Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madagaskare protestuotojai nusiaubė valstybinio radijo pastatą

Demonstrantai pirmadienį įsiveržė į Madagaskaro sostinėje esantį valstybinio radijo pastatą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Šioje Indijos vandenyno saloje smarkiai padidėjus politinei įtampai, šimtai protestuotojų nusiaubė nacionalinio radijo „Radio Nationale Malgache“ pastatą ir jį padegė.

Neramumus pakurstė savaitgalį paskelbtas Madagaskaro Vyriausybę įnirtingai kritikuojančio Antananarivo mero Andry Rajoelinos raginimas surengti visuotinį streiką.

Radijo pastatą siaubiantys žmonės buvo tarp dešimčių tūkstančių demonstrantų, kurie anksčiau buvo susirinkę pagrindinėje miesto aikštėje, kur į juos kreipėsi meras.

Kai kurie riaušininkai prieš padegimą nešė iš pastato baldus, kompiuterius ir bylas, niokojo netoliese stovinčius automobilius.

A.Rajoelina Vyriausybę vadina diktatūra ir nuo praėjusio mėnesio, kai buvo uždaryta jo televizija „Viva“, parodžiusi interviu su buvusiu prezidentu Didier Ratsiraka, kurstė nepasitenkinimą valdžia.

„Niekur kitur pasaulyje karinei jėgai nėra pavykę įveikti liaudies jėgos“, – pirmadienį mitingo dalyviams nuo sunkvežimio kalbėjo A.Rajoelina.

„Štai kodėl mes tęsime, net jei jie pasikvies iš užsienio samdinių merui eliminuoti“, – sakė jis, turėdamas omenyje save. Paskui jis pažadėjo, kad „kai ateis į valdžią“, paleis visus politinius kalinius“.

Kitose sostinės dalyse protestuotojai blokavo gatves, sakė liudininkai.

Didėjanti įtampa privertė prezidentą Marcą Ravalomananą sutrumpinti savo kelionę Pietų Afrikos Respublikoje ir sekmadienį vakare grįžti į savo šalį. Grįžęs jis apkaltino merą raginant maištauti.

„Šis raginimas maištauti ir (demonstruoti) pilietinį nepaklusnumą <...? prilygsta valstybės perversmui“, – sakoma prezidento pareiškime, kuriame priduriama, kad taip paminamos „Konstitucija ir respublikos institucijos“.

34 metų A.Rajoelina 2007 metais per municipalitetų rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas varžėsi su M.Ravalomananos partija, o tapęs meru virto garsiausiai režimą kritikuojančiu jo oponentu.

Madagaskarą pastaraisiais metais persekioja politiniai neramumai. Prieš 2006 metų rinkimus, kuriuos laimėjo M.Ravalomanana, taip pat buvo daug neramumų, įskaitant granatų sprogimų virtinę sostinėje.

2001 metais prezidento rinkimai baigėsi smurto protrūkiu ir politine krize, nes tuometinis prezidentas D.Ratsiraka atsisakė pripažinti pralaimėjimą.

Tada šalis skilo į dvi dalis su savo sostinėmis, savo Vyriausybėmis ir padalyta armija. Taip buvo iki 2002 metų gegužės, kai prezidentu oficialiai paskelbtas M.Ravalomanana. 
 


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius