-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos metropoliteno sprogdintojos priklausė „mirtininkų būriui“

Kruvinus sprogdinimus Rusijos sostinės metropolitene įvykdžiusios dvi mirtininkės buvo tarp 30 žmonių, kuriuos užverbavo kovotojų lyderiai, kad rengtų savižudžių atakas, pranešta ketvirtadienį.
Metro stotis Maskvoje
Metro stotis Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Kommersant“, remdamasis apie tyrimo eigą informuotais šaltiniais, rašo, kad dauguma šių vyrų ir moterų buvo užverbuoti pasitelkus internetą ir apmokyti neramioje Čečėnijos respublikoje Šiaurės Kaukaze.

Manoma, kad dvi moterys, kurios pirmadienį įvykdė 39 gyvybes nusinešusius sprogdinimus Maskvoje, autobusu atvyko iš Dagestano Kizliaro miesto, kur trečiadienį per mirtininkų sprogdintojų ataką žuvo 12 žmonių.

Kizliaras yra visai šalia sienos su Čečėnija, o iš šio miesto patogu traukiniu ar autobusu pasiekti Rusijos sostinę, pabrėžia „Kommersant“.

Tyrėjai skubiai renka informaciją apie 20 metų moterį, kuri yra spalį nukauto čečėnų kovotojų lyderio našlė. Po vyro žūties moteris dingo ir jos artimieji nežino, kur ji galėtų būti.

Pasak dienraščio, moterys buvo apmokytos Čečėnijos Vedeno rajone.

Manoma, kad pirmadienį anksti rytą jos autobusu atvyko į Maskvą ir netrukus dviejose metropoliteno stotyse surengė sprogdinimus.

Kaip rašo „Kommersant“, tyrėjai šiuo metu aiškinasi, ar metropoliteno savižudės sprogdintojos buvo „Vedeno stovyklos potencialiems savižudžiams sprogdintojams produktas“.

Vienas tyrėjas laikraščiui sakė, kad ši grupė buvo užverbuota, kai „jiems parašė jauni žmonės, internete skaitantys vahabitų pamokslus, o toks susirašinėjimas daugeliu atvejų baigėsi susitikimais su kovotojų emisarais“.

Vahabizmas yra radikali islamo atmaina, vyraujanti Saudo Arabijoje.

Pasak „Kommersant“, tarp kovotojų vadų, rengusių šią grupę, buvo islamistų sukilėlių lyderis Aleksandras Tichomirovas, dar žinomas kaip Saidas Buriatskis.

Iš Buriatijos kilęs S.Buriatskis, kuris atsivertė į islamą iš budizmo, kovo pradžioje buvo nukautas per saugumo pajėgų specialiąją operaciją Ingušijos Nazranės rajone.

Kaip rašo „Kommersant“, remdamasis tyrėjų turima informacija Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pareiškė, kad savižudžių sprogdintojų atakas Maskvoje ir Dagestane galėjo surengti ta pati grupė.

Pasak dienraščio, dabar tyrėjai skubiai renka informaciją apie 20 metų moterį, kuri yra spalį nukauto čečėnų kovotojų lyderio našlė. Po vyro žūties moteris dingo ir jos artimieji nežino, kur ji galėtų būti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius