Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Maskva ir Kijevas susikivirčijo dėl velionio Rusijos ambasadoriaus prie JT pagerbimo

Rusija ir Ukraina antradienį susikivirčijo dėl velionio Rusijos ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų Vitalijaus Čurkino pagerbimo JT Saugumo Taryboje.
Vitalijus Čiurkinas
Vitalijus Čiurkinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

Jungtinėse Tautose daug kas gedi mirus ilgamečiam ambasadoriui V.Čurkinui. Saugumo Tarybos ambasadoriai tylos minute pagerbė V.Čurkiną ir paeiliui pakalbėjo apie šį 64 metų diplomatą, kuris Rusijos pasiuntinys prie JT buvo ištisą dešimtmetį.

Ukrainos ambasadorius Volodymyras Jelčenka, kuris šį mėnesį pirmininkauja Tarybai, pareiškė užuojautą ir paskelbė Taryboje tylos minutę, tačiau jo kalba buvo trumpa.

Taryba paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad ambasadoriai labai liūdi dėl V.Čurkino mirties, bet Ukraina blokavo planus paskelbti oficialų pirmininkaujančios šalies pareiškimą, kuris turėtų didesnį svorį.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spaudos konferencijoje Maskvoje sakė, kad Ukrainos atsisakymas leisti paskelbti tokį pareiškimą yra „nekrikščioniškas“, „už gėrio ir blogio ribos“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas užsipuolė ukrainiečius ir sakė, kad „juos teis Dievas“, bet pridūrė, kad ginčas dėl pareiškimo „nėra toks svarbus, kaip netektis Rusijai“ mirus jos diplomatijos žvaigždei.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas sakė, jog paprastas pranešimas spaudai apie V.Čurkino mirtį buvo „tinkamas“, ir aiškiai nurodė, kad Kijevas negali nepaisyti savo kartėlio dėl V.Čurkino nepalaužiamo Kremliaus politikos gynimo.

Patyręs diplomatas V.Čurkinas gynė Maskvos veiksmus per konfliktus Ukrainoje ir Sirijoje, susidurdamas su įnirtinga Vakarų kritika Saugumo Taryboje.

„Visi žinome, kad skirtingai įsivaizdavome, kaip tarnauti savo šaliai, – žurnalistams sakė P.Klimkinas. – Iš esmės nesutariame dėl politinių pozicijų ir dėl to, kaip jis reikšdavo savo poziciją.“

Daugiau kaip 10 tūkst. žmonių žuvo per karą Rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kariauja su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pagerbė V.Čurkiną ir pavadino jį „iškiliu diplomatu“, „nepaprastu žmogumi“.

Jis pasižymėjo „nepaprastu humoro jausmu ir didžiuliu širdingumu, priversdavusiu visus mus pajusti natūralų polinkį tapti draugais“, sakė A.Guterresas.

V.Čurkinas susmuko pirmadienį, dirbdamas Rusijos misijoje Niujorke, ir buvo skubiai nuvežtas į ligoninę Manhatane. Jis mirė dieną prieš savo 65-ąjį gimtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius