Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meduza“ redaktorė Galina Timčenko: „Informacija rusams reikalinga kaip vaistai, todėl turi būti nemokama“

Kaip vaistai mirtinam ligoniui. Kaip maistas badaujantiems. Kaip oras. Taip ir nepriklausoma, kokybiška žiniasklaida Rusijoje niekada neturi tapti mokama, Tarptautiniame interneto žurnalistų simpoziume JAV sakė vieno kūrybingiausių naujienų portalų kūrėja, „Financial Times“ inovatorių šimtuke šiemet atsidūrusi nepriklausomo rusiško naujienų portalo „Meduza” vyriausioji redaktorė Galina Timčenko.
15min žurnalistė Liepa Želnienė su „Meduza“ redaktore Galina Timčenko
15min žurnalistė Liepa Želnienė su „Meduza“ redaktore Galina Timčenko

2014-aisiais iš Lenta.ru redaktorės pareigų atleista ir „Meduza“ įkūrusi G.Timčenko šiuo metu gyvena Latvijoje. Gimtojoje Rusijoje nepriklausomo portalo kūrėjai dirbti būtų buvę nebeįmanoma. Ir dabar G.Timčenko neslepia suprantanti, kad kiekviena diena jai gali būti paskutinė.

„Aš tikiu, kad tai šventas darbas. Taip, kiekvieną rytą stovėdama prieš veidrodį pagalvoju, kad tai gali būti ta diena, kai jie mane nušaus. Nors neturėtume apie tai galvoti. Palikime baimę nevykėliams“, – konferencijoje Teksase, Ostine, sakė G.Timčenko.

Palikime baimę nevykėliams.

Pasak jos, nereikia nieko bijoti ir į visus rimtus dalykus kartais verta pažiūrėti kitaip ir pasijuokti. Humoras – geras ginklas ir bandant pritraukti skaitytojų, ir suprantamai jiems pateikti sudėtingą ir skaudžią informaciją apie Rusiją. Todėl „Meduza“ užsiima ne tik sudėtingais tyrimais, bet ir kuria juokingus politinius kompiuterinius žaidimus, kurie Rusijoje neįtikėtinai populiarūs.

„Rusai nesupranta naujienų. Todėl mes prikūrėme jiems tokių dalykų, kaip žaidimai, kurie glaudžiai susiję su aktualijomis, bet kartu įtraukiantys. Pavyzdžiui, tą pačią dieną, kai pradėjo rodyti ketvirtą „Kortų namelio“ („House of cards“) sezoną, mes paleidome žaidimą, kuriame galima sužaisti diktatorių veidais pažymėtomis kortomis“, – aiškino ji.

Nereikia kovoti su propaganda. Tokia kova – tai ne žurnalistika. Žurnalistika – tai patikrinta ir kiek tik įmanoma neutrali informacija.

G.Timčenko tikina, kad situacija Rusijoje katastrofiška, todėl jos piliečiams turėti nepriklausomą žiniasklaidą yra gyvybiškai svarbu.

„Yra milijonai žmonių Rusijoje, kuriems gyvybiškai reikalinga patikrinta, kokybiška informacija. Mes nenorime jos pardavinėti, nes tai būtų tas pats, kas pardavinėti vaistus mirtiniems ligoniams, maistą badaujantiems Afrikoje arba orą. Todėl mes niekada neapmokestinsime savo turinio“, – tikino ji.

Tačiau nereikia perlenkti lazdos, įsitikinusi G.Timčenko. Pasak jos, nėra jokio reikalo kovoti su Kremliaus propaganda, pakanka ją tiesiog demaskuoti.

„Nereikia kovoti su propaganda. Tokia kova – tai ne žurnalistika. Žurnalistika – tai patikrinta ir kiek tik įmanoma neutrali informacija. Svarbu kuo daugiau aiškinti, aiškinti ir aiškinti. Pateikti kuo įmanoma daugiau požiūrių, remtis įvairiais šaltiniais ir informaciją ypač atidžiai tikrinti bei pateikti inovatyviai ir suprantamai“, – 15min žurnalistei konferencijoje JAV sakė „Meduzos“ vyriausioji redaktorė.

Tačiau G.Timčenko griežta Rusijos troliams ir nemėgsta anonimiškumo. Anot jos, komentarų skilčių žiniasklaidoje apskritai neturėtų būti.

„Žurnalistika – tai sunkus darbas. Tai – ne laisvalaikio pramoga. Žurnalistai brangiai moka, kartais net gyvybėmis, už tai, kad galėtų rašyti. Todėl nenoriu leisti kiekvienam troliui kalbėti ar kritikuoti žurnalistų darbo. Yra daugybė vietų, kur galima pareikšti nuomonę ir pabendrauti su žurnalistais. Galima tai daryti socialiniuose tinkluose. Taip, reikia žinoti skaitytojų nuomonę ir ji labai svarbi, tačiau komentaruose beveik neįmanoma atskirti, ar tai skaitytojai, ar troliai“, – sakė G.Timčenko.


15min žurnalistės stažuotę programoje „Digital Communication Network“ JAV apmokėjo organizacija „World learning“. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius