-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dešimt mažai žinomų faktų apie Gazos Ruožą

Izraeliui ir palestiniečių islamistų grupuotei „Hamas“ tęsiant tarpusavio kovas, abi konflikto pusės kaltina viena kitą, tačiau dažnai yra užmirštami svarbūs istoriniai faktai, susiję su Gazos Ruožu. Naujienų svetainė vox.com pateikia svarbių faktų dešimtuką, kuris padės geriau orientuotis vykstančiame konflikte Gazos ruože.
Gazos ruožo gyventojai rinkosi į „Hamas“ minėjimą
Gazos ruožo gyventojai rinkosi į „Hamas“ minėjimą / Scanpix nuotr.

1. Gazos ruožas anksčiau priklausė Egiptui ir yra visiškai atskirtas nuo Vakarų Kranto.

Gazos Ruožas yra atskirtas nuo Vakarų Kranto, kuriame gyvena dauguma palestiniečių. Nepaisant to, kad abejose teritorijose gyvena Palestinos arabai, tai yra visiškai atskiri geografiniai vienetai.

Prieš Izraelio okupaciją Gazos Ruožą kontroliavo Egiptas. Izraelio dalimi Gaza tapo po 1967 m. karo tarp Izraelio ir Egipto.

2. Gazos miestas yra vienas tankiausiai apgyvendintų miestų pasaulyje.

Gazos Ruožas užima 360 kvadratinių kilometrų plotą, o gyventojų skaičius siekia 1,6 milijono. JAV didmiesčio Filadelfijos teritorija yra 367 kvadratiniai kilometrai, o jame gyvena 1,5 mln. žmonių. Kitaip tariant, Gazos Ruožo gyventojų tankumas yra panašus į JAV didmiesčio.

Gazos Ruože esantis Gazos miestas patenka tarp 40 tankiausiai apgyvendintų pasaulio miestų.

Būtent dėl šios priežasties Izraelio antskrydžių metu žūsta daug civilių gyventojų. Bet labiausiai prie civilių žūčių prisideda tai, kad grupuotė „Hamas“ savo raketų paleidimo įrenginius slepia gyventojų namuose. Dėl to net ir dėdamas didžiules pastangas Izraelis kartais negali išvengti palestiniečių civilių gyventojų aukų.

Gazos Ruože esantis Gazos miestas patenka tarp keturiasdešimties tankiausiai apgyvendintų pasaulio miestų.

3. Izraelis turėjo savo pajėgų ir naujakurių Gazos Ruože.

Iki 2005 m. Izraelis Gazos Ruože buvo įkūręs karines bazes ir žydų gyvenvietes.

2005 m. tuometis Izraelio premjeras Arielis Sharonas nusprendė pasitraukti iš Gazos Ruožo. A.Sharonas teigė, kad Izraelis nebeturi jokio intereso daugiau būti Gazoje. Po šio sprendimo buvo iškeldintos karinės bazės ir 10 tūkst. naujakurių.

Šis sprendimas sukėlė daug diskusijų. Dešiniosios Izraelio partijos buvo pasipiktinusios.

Po Izraelio pasitraukimo Gazos Ruožo administravimas perduotas palestiniečių pareigūnams ir nuosaikiųjų musulmonų partijai „Fatah“. Vis dėlto, greitai islamistų grupuotė „Hamas“ tapo dominuojančia jėga Gazos Ruože.

4.  „Hamas“ priklauso tarptautiniam islamistų judėjimui ir nepripažįsta Izraelio.

Grupuotė „Hamas“, remiantis jos įstatais, yra Egipto teroristinės organizacijos „Musulmonų brolija“ dalis. Nors „Hamas“ ir nėra tiesiogiai kontroliuojama Egipto organizacijos, tačiau jos abi palaiko glaudžius ryšius.

Nuo pat savo įsikūrimo 1987 m. „Hamas“ kariavo su Izraeliu – rengė savižudžių sprogdinimus ir raketų atakas. Islamistinė organizacija atsisako pripažinti Izraelio valstybės egzistavimą ir siekia, kad vietoje šios valstybės būtų tik Palestina.

Ši teroristinė organizacija yra daugiausia atsakinga už susidariusią dabartinę krizę Gazos ruože.

Grupuotė „Hamas“, remiantis jos įstatais, yra Egipto teroristinės organizacijos „Musulmonų brolija“ dalis.

5. Palestiniečiai demokratiniu būdu išrinko „Hamas“.

Per 2006 m. vykusius rinkimus Gazos Ruože ir Vakarų Krante už islamistinę grupuotę „Hamas“ balsavo dauguma palestiniečių.

Vis dėlto, „Hamas“ ir po rinkimų nepripažino Izraelio susitarimų su palestiniečiais bei pradėjo rengti išpuolius prieš nuosaikiąją „Fatah“ partiją.

Šiuo metu abi politinės partijos pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl būsimų rinkimų Gazos Ruože ir Vakarų Krante. Tačiau abiejų partijų ideologijos skiriasi. „Hamas“ neatsisako teroristinių išpuolių, o „Fatah“ siekia taikaus problemos sprendimo.

6. „Hamas“ nėra vienintelė Gazos ruože veikianti teroristinė grupuotė.

Nuo 2005 m. ne tik “Hamas“, bet ir kitos islamistų grupuotės nuolat rengia išpuolius prieš Izraelį. Dėl šios priežasties kartais šiai grupuotei yra suverčiama kaltė už kitų grupuočių padarytus nusikaltimus.

7. Gazos Ruožo blokada virto humanitarine krize.

Nuo 2007 m. Izraelis vykdo Gazos Ruožo blokadą. Dėl vykdomos blokados Gazos Ruože iškilo vandens, elektros, gamtinių dujų tiekimo problemų. Šios problemos atsirado dėl to, jog yra draudžiamos tam tikros medžiagos, iš kurių gali būti pagamintos raketos arba bombos.

Vykdoma blokada smogė Gazos Ruožo ekonomikai. Šiuo metu Gazos Ruože nedarbas siekia daugiau negu 40 proc., o tarp jaunimo beveik 50 proc. 80 proc. čia gyvenančių palestiniečių gauna tarptautinę paramą. Gazos Ruožo eksportas siekia vos tris procentus to lygio, kuris buvo prieš blokadą.

8. Tarp „Hamas“ ir Izraelio vyko keletas karų.

Nuo 2005 m. įvyko net trys karai tarp Izraelio ir „Hamas“ – 2006 m., 2008-2009 m. ir 2012 m. Pirmųjų dviejų karų metu Izraelis įvedė savo pajėgas į Gazos Ruožą, o pastarojo karo metu bombardavo Ruožo teritoriją.

Iranas yra didžiausias grupuotės „Hamas“ rėmėjas.

Pirmasis karas buvo paskatintas „Hamas“ teroristams pagrobus Izraelio karį. Dabartinį konfliktą išprovokavo trijų Izraelio paauglių nužudymas Vakarų Krante.

9. „Hamas“ remia Iranas.

Iranas yra didžiausias grupuotės „Hamas“ rėmėjas. Teheranas remia islamistus raketomis ir pinigais. Ši Irano parama apsunkina kovą, nes tik netekę rėmėjų iš išorės „Hamas“ teroristai būtų greičiau nukauti Izraelio pajėgų.

10. Gazos Ruože yra itin svarbūs tuneliai.

Dėl Izraelio vykdomos blokados Gazos ruože itin paplito alternatyva antžeminiams keliams – tuneliai, vedantys į Egiptą. Gazos gyventojai taip patenka į Egiptą ir iš ten atsigabena reikalingas prekes.

Vis dėlto, tuneliai tarnauja ne tik civiliams gyventojams, bet ir „Hamas“ teroristams ir jais yra gabenami ginklai ir medžiagos raketų gamybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius