Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvai artima italė Federica Mogherini veikiausiai taps ES diplomatijos vadove

Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini turi tapti naująja Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadove, trečiadienį sakė keli šaltiniai Europoje.
Vladimiras Putinas ir Federica Mogherini
Vladimiras Putinas ir Federica Mogherini / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vėjas aiškiai pučia ta kryptimi“, – sakė vienas šaltinis, likus vos kelioms dienoms iki viršūnių susitikimo, kurio metu bus paskirti žmonės į aukščiausius ES postus.

„Niekas nemato jokios alternatyvos“, – sakė kitas šaltinis, bet pareigūnai perspėjo, kad niekada negalima atmesti ir paskutinės minutės netikėtumo.

Liepos mėnesį Rytų Europos šalių lyderiai blokavo F.Mogherini paskyrimą, teigdami, kad ji yra nepatyrusi ir pernelyg artima Maskvai, kilus įtampai dėl Ukrainos

28 ES lyderiai Briuselyje renkasi šeštadienį, spręsti, kas bloko išorės politikos vadovo poste, kuris yra vienas svarbiausių Bendrijoje, pakeis Catherine Ashton.

Tai bus jau antras bandymas penkeriems metams paskirti žmogų į šį postą. Liepos mėnesį Rytų Europos šalių lyderiai blokavo F.Mogherini paskyrimą, teigdami, kad ji yra nepatyrusi ir pernelyg artima Maskvai, kilus įtampai dėl Ukrainos.

Vienos aktyviausiai besipriešinančių jos kandidatūrai buvo Baltijos šalys ir Lenkija.

Tačiau rūpestingas Italijos premjero Matteo Renzi lobizmas nuo praėjusio mėnesio sušvelnino opoziciją, o Roma parėmė griežtesnes sankcijas Rusijai, nors ši yra viena svarbiausių Italijos prekybos partnerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini

Kita svarbi kandidatė buvo mėgstama Europos Komisijos humanitarinių reikalų vadovė, bulgarė Kristalina Georgijeva, bet visos šalys dabar sutinka, kad minimas postas turėtų atitekti socialistui.

Šeštadienį lyderiai taip pat sieks pakeisti Europos Vadovų Tarybos pirmininką Hermaną Van Rompuy, kurio darbas yra koordinuoti 28 bloko šalių lyderių politiką.

Europos Vadovų Tarybos pirmininką Hermaną Van Rompuy gali pakeisti Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, taip pat jo buvę kolegos iš Baltijos šalių – Valdis Dombrovskis iš Latvijos ir Adrus Ansipas iš Estijos

Kalbant apie šį postą svarbūs bus Rytų Europos lyderiai; dažnai būdavo minimas Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, taip pat jo buvę kolegos iš Baltijos šalių – Valdis Dombrovskis iš Latvijos ir Adrus Ansipas iš Estijos.

Tačiau Šiaurės šalys taip pat įrodinėja, kad atėjo jų laikas užimti šį svarbų postą, kuriame iki šiol taktiškai, bet efektyviai dirbo belgas H.Van Rompuy.

Daugelio, taip pat – ir Didžiosios Britanijos, buvo remiama Danijos premjerė, socialdemokratė Helle Thorning-Schmidt. Tačiau Danija nepriklauso euro zonai ir tai yra trūkumas, ypač – Prancūzijai.

Tarp kitų minimų pretendentų yra konservatoriai Airijos premjeras Enda Kenny ir Suomijos premjeras Jyrki Katainenas.

Tai, kas užims minimus du postus, padės nuspręsti naują Europos Komisijos, kuriai turi vadovauti liuksemburgietis Jeanas Claude'as Junckeris, sudėtį.

J. C.Junckeris, kurio paskyrimui Europos Komisijos pirmininku kategoriškai nepritaria Didžioji Britanija, kol kas atsisako atskleisti savo ketinimus dėl paskyrimų į kitus postus ir žada tai padaryti rugsėjį.

Neskaitant kelių išimčių, valstybės narės jau išrinko, kokie jų žmonės dirbs Komisijoje, tačiau nuo J. C.Junckerio priklausys tai, kas kokius postus gaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius