Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maidano gyvenimas: nuo darbus metusių ukrainiečių iki australų

Skaičiuojama, kad Kijeve trečią mėnesį vykstančiame vadinamajame Euromaidane iš viso pabuvojo daugiau nei 10 mln. žmonių. Protestuotojus palaikyti atvyksta žmonės ir iš kitų kontinentų.
Mitingas Maidano aikštėje
Sekmadienio mitingas Maidane: prašoma vakarų paramos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gatvėse, kuriomis anksčiau važinėjo automobiliai, daugiau nei du mėnesius įkurtas barikadų apsuptas palapinių miestelis. Čia gyvena žmonės, taip pat čia gali gauti pavalgyti ar apsilankyti vietinėje cerkvėje.

Cerkvėje nuolat vyksta pamaldos. Jose apsilanko kelios dešimtys žmonių, palaikančių protestuotojus. Pasak Maidano komendanto Stepano Kubivo, kuris yra ir opozicinės partijos „Tėvynė“ deputatas, aikštėje nuolat gyvena kelios dešimtys tūkstančių žmonių ne tik iš Ukrainos, bet ir iš kitų Europos šalių, Amerikos ar net Australijos.

Keliuose protestuotojų užimtuose pastatuose įkurtos virtuvės, spaudos centras, dirba savanoriai medikai.

„Mes jau du mėnesius esame profsąjungų rūmuose, kur žmonės dirba ateičiai, kad Ukrainos gyventojai turėtų demokratijos garantijas sau ir savo anūkams, kad Ukraina taptų Europos Sąjungos nare, kad šalyje atsirastų laisvė ir nepriklausomybė – būtų laikomasi įstatymų, išnyktų korupcija“, – sako S. Kubivas.

Maidaną saugo 10 barikadų, kurias pastatė profesionalūs inžinieriai. Čia budintiems teikiamos visos paslaugos – maisto tiekimo, gamybos, ryšių ir apsaugos.

„Euromaidanui trūksta tik vieno: mūsų negirdi valdžia, negirdi prezidentas, negirdi partijos dauguma. Mūsų nepripažįsta kaip žmonių, sukūrusių demokratinę aikštę“, – sako S. Kubivas.

Vienas pirmųjų Maidane įsikūręs 76 metų kijevietis rodo palapines, kuriose netrūksta nei drabužių, nei maisto. Nebaugina ir šalčiai.

„Kai nori turėti savo valstybę, tada tikrai nebūna šalta! Aš nuo vaikystės patyriau represijas. Teko kartu būti ir su estais, lietuviais“, – sako Zinojevas Ivanovičius.

Žmonės metę darbus

Profsąjungų rūmuose įkurtoje virtuvėje maistas tiekiamas visam Maidanui. Pasak virtuvės atstovų, čia yra tik maža dalis produktų, kuriuos atnešė žmonės – konservuotos daržovės, lašiniai, batonas, bei kiti produktai, būtiniausi gaminti.

Maistą kasdien Maidanui gamina keli šimtai savanorių. Jie kas valandą giedą Ukrainos himną. Pasak sandėlio viršininko, žmonės atneša kartais net paskutinį dešros gabalą, klausia, ko reikia nupirkti.

„Čia dirba žmonės, kurie metė darbus ir atvyko čia nuo pirmųjų dienų, kiti atvažiuoja, kai gali. Čia yra žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą, ir be jo. Labai daug skirtingų žmonių. Mus vienija bendra problema Ukrainoje – mūsų prezidentas ir vyriausybė“, – sako Maidano sandėlio viršininkas Vasilijus Razvodas.

Žmonės Maidanui aukoja drabužių, pinigų ar tiesiog ateina pabūti kartu ir palaikyti bendrą laisvos Ukrainos siekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius