Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje protestuotojai reikalavo paleisti politinius kalinius

Likus vos kelioms dienoms iki Sočio olimpinių žaidynių, sekmadienį Maskvoje surengtas protestas, kuriuo reikalauta paleisti politinius kalinius.
Maskvoje protestuotojai reikalavo paleisti politinius kalinius.
Maskvoje protestuotojai reikalavo paleisti politinius kalinius. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors eitynių organizatoriai – Rusijos kairysis frontas, dalyvaujančius daugiau vienija tai, prieš ką, o ne už ką pasisakoma. Visų kritikos objektas – Rusijos prezidentas, o bendras reikalavimas – paleisti dar 2012 m. sulaikytus Rusijos opozicijos aktyvistus. Tuomet, per peštynes, kilusias tarp opozicijos, protestavusios prieš Vladimirą Putiną jo inauguracijos išvakarėse bei policijos buvo sulaikyti 400 protestuotojų, tarp jų ir lyderiai Borisas Nemcovas, Aleksejus Navalnas bei Sergejus Udalcovas.

Pastarojo teismas prasideda rytoj, A. Navalnas nuteistas už valstybės turto iššvaistymą ir, nors neįkalintas, dėl bylos veikiausiai negalės kandidatuoti į prezidentus 2018 m.. Daugelis kitų, mažiau žinomų aktyvistų lieka už grotų arba ten sėdi jau nuo seniau, nuo Bolotnajos aikštės protestų 2010 m. gruodį.

„Varžtų veržimas jau įsibėgėjęs ir jis tęsiasi nepaisant, kokį dėmesį olimpinėms žaidynėms skirs tarptautinė bendruomenė. Tai, kad žmonės šiandien protestuoja, kad yra uždaryti kalėjimuose ir jiems gresia ten praleisti šešerius metus – visa tai yra varžtų veržimas. Tai nuolat vyksta pastaruosius dvejus metus ir tęsis tokiu pat tempu po olimpinių žaidynių“, – sakė buvęs Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas.

Protesto dalyviai pabrėžia, kad būtina dalyvauti akcijoje. „Eitynės remia politinius kalinius – tuos, kurie kalėjimuose be kaltinimų, be priežasties, jiems iškeltos pasibaisėtinos bylos. Manau, kad kiekvieno sąžiningo žmogaus pareiga yra ateiti čia“, – sakė žurnalistų kalbinta moteris

Tačiau atėjusiųjų ir skanduojančių „laisvės“ daugiamilijoninėje Maskvoje vakar tik apie 3 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius