Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Marine Le Pen pergalės viltys – nebalsuojančiųjų rankose

Buvusios „Nacionalinio Fronto“ lyderės Marine Le Pen viltys laimėti Prancūzijos prezidento rinkimuose sutelktos ketinančiųjų nebalsuoti rankose, praneša „The Wall Street Journal“.
Marine Le Pen
Marine Le Pen pergalės viltys – nebalsuojančiųjų rankose. / „Scanpix“ nuotr.

23 metų Pierre'as Gilbertas jokiu būdu nepalaiko prieš Europos Sąjungą ir imigraciją pasisakančios politikės, kuri gegužės 7 dieną vyksiančiame antrajame prezidento rinkimų ture susirungs su centro pažiūrų Emmanueliu Macronu. P.Gilbertas save apibūdina „užkietėjusiu kairiuoju“.

M.Le Pen šansai – nedideli

Laužydami ilgalaikes tradicijas, Prancūzijos rinkėjai asmeninius įsitikinimus atideda šoną ir telkiasi į bet ką, kas galėtų sulaikyti „Nacionalinį Frontą“. Vis dėlto per antrąjį rinkimų turą P.Gilbertas planuoja likti namuose: „Nesvarbu, kas nugalės, tai vis tiek bus katastrofa.“

Tokie rinkėjai kaip P.Gilbertas iliustruoja, kaip M.Le Pen susilpnino politinę tvirtovę, čia žinomą „front républicain“ (respublikonų fronto) vardu. Praeities rinkimuose ji nugalėjo „Nacionalinį Frontą“ – daugiausia dėl pastarajai partijai būdingos ksenofobijos.

2002-aisiais, kai kandidatės tėvas Jeanas Marie Le Penas netikėtai pateko į antrąjį prezidento rinkimų turą, prancūzų rinkėjai į šalį atidėjo abejones dėl konservatoriaus Jacques'o Chiraco ir, atiduodami 82 proc. balsų, jį perrinko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Jeanas-Marie Le Penas su savo dukterimi Marine
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Jeanas-Marie Le Penas su savo dukterimi Marine

2015 metų pabaigoje Prancūzijoje vykusiuose regioniniuose rinkimuose „Nacionalinio Fronto“ kandidatai po pirmojo turo pirmavo šešiuose iš 13 regionų, tačiau nė viename nelaimėjo.

Tam, kad įveiktų E.Macroną, Marine Le Pen turi pritraukti pirmajame ture jos nepalaikiusius rinkėjus. Didelės dalies elektorato apatija taip pat gali būti jai naudinga. Apklausų duomenimis, maždaug trečdalis kairiųjų pažiūrų rinkėjų ir beveik ketvirtadalis konservatorių neketina balsuoti.

„OpinionWay“ firmos atlikta apklausa rodo, kad M.Le Pen galėtų beveik padvigubinti pirmame ture gautus 21,3 proc., tačiau E.Macronui pralaimėtų rezultatu 39 proc. prieš 61 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Priešingai nei jos tėvas, palaikęs „Nacionalinio Fronto“, kaip šalutinio judėjimo, įvaizdį, M.Le Pen bando save parodyti kaip politiškai aktyvią, pasirengusią valdyti moterį.

Antradienį, kai prezidentas Francois Hollande'as atidavė pagarbą Eliziejaus laukuose įvykdytos teroro atakos metu nužudytam pareigūnui, ji nacionalinės policijos būstinėje stovėjo greta E.Macrono.

Šią savaitę kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikė paskelbė pasitraukianti iš „Nacionalinio Fronto“ prezidentės posto. Taip ji pasiuntė žinią, kad išrinkta atstovautų visiems Prancūzijos žmonėms, o ne tik palaikantiems jos partiją. Tokia taktika greičiausiai padės M.Le Pen pozicionuoti save kaip pagrindinį opozicijos veidą, jei antrajame ture pralaimės prieš E.Macroną.

Nepalaiko nė vieno kandidato

Sekmadienio vakarą, nepatekęs į antrąjį turą, konservatorių kandidatas Francois Fillonas išreiškė palaikymą E.Macronui, sakydamas, kad reikia sustabdyti „Nacionalinį Frontą“ ir jo „smurto bei netolerancijos istoriją“.

„Susilaikymas nėra mano DNR, ypač kai ekstremistų partija yra taip arti valdžios“, – sakė jis savo rinkėjams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Francois Fillonas

Tačiau panašu, kad minioje esančiam Alexandre'ui de Hubschui, palaikančiam F.Filloną, tokie žodžiai prasprūdo pro ausis.

„Niekada nebalsavau už kraštutinius dešiniuosius, tačiau negaliu balsuoti už E.Macroną“, – teigė jis ir pridūrė, kad antrajame ture, nepaisant pažado išstoti iš ES, palaikys M.Le Pen.

„Elabe“ firmos atliktos apklausos duomenimis, 28 proc. pirmame ture balsavusiųjų už F.Filloną rinkėjų balsuos už M.Le Pen, o 23 proc. ketina įmesti tuščią biuletenį arba likti namuose.

Tokie dvejopi jausmai įmanomi ir kairėje politinio spektro pusėje.

Jeanas-Lucas Melenchonas, kraštutinių kairiųjų kandidatas, pirmame ture surinkęs 19,6 proc. balsų ir pažadėjęs apmokestinti turtinguosius bei pagerinti sąlygas darbininkų klasei, antrajame ture nepalaiko nė vieno kandidato.

„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Lucas Melenchonas
„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Lucas Melenchonas

Tačiau jis savo internetinėje svetainėje paprašė 450 tūkst. jo Prancūzijos kairiųjų partijos judėjimo narių išreikšti savo nuomonę antrajame rinkimų ture.

„Nacionaliniam Frontui“ toks susilaikymas – labai sveikintinas. „Manau, kad J.L.Melenchonas, neinstruktuodamas rinkėjų, pasielgė riteriškai. Rinkėjai yra suaugę žmonės“, – teigė M.Le Pen patarėjas ekonomikos klausimais Mikaelas Sala.

„Elabe“ apklausos duomenimis, M.Le Pen galėtų sulaukti 16 proc. J.L.Melenchono rinkėjų palaikymo. Tačiau kur kas daugiau palaikiusiųjų kairiųjų kandidatą nenori balsuoti nei už ją, nei už E.Macroną, kuris praeityje dirbo investiciniuose bankuose ir kurį jie mato kaip globalizacijos įkūnijimą.

„E.Macronas yra pavojingas, kadangi išlaikys kapitalistinę sistemą. M.Le Pen yra pavojinga, nes dėl jos nukentės mažumos“, – teigė 27 metų J.L.Melenchoną palaikantis Clementas Pairotas, gegužės 7 dieną taip pat neisiantis balsuoti.

Kai kurie rinkėjai sakė, kad net nepritardami M.Le Pen, jie vis tiek neatiduos balsų už E.Macroną. 33 metų muzikantas Dojima Ounei teigė nenorintis, kad ateities prezidentas laimėtų didele balsų persvarą.

„Aš neketinu balsuoti, nes nenoriu, kad jis surinktų 80 proc. balsų. Aš norėčiau, kad skaičius būtų mažesnis“, – sakė D.Ounei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius