Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mafijos žinia – lavonų krūvos

Karas su narkotikų gaujomis Meksikoje pasiekė naują stadiją, kai šalyje buvo suimta 10 policininkų, įtariamų talkinimu narkotikų mafijai.
Per pasalą mafijos nužudytų federalinių agentų palaikai su kankinimų žymėmis buvo suversti į krūva dykroje prie kelio.
Per pasalą mafijos nužudytų federalinių agentų palaikai su kankinimų žymėmis buvo suversti į krūva dykroje prie kelio. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Meksika

Atokioje vakarinėje Meksikos Mičoakano valstijoje federalinis teismas leido suimti 10 policijos karininkų, įtariamų ryšiais su narkotikų prekeiviais. Valdžia mano, jog šie policininkai susiję su 12 federalinių agentų, kurie buvo aptikti negyvi prieš savaitę, žūtimi.

Pagal Meksikos įstatymus, kaltinimai šiems policininkams turi būti pareikšti per 40 dienų. Federalinė valdžia įtaria, kad policija ir kitos vietinės valdžios institucijos jau seniai gauna „algą" iš galingų narkotikų kartelių. Gegužės pabaigoje per didelę operaciją prieš narkotikų prekeivius Mičoakane už grotų atsidūrė 27 aukšti pareigūnai, tarp jų 10 miestų merai.

Prezidento sprendimas pasiųsti į Mičoakaną papildomai tūkstančius federalinės policijos darbuotojų papiktino vietos valdžią, kuri Meksikoje neretai pati būna susijusi su narkotikų karteliais.

Susitepusi valdžia

Padažnėjus išpuoliams prieš kovotojus su narkotikais Meksikos vadovybė nusiuntė į Mičoakaną 5500 policininkų. Valstijoje veikia vienas baisiausių Meksikoje narkotikų kartelių „La Familia". Šios gaujos vadeiva mėgino pradėti derybas su Meksikos prezidentu Felipe Calderonu, kuris pats kilęs iš Mičoakano ir visoje šalyje vykdo nuožmų karą su nusikalstamomis narkotikų prekeivių gaujomis.

Prezidento sprendimas pasiųsti į Mičoakaną papildomai tūkstančius federalinės policijos darbuotojų papiktino vietos valdžią, kuri Meksikoje neretai pati būna susijusi su narkotikų karteliais. Nenuostabu, jog Mičoakano gubernatorius Leonelis Godoy Rangelis tai pavadino "okupacija". Jo giminės įtariami ryšiais su mafija. Liepos 5 dieną Meksikos parlamento žemųjų rūmų deputatu išrinktas gubernatoriaus brolis Julio Cesaris Godoy Toscano, remiantis valdžios versija, yra vienas aukštų „La Familia" kartelio narių.

Kerštas už lyderį

Išpuolių virtinė prieš federalinius agentus Mičoakane prasidėjo areštavus vieną „La Familia" lyderių Arnoldo Rueda Medina. Iš pradžių narkotikų prekeiviai mėgino šturmu paimti policijos nuovadą, kur buvo laikomas A.R.Medina, o kai tai nepavyko, užpuolė policininkus iš maždaug tuzino Mičoakano valstijos miestų.

Manoma, kad susidorojimas su 12 federalinių agentų buvo banditų kerštas, o susekti agentus jiems padėjo policininkai. Rasti į galvas nušautų 11 vyrų ir vienos moters kūnai buvo su kankinimų žymėmis, suversti į krūvą dykroje netoli kelio. Šalies saugumo tarnybos pranešė, jog visi jie pakliuvo į narkotikų kartelio pasalą.

Šios šiurpios žudynės buvo jau antros per vieną savaitę. Abiem atvejais, siekdami įbauginti, galvažudžiai paliko prie aukų grasinančius raštelius.

Prezidentas tvirtas

Mičoakane konkuruoja dvi galingos banditų gaujos: „La Familia" ir „Gulf". Pastarojo kartelio ginkluotas padalinys „Zetas" pagarsėjo visoje šalyje dėl precedento neturinčio žiaurumo. Jo nariai be gailesčio susidoroja ir su policininkais bei kariškiais, ir su konkurentais, su kuriais kaunasi dėl teritorijos.

Savo ruožtu gangsteriai iš „La Familia" kartelio ne mažiau žiaurūs, tačiau mėgina patraukti žmones į savo pusę ir netgi dangstosi Dievu. Jie perka reklamas vietos laikraščiuose ir dalija interviu didžiausiems Meksikos žurnalams. Mafiozai pripažįsta gabenantys narkotikus, bet teigia drauge saugantys vietos bendruomenę ir siekiantys likti ištikimais evangelikais krikščionimis. Visi kartelio nariai yra disciplinuoti, nevartoja narkotikų ir rūpinasi namais bei vaikais. Tačiau su išdavikais ir priešais susidorojama negailestingai.

Karą su karteliais prezidentas F.Calderonas pradėjo 2006 metų gruodį, kone pirmą savo valdymo dieną, ir buvo tikras, jog 45 tūkst. karių, kuriuos jis dislokavo, tam pakaks. Ritantis naujausiai smurto bangai jam tenka siųsti papildomas pajėgas, tačiau prezidentas nenusiteikęs trauktis. Jis sako, jog pastarieji susidorojimai yra desperatiška banditų reakcija į tai, jog sučiupti kai kurie jų vadeivos.

Nuo F.Calderono valdymo pradžios Meksikoje įvykdyta daugiau kaip 11 tūkst. žmogžudysčių, susijusių su narkotikų verslu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius