Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos prezidento rinkimai vyko taikiai, bus rengiamas antras ratas (atnaujinta 15.53 val.)

Makedonijos prezidento rinkimai, kurie laikomi svarbiu išbandymu šaliai, siekiančiai įstoti į Europos Sąjungą (ES), sekmadienį vyko taikiai ir dabar bus rengiamas antrasis jų ratas.
Premjero Nikolos Grujevskio konservatyvios partijos VMRO-DPMNE kandidatas į prezidentus Gjorgė Ivanovas
Premjero Nikolos Grujevskio konservatyvios partijos VMRO-DPMNE kandidatas į prezidentus Gjorgė Ivanovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premjero Nikolos Grujevskio konservatyvios partijos VMRO-DPMNE kandidatas į prezidentus 49 metų Gjorgė Ivanovas, surinkęs 33,94 proc. balsų, įtikinamai pirmauja, tačiau antrojo rinkimų rato balandžio 5-ąją neišvengė, pranešė rinkimų pareigūnai.

„Bus antrasis ratas“, – žurnalistams sakė rinkimų komisijos pirmininkas Aleksandaras Novakovskis.

Antrąją vietą po labai atkaklios kovos laimėjo pagrindinės opozicinės partijos, Socialdemokratų sąjungos (SDSM), kandidatas 51 metų Liubomiras Frčkoskis, už kurį balsavo 19,75 proc. rinkėjų.

Galimybę laimėti antrą vietą taip pat turėjo nepriklausomas kandidatas Liubė Boškoskis ir albanų kandidatas Imeras Selmanis. Abu šie kandidatai surinko maždaug po 15 proc. balsų.

ES plėtros komisaras Olli Rehnas (Olis Renas) sakė, kad šie rinkimai Makedonijai, kuri prieš ketverius metus tapo oficialia kandidate stoti į Bendriją, bet dar nepradėjo derybų dėl stojimo, yra „tiesos akimirka“.

Pernai birželį per rinkimus albanų gyvenamuose rajonuose kilo neramumai, per kuriuos žuvo vienas ir buvo sužeisti dar keli žmonės.

Valdžia, kandidatai į prezidentus ir tarptautiniai pareigūnai ragino surengti rinkimus be smurto, pagal tarptautinius standartus, kad šis balsavimas įrodytų šios Balkanų valstybės sugebėjimą organizuoti laisvus ir teisingus rinkimus.

Tuo tarpu Makedonijos viltis įstoti į NATO dėl 18 metų trunkančio ginčo jos pavadinimo klausimu blokavo Graikija.

Gausus sniegas Makedonijos vakariniuose kalnų rajonuose trikdė balsavimą, bet tai beveik nepaveikė rinkėjų aktyvumo, kuris siekė 55, 85 proc., būtinų tam, kad rinkimai būtų laikomi įvykusiais.

Apklausos rodė, kad G.Ivanovas bus pirmas, o I.Selmanis – antras. Teisę rinkti prezidentą iš septynių kandidatų turėjo beveik 1,8 mln. rinkėjų.

I.Selmanis, atstovaujantis Makedonijos albanams, kurie sudaro 25 proc. iš maždaug 2 mln. gyventojų, sakė: „tikiuosi, jog barjerai tarp etninių grupių bus įveikti“, kad kandidatai būtų renkami pagal jų „viziją ir koncepcijas“, o ne pagal etninę priklausomybę.

Dėl įvairių etninių grupių paramos „Makedonijos Obama“ vadinamą I.Selmanį rėmė beveik 14 proc. rinkėjų, rodė naujausia apklausa. Jos duomenimis, G.Ivanovą rėmė 23 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius