Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažas aktyvumas sutrukdė išrinkti Slovakijos prezidentą per pirmąjį rinkimų ratą

Slovakijoje per šeštadienį vykusius prezidento rinkimus į pirmą vietą išsiveržė dabartinis šalies vadovas Ivanas Gašparovičius, tačiau dėl mažo rinkėjų aktyvumo po dviejų savaičių teks surengti dar vieną balsavimo ratą.
Temos: 2 Rinkimai Slovakija

Slovakijos centrinio rinkimų komiteto (CRK) duomenimis, balsavime dalyvavo 44 proc. piliečių, turinčių balso teisę, tačiau siekiant iškovoti pergalę pirmajame rate, kandidatui būtina surinkti daugiau kaip pusę visų užregistruotų rinkėjų balsų.

Iš viso Slovakijoje balso teisę turi per 4 mln. gyventojų.

Balsalapių skaičiavimo rezultatai rodo, kad už 67 metų I.Gašparovičių balsavo 46,7 proc. rinkėjų, o už jo pagrindinę varžovę 52 metų Ivetą Radičovą – 38 proc. balsų. Kiti penki kandidatai toli atsiliko nuo jų.

Todėl I.Gašparovičiui balandžio 4 dieną antrajame prezidento rinkimų rate teks varžytis su krikščionių demokratų atstove Iveta Radičova.

Toks rezultatas yra netikėtas, nes iki rinkimų rengtos apklausos rodė, kad I.Gasparovičius jau pirmajame rate gali tikėtis surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų, o už I.Radičovą, buvusią darbo, šeimos ir socialinės politikos ministrę, ketina balsuoti apie 30 proc. slovakų

Tačiau dabar I.Radičova, ypač jeigu ją parems tie rinkėjai, kurie balsavo už kandidatus, nepatekusius į antrąjį ratą, turi galimybių tapti pirmąja šios buvusios komunistinės šalies, kurios gyventojai laikosi konservatyvių katalikiškų pažiūrų, vadove.

Tiesioginiai prezidento rinkimai Slovakijoje rengiami nuo 1999 metų. I.Gašparovičius eina prezidento pareigas nuo 2004 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius