S.Khanas žada pristatyti naują autobuso bilietų tipą, kuriuo naudojantis keleiviai galės per valandą keisti tiek autobusų, kiek norės, tačiau kaina nuo to nesikeis.

S.Khanas teigia sieksiantis, kad pusė naujų namų būtų prieinami pirmuosius namus norintiems įsigyti pirkėjams.

Priešrinkiminėje kalboje kandidatas įgėlė ir pagrindinio savo konkurento rinkimuose, Z.Goldsmitho atstovaujamai konservatorių partijai.

„Konservatorių apkarpytas biudžetas reiškia, kad Londono gatvėse patruliuoja 1500 policininkų mažiau nei anksčiau. Dėl to smurtinių nusikaltimų skaičius išaugo kiekviename miesto rajone. Policija ir saugumas – mano prioritetas, todėl dirbsiu, kad sumažinčiau seksualinių nusikaltimų viešajame transporte bei nusikaltimų iš neapykantos skaičius“, – kalbėjo pirmasis musulmonas, dalyvavęs ministrų kabineto susirinkimuose.

S.Khanas nepraleido ir oro užterštumo problemos, dėl kurios per metus Londone miršta po 10 tūkst. žmonių. Prisipažinęs, kad serga astma ir labai gerai supranta oro žalą sveikatai, politikas žadėjo pakeisti miesto autobusus į oro neteršiančius.

„Kviečiu londoniečius rinktis viltį vietoje baimės. Jie gali pakeisti kryptį, kuria juda miestas. Prašau rinktis pokyčius ir balsuoti už mane – visų londoniečių merą“, – agitacinę kalbą baigė kandidatas.

Konservatorių apkarpytas biudžetas reiškia, kad Londono gatvėse patruliuoja 1500 policininkų mažiau nei anksčiau.

Kritikai išreiškė susirūpinimą, kad musulmonas meras gali turėti ryšių su ekstremistais, tad nederėtų leisti jam vadovauti. Taip pat S.Khanas, žadėdamas „įšaldyti“ viešojo transporto kainas nepaskelbė, iš kokių lėšų tai bus finansuojama. Spėjama, kad dėl šio sprendimo gali būti stabdomi metro plėtros projektai ir mažinamas „Londono transporto“ biudžetas.

„Žaliasis“ meras

Antras pagal populiarumą kandidatas į merus – Z.Goldsmithas rinkimų manifeste žadėjo stiprinti tas pačias sferas, tačiau didelių pokyčių vengė. Konservatorius siūlė finansuoti sritis, kurioms labiausiai reikia dėmesio bei paaiškino, iš kur gaus pinigų savo planams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antras pagal populiarumą kandidatas į Londono merus - Zacas Goldsmithas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antras pagal populiarumą kandidatas į Londono merus - Zacas Goldsmithas.

Politikas žada londoniečiams daugiau namų, saugesnes gatves, švaresnį orą, geresnį viešąjį transportą bei „įšaldytus“ rajonų tarybų mokesčius. Z.Goldsmithas įsitikinęs, kad svarbiausia miesto mero užduotis – saugūs gyventojai. Politikas parėmė ankstesnį policijos prašymą padidinti ginkluotų pareigūnų ekipažų skaičių mieste. Priešrinkiminėje kalboje kandidatas tvirtino 500 padidinsiantis metro dirbančių pareigūnų skaičių, o už tai apmokėsiantis iš „Londono transporto“ biudžeto.

Keleiviai Londone kenčia sąlygas, kuriomis negyvena net fermų gyvuliai.

Paremdamas bendrapartiečio mero B.Johnsono iki šiol nuveiktus darbus, Z.Goldsmithas tvirtino juos tęsiantis ir daug dėmesio skirsiantis viešajam miesto transportui.

„Keleiviai Londone kenčia sąlygas, kuriomis negyvena net fermų gyvuliai. Jei mes neinvestuosime ir neatnaujinsime transporto, Londonas paprasčiausiai sustos. Mano oponentas S.Khanas planuoja sumažinti biudžetą transportui 1,9 mlrd. svaro sterlingų, tačiau tai būtų pražūtinga keleiviams“, – į rinkėjus kreipėsi kandidatas ir pasinaudojęs proga įgėlė konkurentui.

Neaplenkdamas nekilnojamojo turto krizės Z.Goldsmithas nesismulkino ir žadėjo padvigubinti naujai statomų namų skaičių iki 50 tūkst. per metus. Negana to, politikas tvirtino, kad statybos nepanaikins žaliųjų miesto erdvių, o būstai bus skirti tik londoniečiams.

„Kaip užkietėjęs gamtosaugininkas esu pasiryžęs paversti Londoną „žaliausiu“ miestu Žemėje. Skatinsiu daugiau londoniečių važinėti dviračiais, investuosiu į mažus parkus, kad kiekvienas gyventojas turėtų prieigą prie gamtos. Taip pat pažadu sustabdyti Heathrow oro uosto plėtrą, kol sukursiu ir įgyvendinsiu planą, kaip Londoną paversti pirmuoju pasaulyje „nulio atliekų“ miestu“, – itin aukštus sau užsibrėžtus tikslus vardijo Z.Goldsmithas.

43 proc. rinkėjų pirmuoju kandidatu rinksis S.Khaną, kai Z.Goldsmithą į pirmąją vietą iškelti planuoja 32 proc.

Konservatoriaus kritikai tikina, kad Z.Goldsmithas – atitrūkęs nuo realaus londoniečių gyvenimo ir nepažįsta jų problemų iš arti. Negana to, rinkėjams itin nepatinka jo kampanija, kuri agresyviai nukreipta prieš pagrindinį konkurentą.

Rinkėjų nuomonė – aiški

Londono mero rinkimai vyksta „papildomo balso“ principu. Rinkėjai išdėsto kandidatus savo prioritetų tvarka. YouGov apklausos duomenimis, 43 proc. rinkėjų pirmuoju kandidatu rinksis S.Khaną, kai Z.Goldsmithą į pirmąją vietą iškelti planuoja 32 proc.

Antrojoje vietoje leiboristų kandidatą žymėti žada 57 proc., o konservatorių – 43 proc. Politologai skelbia, kad dviejų populiariausių kandidatų kovos rezultatas gali būti nulemtas iš anksto vien dėl to, kad Londonas – leiboristų partijos rėmėjų miestas. 45 iš 73 miestui dirbančių parlamentarų priklauso minėtai partijai. Praėjusiuose rinkimuose partija sostinėje gavo 1,55 mln. rinkėjų balsų, kai konservatoriai surinko 1,23 mln.

Ne tik rinkėjų apklausos, bet ir lažybų salonai skelbia, kad S.Khano šansai sėsti į B.Johnsono kėdę – didesni nei jo oponento. Azartiški rinkėjai rizikuoti ar bandyti laimėti gali keliolikoje populiariausių lažybų salonų, kurie skelbia, kad už leiboristo galimybes pinigus kloja daugiau londoniečių.

Be dviejų populiariausių kandidatų rinkimuose dalyvauja ir dar 10. Trečiąją vietą pagal populiarumą užima George'as Galloway'us, apklausose sulaukęs 4 proc. rinkėjų palaikymo. Kitų kandidatų šansai – dar menkesni, tad tikimybė, kad naujuoju Londono meru taps ne S.Khanas arba Z.Goldsmithas – itin maža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius