Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madeiros saloje potvyniai pražudė dešimtis žmonių (atnaujinta 00.20 val., video, nuotraukos)

Dešimtys žmonių žuvo Portugalijai priklausančioje Madeiros saloje – čia dėl stiprių liūčių kilo potvyniai.
Madeiroje potvyniai pražudė dešimtis žmonių
Madeiroje potvyniai pražudė dešimtis žmonių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Potvynis

Kaip skelbia „Sky News“, liūtys vertė medžius, automobilius, keliai virto purvo upėmis. Potvyniai taip pat nuniokojo daugybę namų ir tiltų, dingo elektra, daug kur nebeveikia telefono ryšys.

Dėl stipraus vėjo bei išplautų kelių gelbėjimo operacijos tapo itin sudėtingos. Portugalijos vidaus reikalų ministras, kuris pasiruošęs išskristi į salą, teigė, kad iki šiol pranešama apie 25 žuvusius žmones. Dar apie 60 žmonių paguldyti į ligonines.

Madeiros sostinėje Funchaloje uždarytas oro uostas, o žmonės raginami likti namie.

Portugalijos premjeras pareiškė, kad liūčių padaryti nuostoliai yra „šokiruojantys“ ir pažadėjo salos gyventojams paramą.

Madeira yra populiari turistų lankymosi vieta. Kol kas nežinoma, ar šiuo metu saloje yra turistų. 

Atnaujinta 12.45 val. Žuvusiųjų per potvynį skaičius ir toliau auga. Dabar jau naujienų agentūros praneša apie 38 žuvusiuosius. Keli šimtai žmonių liko be pastogės, jiems suteiktas laikinas prieglobstis.

Pranešama, kad tik laiku sureagavus išvengta ir dar didesnių nelaimių. Pavyzdžiui, vanduo užliejo trijų aukštų prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelę, tačiau žmones pavyko laiku evakuoti. 

Atnaujinta 18.10 val. Kariai ir gelbėtojai sekmadienį valė dumblu užneštus pastatus ir gatves Madeiros saloje. Pranešama, kad žaibiški potvyniai ir purvo nuošliaužos nusinešė mažiausiai 40 žmonių gyvybių.

Į šią Atlanto vandenyno salą Portugalija skubiai pasiuntė gydytojų, gelbėtojų ir narų komandas, taip pat būtiniausių atsargų siuntas. Tačiau vietos lavoninės darbuotojams taip pat buvo pasiųsta nelinksma žinia, jog purvo srautuose tikriausiai bus rasta daugiau lavonų.

Madeirą čaižiusios smarkios liūtys ir smarkūs vėjai liovėsi, o pragiedrėjus smarkiai nuniokotame šios salos pagrindiniame mieste Funšalyje atsivėrė baisūs vaizdai: gatvėse riogsojo apversti automobiliai, o daugeliui pastatų buvo nuplėšti stogai.

Audra nutraukė daug elektros ir telefono linijų, tačiau Madeiros tarptautinis oro uostas vėl pradėjo priiminėti lėktuvus iš žemyninės Portugalijos, esančios už 900 kilometrų į šiaurės rytus.

Pagal naujausius regioninės vyriausybės duomenis, saloje žuvo mažiausiai 40 žmonių, o 70 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse.

Pasak pareigūnų, tarp žuvusiųjų nebuvo užsienio turistų, tačiau daugeliui britų ir vokiečių turistų buvo nurodyta likti savo viešbučiuose.

Didžioji Britanija pranešė, kad jos diplomatai suteikė pagalbą kai kuriems sužeistiems britams.

Madeiros pagrindiniame mieste Funšalyje rasta 17 žuvusiųjų. Jo meras Miguelis Albuquerque sakė žurnalistams: „Labai tikėtina, kad rasime daugiau lavonų.“ 

Atnaujinta 00.20 val. Nors iki šiol buvo pranešama, kad turistų per potvynius nežuvo, dailymail.co.uk skelbia, jog tarp 42 žuvusiųjų yra ir viena penkiasdešimtmetė britė turistė. Ji žuvo, kai taksi, kuriuo ji važiavo, nubloškė potvynio banga. Kartu žuvo ir taksistas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius