Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Malta atskleidė Rusijos planą Libijoje: Europa vėl bus tvindoma pabėgėliais

Maltos pareigūnai perspėjo, kad Rusija ėmėsi remti pilietinį karą Libijoje provokuojantį karo vadą, o tai gresia nauja pabėgėlių banga Europos Sąjungai, rašo euobserver.com.
Libijos kovotojai fronto linijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus
Libijos kovotojai fronto linijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maltos užsienio reikalų ministras George'as Vella įspėjo, kad Libijos karo vadas Khalifa Haftaras ketina užimti Tripolį ir nuversti Jungtinių Tautų remiamą koalicinę vyriausybę.

„Haftaras su savo armija pamažu juda iš rytų į vakarus. Tikriausiai bandys susijungti su savo bendrais iš Zintanės ir pradėti judėjimą į Bani Valido, Misratos ir Tripolio regionus“, – teigė Maltos diplomatijos vadovas.

„Tai būtų tikra katastrofa, nes sukeltų pilietinį karą ir priverstų daugybę žmonių bėgti iš Libijos“, – pridūrė G.Vella. Jis įspėjo ir dėl Kh.Haftaro ryšių su Rusija.

Jis pabrėžė, kad Rusija kol kas laikėsi Jungtinių Tautų susitarimo dėl prekybos ginklais su Libija, o Kh.Haftaras jau kelis kartus vyko į Maskvą ir prašė paramos.

Bet G.Vellos teigimu, Rusija bet kada gali pakeisti savo nuomonę ir pradėti atvirai remti Libijos karo vadą, bandydama plėsti savo įtaką Viduržemio jūros regione.

„Aš nesu ramus, nes mes žinome, kad Rusija visada svajojo apie karo bazes Viduržemio regione“, – spaudos konferencijoje sakė Maltos užsienio reikalų ministras.

Libijos karo vadas Kh.Haftaras praėjusią savaitę prisijungė prie Rusijos karinių pajėgų ir gavo galimybę pasiplaukioti lėktuvnešiu „Admirolas Kuznecovas“ bei gyrėsi užmezgęs ryšį su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu, su kuriuo aptarė „būtinybę stabdyti teroristų plėtrą Vidurio Rytuose“.

Sudėtinga rasti sutarimą

Malta šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungos tarybai ir tikisi, kad būtent per jos pirmininkavimą ES pavyks pasiekti susitarimą su Libija, užkertantį kelią nevaldomai migracijai iš šios šalies.

Libija buvo tapusi stotele daugeliui migrantų, vykstančių link Vakarų Balkanų kelio ir bandančių prasiveržti į Vakarų Europą.

Problemas Libijoje kelia ne tik Kremliaus remiamas Kh.Haftaras, bet ir tokie karo vadai kaip Khalifa Ghwellis, bandęs sukelti perversmą Tripolyje ir nuversti dabartinę valdžią.

„Šiuo metu Tripolyje yra mažai džiaugsmo. Tai šalis, kuri yra ant sugriuvimo ribos. Tikėkimės, kad taip nenutiks“, – lakoniškai situaciją pakomentavo G.Vella.

Malta priminė, kad Italija bandė vykdyti dvišales derybas su Libija dėl migrantų kontrolės, tačiau jose išryškėjo sunkiai suderinamos pozicijos.

Rusijos vaidmuo Sirijoje

Pirmasis Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimas šiais metais bus skirtas situacijai Sirijoje ir Vidurio Rytų taikos procesui.

Vienas ES diplomatas prasitarė, kad kalbos bus skirtos „Rusijos vaidmeniui Sirijoje, tačiau ne pačiai Rusijai“. Rusija yra kaltinama tokiais karo nusikaltimais kaip civilių žudynės ir ligoninių bombardavimas.

Įsitraukimas į karo konfliktą Sirijoje Rusijai leido įkurti karinę jūrų bazę. Manoma, kad prasidėję Rusijos bombardavimai gerokai padidino ir pabėgėlių skaičių.

ES diplomatų teigimu, apie Libiją bus kalbamasi vasario mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius