-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maldininkai per pavojingiausią hadžo ritualą mėto akmenis į Šėtoną vaizduojančius stulpus

Šimtai tūkstančių musulmonų maldininkų sekmadienį susirinko slėnyje netoli Saudo Arabijos šventojo Minos miesto mėtyti akmenų į Šėtoną vaizduojančius stulpus – tai paskutinis ir pats pavojingiausias kasmet vykstančio hadžo ritualas.
Musulmonai
Musulmonai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ankstesniais metais šio ritualo metu, maldininkams skubant mesti akmenukus į tuos didžiulius stulpus, susidariusiose spūstyse yra žuvę šimtai žmonių.

Kad iki galo atliktų ritualą, tikintysis turi mesti po 21 akmenuką į kiekvieną iš trijų 25 m aukščio stulpų.

Saudo Arabijos valdžia, siekdama išvengti tokių tragedijų kaip 2006-aisiais, kai žuvo 364 žmonės, 2004-aisiais, kai žuvo 251 žmogus ir 1990-aisiais, kai žuvo 1 426 žmonės, slėnyje prie Šėtoną simbolizuojančių stulpų pastatė daugiaaukštį pėsčiųjų taką.

Šiemet hadže dalyvauja daugiau kaip 2,5 mln. maldininkų, bet kol kas pranešimų apie kokius nors didelius incidentus nebuvo.

„Viskas einasi gerai ir pagal planus“, – žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas generolas Mansuras al Turki.

Didelės saugumo pajėgos stebi tikinčiuosius, einančius į akmenų mėtymo ritualą po avių skerdimo ritualo – Aukojimo šventės, kuria paminimas Abraomo pasiryžimas Dievui paliepus paaukoti savo sūnų.

Dauguma maldininkų patys avių neaukoja – vietoje to jie perka iš Saudo Arabijos valdžios specialius talonus, kurie paskui virsta pagalba neturtingiems musulmonams kitose valstybėse.

Po akmenų mėtymo į Šėtoną ritualo maldininkai eina į Mekos Didžiąją mečetę „atsisveikinti“ su Kaaba – kubo formos statiniu, kuriame įmūrytas Juodasis akmuo – švenčiausia islamo relikvija. Kaip tikima, tai yra akmuo, likęs iš Adomo pastatyto pirmojo aukuro Dievui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius