Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos gatvėse nebus jokių plakatų apie Staliną – nei šlovinančių, nei smerkiančių

Piliečių aktyvistai nekabins Maskvoje plakatų, pasakojančių apie Stalino represijas, jeigu Maskvos valdžia laikysis pažado nestatyti sostinės gatvėse Pergalės dienos proga informacinių stendų apie sovietinį lyderį Josifą Staliną.
Maskvos gatvėse Pergalės dieną nebus jokių plakatų su Stalinu.
Maskvos gatvėse Pergalės dieną nebus jokių plakatų su Stalinu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes iš pat pradžių sakėme, kabinsime plakatus, skelbiančius tiesą apie Stalino režimą, jeigu merija neatsisakys savo sumanymų. Jeigu nebus jų plakatų, mes nekabinsime savų“, – sakė agentūrai „Interfax“ ketvirtadienį vienas švietimo istorijos ir teisių gynimo draugijos „Memorial“ vadovų Janas Račinskis.

Anksčiau teisių gynėjai žadėjo Maskvoje iškabinti plakatus apie Stalino režimo nusikaltimus, jeigu valdžia įrengs informacinius stendus, pasakojančius apie teigiamą J.Stalino vaidmenį Didžiajame Tėvynės kare.

Piliečių aktyvistai pareiškė, kad Stalino režimas kaltas dėl kolektyvizacijos, represijų, tautų trėmimo, Molotovo–Ribbentropo pakto ir didžiulių žmonių nuostolių Didžiojo Tėvynės karo metais.

„Aš džiaugiuosi, kad Maskvos valdžia atsisakė savo ketinimų kabinti plakatus su Stalino atvaizdu. Tai būtų vandalizmas ir šventvagystė. Muziejuose Stalino portretų ir istorinių nuotraukų gali būti. Bet kaip visa tai bus pateikta – tai tenka parodų organizatorių sąžinei“, – sakė J.Račinskis.

„Per Pergalės dieną dėmesys turi būti skiriamas veteranams, tiems, kas iškovojo Pergalę, o ne Stalinui“, – pareiškė jis.

Plakatai su J.Stalino atvaizdu nepasirodys Maskvos gatvėse dėl vandalizmo aktų grėsmės ir prasto oro, rašo ketvirtadienį laikraštis „Kommerant“, remdamasis mero Maskvos vyriausybėje pirmąją pavaduotoja Liudmila Švecova.

Per Pergalės dieną dėmesys turi būti skiriamas veteranams, tiems, kas iškovojo Pergalę, o ne Stalinui.

„Plakatai bus iškabinti tose vietose, kur dažniausiai ir aktyviai rinksis veteranai. O esant nepastoviems orams, jiems labiausiai bus patogios uždaros patalpos. Be to, į mus kreipėsi veteranai, kurie nuogąstauja, kad gali būti vykdomi vandalizmo aktai prieš plakatus gatvėse – tokių grasinimų buvo“, – sakė laikraščiui „Kommersant“ L.Švecova.

Pasak jos, J.Stalinas bus pavaizduotas plakatuose kaip Potsdamo, Jaltos ir Teherano konferencijų dalyvis, taip pat tarp kitų karvedžių.

L.Švecova nurodė dvi vietas, kur plakatų tikrai bus. Tai – memorialinis kompleksas ant Nusilenkimo kalvos ir Provianto sandėliai Zubovo bulvare, kur bus atidaryta ekspozicija, skirta Didžiajam Tėvynės karui.

Maskvos valdžia anksčiau ne kartą yra sakiusi, kad iš 2 tūkst. plakatų, kuriuos numatoma iškabinti mieste artėjant Pergalės dienai, J.Stalinas bus pavaizduotas tik dešimtyje.

Bet net nedaugelio plakatų galimas pasirodymas sukėlė visuomenės veikėjų ir politikų protestą.

„Niekas neišbraukia Stalino iš istorijos, niekas neneigia to fakto, kad jis buvo valstybės vadovas. Bet jeigu Maskvos valdžia kalba apie objektyvumą, tada Stalinas plakatuose turi būti ne tik tarp Pergalės maršalų. Reikėtų įtraukti Stalino, spaudžiančio ranką Ribbentropui, nuotrauką. Tai taip pat objektyvi istorija“, – sakė anksčiau J.Račinskis.

„Stalinas pasitikėjo Hitleriu. Remdamasis Molotovo–Ribbentropo slaptaisiais protokolais, Hitleris okupavo didelę dalį Sovietų Sąjungai gretimų valstybių. Realiai parengti šalį karui Stalinas nesugebėjo. Hitlerio kariuomenė judėjo SSRS teritorija karo pradžioje net greičiau nei Vokietijos kariuomenė – Lenkijos teritorija 1939 metais“, – sakė J.Račinskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius