Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Maximos“ aukų ieškinys: nukentėjusieji jau patiria spaudimą

Garsūs Latvijos advokatai Aldis Gobzemas ir Aldis Alikas, įteikę teismui pirmąjį 100 milijonų latų (apie 500 mln. litų) nukentėjusiųjų per „Maximos“ griūtį Rygoje ieškinį, slepia savo klientų pavardes. Advokatai tikina, jog jų klientams jau daromas spaudimas.
Nelaimės vietoje
Nelaimės vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak interneto portalo kriminal.lv, ieškinio atsakovais tapo „Maxima Latvija“, statybų kompanija „Re&Re“, sugriuvusio pastato savininkė bendrovė „Tineo“, projekto rangovas „Homburg Zolitūde“ ir Rygos dūma.

Spaudos konferenciją surengę advokatai pareiškė, kad tai tik pirmasis ieškinys. Jų bus ir daugiau, o galutinė ieškinių suma gali pasiekti milijardą latų (apie 5 mlrd. litų). Per tragediją Rygoje žuvo 54 žmonės.

Ieškinio atsakovai supranta tik pinigų kalbą, – teigia advokatai.
 

„Ieškinio atsakovai supranta tik pinigų kalbą“, – teigia advokatai.

Bando įbauginti

Jie atsisako įvardyti savo klientus, nes dauguma tragedijos aukų, kurioms jie atstovauja, panoro likti nežinomos. Teisininkų teigimu, ypač svarbu išlaikyti paslaptyje klientų tapatybes ir dėl to, kad jiems jau pradėtas daryti spaudimas.

„Nukentėjusiuosius jau bando įbauginti, įtikinėja nieko nedaryti, nekelti ieškinių. Mes nežinome, kas tie baugintojai ir kam jie dirba“, – teigė A.Gobzemas.

Išlaidas apmoka naktinio klubo savininkas

Kriminal.lv teigimu, advokatai neslepia kol kas nesantys tikri, ar jų paduotas ieškinys turi kokių nors perspektyvų, tačiau tikina, kad eis iki galo: „Jei ieškinys Rygos dūmai bus atmestas, paduosime ieškinį prieš konkrečius Rygos dūmos atstovus. Jei bus atmesti ieškiniai kompanijoms, paduosime į teismą jų savininkus ir akcininkus. Jeigu teismas atmes ieškinius prieš, kaip mes manome, kaltus juridinius ir fizinius asmenis, mes kelsime bylą Latvijos valstybei ir raginsime Latvijos valstybę kelti bylą Lietuvos valstybei.“

Teisininkai tikina, kad nukentėjusiesiems per tragediją nereikės mokėti už jų paslaugas ar padengti kitų teisminių išlaidų, kurios, jei ieškiniai bus priimti, bus didelės. Visas išlaidas pasišovė apmokėti Girtas Celaisas, naktinio klubo „Ego Club“ savininkas. Jis kviečia ir kitus verslininkus prisidėti prie jo iniciatyvos.

Valstybės pašalpas šeimos gaus tik rudeniop

Paramą nukentėjusiesiems pažadėjo ne tik „Maxima Latvija“, bet ir Latvijos valdžia. Vyriausybė jau patvirtino tvarką, kaip nukentėjusiesiems bus išmokėtos pašalpos.

Tiems nukentėjusiesiems, kuriems buvo suteikta skubi medicinos pagalba arba jie buvo paguldyti į ligoninę, bus išmokėta po 5000 latų (apie 25 000 litų), o žuvusiųjų artimieji gaus po 10 000 latų (po 50 000 litų) už kiekvieną prarastą šeimos narį.

Pareiškimus paramai gauti reikia paduoti iki 2014 m. birželio 1 d. Išmokas planuojama pervesti per du mėnesius, vadinasi, greičiausiai tik rugpjūtį ar net rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius