Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maidane protestavusi dainininkė Ruslana: „Nebijojau granatų – pripratau“

Kai stovėjo Maidane ir aplink sproginėjo granatos, žinoma ukrainiečių dainininkė Ruslana pamiršo bijoti. „Pripratau prie to. Turėjau ten būti“, – antradienį Europos Parlamento (EP) rūmuose Strasbūre surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino atlikėja. Europos Parlamento liberalų lyderis Guy Verhofstadtas savo ruožtu pasiūlė parengti Ukrainai būtinų reformų paketą ir padėti jas įgyvendinti.
Ruslana Lyžyčko
Ruslana Lyžyčko / Eglės Digrytės nuotr.

„Milijonas ačiū Europai. Jūs sustabdėte kraują, agresiją ir Viktorą Janukovyčių. Deja, praradome per daug žmonių, kad pakeistume savo šalį. Šiandien žmonės apverkia žuvusiuosius, visi šokiruoti“, – savo pasisakymą spaudos konferencijoje pradėjo Ruslana Lyžyčko. Keletą sakinių ji ištarė angliškai, bet vėliau perėjo prie ukrainiečių kalbos.

„Eurovizijos“ dainų konkurse pergalę Ukrainai prieš keletą metų nuskynusi Ruslana pastaruoju metu pristabdė savo kūrybinę veiklą, mat norėjo visą laiką būti su žmonėmis Maidane. Ji prisiminė stovėdama tarp protestuotojų girdėdavusi aplink sproginėjančias granatas, bet nebijojusi. „Mano tėvai bijojo to, kas ten vyko. Aš nebijojau, prie to pripratau. Pasakiau, kad turiu ten būti“, – kalbėjo atlikėja, bet pripažino, kad visuomenė patyrė didžiulį šoką ir siaubą, kurio niekada nepamirš.

Jūs sustabdėte kraują, agresiją ir Viktorą Janukovyčių, – pareiškė Ruslana.

Anot jos, žuvusiųjų mirtys neturi nueiti perniek. Ukrainai būtina nauja sistema: „Mes kovojome už integraciją, europietiškas vertybes, kad pinigai, kuriuos gaus Ukraina, nebūtų pavogti dėl korupcijos, kad visos valdžios institucijos dirbtų skaidriai.“

Ruslana paragino ES skirti ekspertų, kurie įvertintų, ar vienas arba kitas dalykas atitinka demokratijos reikalavimus, pavyzdžiui, ar vyriausybė formuojama demokratišku būdu, ar rinkimai vyks demokratiškai, taip pat – sukurti specialią reformų ir pagalbos platformą „Maidanas“. „Padėkite Ukrainai ištrūkti iš šios sunkios situacijos, ekonominės ir politinės krizės“, – prašė į Strasbūrą atvykusi viešnia ir patikino, kad ji pati su bendraminčiais reformų procese dalyvaus savanoriškai, be finansinio atlygio.

Trumpą dainininkės kalbą palydėjo spaudos konferencijos dalyvių ir žurnalistų plojimai. G.Verhofstadtas iškart atkreipė dėmesį, kad paprastai aplodismentų per spaudos konferencijas nebūna.

Visų pirma siūlo kovoti su korupcija

Spaudos konferencijoje taip pat kalbėjęs ALDE (Liberalų ir demokratų aljanso Europai) grupės pirmininkas G.Verhofstadas praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį pats lankėsi Kijeve, kalbėjęs Maidane susirinkusiems protestuotojams.

Eglės Digrytės nuotr./Ruslana ir Guy Verhofstadtas
Eglės Digrytės nuotr./Ruslana ir Guy Verhofstadtas

„Paprasti žmonės prašė galimybės gyventi normalioje šalyje, be korupcijos. Korupcija yra pagrindinė problema visuomenėje. Ją galima sutikti visose srityse – kasdieniame gyvenime, politikoje, paslaugų sferoje. Žmonės nori gyventi demokratinėje, laisvoje ir be korupcijos šalyje“, – pažymėjo europarlamentaras.

Anot jo, liberalai turi keturis siūlymus, kaip būtų galima padėti Ukrainai. Būtina kuo greičiau surengti donorų konferenciją ir atnaujinti derybas dėl Asociacijos sutarties. Siūloma šį dokumentą kiek praplėsti, pavyzdžiui, reglamentuoti vizų išdavimą, kad nusikaltėliams ir oligarchams – „tiems, kurie naudoja Europą papildyti pinigais savo sąskaitas“, – būtų sunkiau patekti į ES valstybes, o studentams – lengviau.

Surengti skaidrius rinkimus nėra lengva užduotis. Yra oligarchai, kurie sumoka už kampaniją, o tuomet tavo politinis gyvenimas priklauso nuo jų, – sako G.Verhofstadas.

Be to, G.Verhofstado žodžiais, būtina pasiruošti gegužės pradžioje suplanuotiems prezidento rinkimams ir tai daryti ne išvakarėse, o dabar. „Surengti skaidrius rinkimus nėra lengva užduotis. Yra oligarchai, kurie sumoka už kampaniją, o tuomet tavo politinis gyvenimas priklauso nuo jų. Jei nori naujos politinės sistemos, reikia tai daryti dabar ir nuo pradžių“, – aiškino politikas.

Be to, reikia patikimos strategijos kovai su korupcija ir šioje srityje, pasak G.Verhofstado, galima dirbti labiausiai išsivysčiusių valstybių forumuose – G8 ar G20.

Atrodė lyg visai kita šalis

Kijeve šiomis dienomis taip pat viešėjęs EP Užsienio reikalų komiteto vadovas Elmaras Brokas tvirtino, esą atstatydinus Ukrainos prezidentą V.Janukovyčių situacija Kijeve akimirksniu pasikeitė. „Atrodė lyg visai kita šalis“, – anksčiau antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pažymėjo jis.

Kaip žinoma, šeštadienio vakarą Ukrainos parlamentas atstatydino prezidentą V.Janukovyčių ir gegužės 25-ąją paskyrė pirmalaikius rinkimus. Taip pat ketinama paskelbti apie naujos vyriausybės suformavimą.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy savo ruožtu patvirtino, kad Briuselis pasirengęs palaikyti Ukrainą ir pasirašyti Asociacijos sutartį, kurios pernai lapkritį nepasirašė V.Janukovyčius ir taip įplieskė protestus Kijeve.

46 mln. gyventojų turinčią Ukrainą neramumai krečia nuo lapkričio, kai V.Janukovyčius atmetė Asociacijos sutartį su ES, pasirinkdamas grįžti prie tradicinių glaudesnių ryšių su Maskva. Šis žingsnis apstulbino eurointegracijos šalininkus Ukrainos visuomenėje ir išprovokavo audringus protestus. Vėliau neramumai peraugo į grumtynes dėl Ukrainos ateities tarp Rusijos ir Vakarų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius