-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sprogimas Maskvoje: susisprogdinęs teroristas Domodedovo oro uoste nužudė kelias dešimtis žmonių, daugiau nei šimtas nukentėjusių (nuotraukos, video, atnaujinta 20.30 val.)

Maskvos Domodedovo oro uoste įvyko sprogimas, pranešama apie dešimtis žuvusių žmonių.
Domodedovo oro uoste susisprogdino mirtininkas
Domodedovo oro uostas po sprogimo / AFP PHOTO/ NTV

Rusijos naujienų agentūra „Interfaks“ iš karto po šio įvykio pranešė, kad žuvo 10 žmonių, 20 sužeista. „Life News“ paskelbė, kad bombą susprogdino savižudis mirtininkas.

Tačiau netrukus pradėti skelbti duomenys apie kur kas daugiau žuvusiųjų. Kaip praneša lenta.ru, žuvo mažiausiai 20 žmonių, o kai kuriuose informacijos šaltiniuose minima ir tai, kad aukomis tapo mažiausiai 70 žmonių, dar daug buvo sužeista.

Kol kas nėra tiksliai žinoma ir tai, kur įvyko sprogimas. Vieni šaltiniai teigia, kad jis nugriaudėjo bagažo skyriuje, kiti – kad tarptautinių skrydžių laukiamojoje salėje, dar kiti – kad salėje, kurioje laukiama atvykstančių keleivių.

Į įvykio vietą išvyko 30 greitosios pagalbos automobilių. Liudininkai pasakoja, kad iš oro uosto į juos nešama daugybė sužeistų žmonių.

VIDEO: Взрыв в Домодедово

Atnaujinta 16.47 val. Apie sprogimą vis dar sklinda labai prieštaringa informacija.

Rusijos Federacijos tyrimų komitetas patvirtino informaciją apie sprogimą, o Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad žuvo 31 žmogus, 130 buvo sužeista. 20 sužeistųjų būklė sunki.

Tuo tarpu pirmasis apie šį įvykį „Twitter“ socialiniame tinkle pranešęs liudininkas teigia, kad iš to, ką  matė, galima spręsti, jog žuvusiųjų yra ne mažiau kaip 70. Jis teigia, kad vienas jo pažįstamas dirba oro uoste ir savo rankomis išnešė ne mažiau kaip 15 sužeistųjų. „Twitter“ jis rašė, kad oro uoste stringa mobilusis ryšys.

Tuo tarpu kitas šiuo metu oro uoste esantis žmogus Maskvos radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė, kad oro uoste nepastebima jokios panikos, toliau vyksta registracija į skrydžius.

Atnaujinta 16.57 val. Naujienų portalas gazeta.ru cituoja įvykio liudininko Andrejaus, kuris davė interviu radijo stočiai „Russkaja služba novostiej“, pasakojimą: „Aš išėjau pasitikti manęs laukiančio automobilio likus penkioms minutėms iki sprogimo. Pasigirdo stirpus sprogimas. Vėliau pamačiau išbėgantį ir šaukiantį milicininką. Jis buvo paplūdęs kraujais, sužeistas. Jis vis rėkė: „Aš išsigelbėjau, aš išsigelbėjau.“ Vėliau išvydau kitą kruviną vyrą, kuris skambino mobiliuoju telefonu.“ Liudininkas pasakojo, kad sprogimas buvo itin stiprus, atrodė, kad jam nugriaudėjus į viršų netgi pakilo oro uosto stogas.

Atnaujinta 17.05 val. Naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi neįvardytais šaltiniais, skelbia, kad sprogmens stiprumas buvo apie penki kilogramai trotilo.

Šis įvykis jau oficialiai įvardytas kaip terorizmas, patikslinta, kad sprogimas įvyko tarptautinių skrydžių išvykimo salėje 16.32 val. vietos laiku.

Atnaujinta 17.15 val. Naujienų portalas lenta.ru praneša, kad visi lėktuvai, turėję nusileisti Domodedovo oro uoste, nukreipiami į Šeremetjevo ir Vnukovo oro uostus. Sustiprintas saugumas ir šiuose oro uostuose.

Tuo tarpu gazeta.ru skelbia, kad greitosios pagalbos automobiliai nesugeba nuvykti į Domodedovo oro uostą dėl spūsčių, jų nepraleidžia kiti automobiliai.

Atnaujinta 17.27 val. Dėl šio teroro akto Maskvoje paskelbta trijų asmenų paieška. Taip pat patikslinta, koks buvo šio sprogimo galingumas – lenta.ru rašo, kad galingumas prilygo septynių kilogramų trotilo sprogimui.

Iki šiol nėra aišku ir tai, kur tiksliai įvyko sprogimas. Dabar Rusijos žiniasklaida skelbia, kad sprogimas įvyko tarptautinių skrydžių atvykimo salėje, mirtininkas buvo atvykstančius žmones sutinkančiųjų minioje. Sprogmuo buvo pritvirtintas prie jo kūno.

Oro uoste šiuo metu saugumo sumetimais blokuojamas mobilusis ryšys.

Atnaujinta 17.40 val. Naujienų portalas lenta.ru skelbia, kad Federalinė saugumo tarnyba žinojo apie planuojamą teroro aktą. Pirmadienio naktį pareigūnai tikrino informaciją apie savižudį mirtininką. Žurnalistai sužinojo, kad pareigūnai įtariamojo ieškojo Zelenograde, tačiau paieškos rezultatų nedavė.

Tuo tarpu žmonės piktinasi, kad Domodedovo oro uoste dirbantys taksistai pasinaudojo situacija – iš karto smarkiai pakėlė važiavimo kainas.

Netoli oro uosto susidarė didelė automobilių spūstis, kurioje įstrigo ir apie 20 greitosios pagalbos automobilių, vykstančių suteikti pagalbos sužeistiesiems. 

Atnaujinta 18.01 val. Rusijos pareigūnai tvirtina turintys pagrindo manyti, kad šis sprogimas susijęs su Šiaurės Kaukaze veikiančiais kovotojais. Teigiama, kad savižudis buvo kaukazietiškų veido bruožų. Anksčiau skelbta, kad dėl šio įvykio ieškoma trijų asmenų.

Pareigūnai taip pat paneigė informaciją, kad Domodedovo oro uoste įvyko du, o ne vienas sprogimai. Tokia informacija išplito socialiniuose tinkluose, remiantis liudininkų pasakojimais.

Atnaujinta 18.31 val. Rusų žurnalistai teigia, kad jiems sunku gauti informacijos iš įvykio vietos – jie neįleidžiami į patį oro uostą ir daugiausia, ką gali, – pasikalbėti su liudininkais.

Panašu, kad apie tai, kas įvyko, nežino ir atskrendančių lėktuvų keleiviai (kitaip nei skelbta anksčiau, lėktuvai leidžiasi Domodedovo oro uoste) – daugelis apie teroro aktą sužino jau išėję iš oro uosto, kai jiems tai papasakoja žurnalistai. Beje, Didžiojoje Britanijoje jau paskelbta, kad piliečiams nerekomenduojama vykti į Maskvą, vienas iš Londono į Maskvą pakilęs „British Airways“ lėktuvas apsisuko ir grįžo.

Lenta.ru skelbia, kad po išpuolio labai sunki 35 žmonių būklė.

Gazeta.ru skelbia dar vieno liudininko, kuris teigia, kad gyvas liko tik per stebuklą, pasakojimą. „Aš sutikau atvykstančius, stovėjau minioje. Sprogimas įvyko staiga ir tik Dievui turiu dėkoti už tai, kad likau gyvas, – pasakojo vyras, kurį išgelbėjo tai, kad nuo sprogimo epicentro jį atitvėrė keli žmonės. – Prieš mane stovėjo žmogus, staiga nugriaudėjo sprogimas ir ant jo pabiro žmonių kūnų dalys. Jis visas apsipylė krauju. Aš paklausiau jo: „Ar jūs gyvas?“ Jis atsakė: „Taip.“ Sprogimas įvyko maždaug už dviejų trijų metrų nuo mūsų.“

Atnaujinta 19 val. Pranešama, kad žuvusiųjų sprogimo metu skaičius padidėjo iki 35. 51 sužeistasis ligoninėje, 35 iš jų yra itin sunkios būklės.

„RIA Novosti“ taip pat praneša, kad sprogimo vietoje rasti numanomo sprogdintojo palaikai. Jau anksčiau skelbta, kad įtariama, jog susisprogdino asmuo, siejamas su Šiaurės Kaukazu. Rasta jo galva.

Atnaujinta 19.15 val. Rusijos TV laida „Vesti“ paskelbė priešmirtinius sprogdintojo žodžius. Liudininkų teigimu, jis sušuko „ja vas vsiech ubju“ („aš jus visus nužudysiu“) ir susisprogdino.

Taip pat pranešama, kad Rusijos specialiosios tarnybos ieškojo trijų sprogdintojo bendrininkų. Manoma, kad jiems pavyko pabėgti iš oro uosto.

Atnaujinta 20.30 val. Rusijos žiniasklaida paviešino specialiųjų tarnybų versiją, kad teroro aktą Domodedovo oro uoste pavyko įvykdyti tik iš antro karto. „Interfax“ duomenimis, nustatyta, kad čečėnė mirtininkė jau anksčiau turėjo įvykdyti teroro aktą, tačiau dėl neatsargumo 2010 m. gruodžio 31 d.susisprogdino Maskvoje, Kuzminskio parke. Minima čečėnė – vieno iš suimtų karo vadų žmona.

Teigiama, kad moteris ant savo kūno buvo prisikabinusi 7 kg  trotilo atitikmens sprogmenį. Teroristai savo operacijai parengti netoli parko neva buvo išsinuomoję namelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius