-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medvedevas neketina nusileisti

Beveik 86 tūkstančiai žmonių visoje Rusijoje pasirašė laišką, skirtą Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui. Jame prezidento rusai prašo suteikti malonę Svetlanai Bachminai – buvusiai „Jukos“ vadovo, taip pat sėdinčio kalėjime, Michalio Chodorkovskio teisininkei, kuri po keleto savaičių turėtų gimdyti.
Rusijos piliečiai reikalauja S.Bachminos laisvės.
Laišką prezidentui D.Medvedevui pasirašė 86 tūkst. žmonių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Moteris šiuo metu kali Mordovijos provincijos kalėjime, už daugiau nei 500 kilometrų į pietryčius nuo Maskvos. S.Bachmina jau yra dviejų 11 ir 7 metų amžiaus berniukų motina, jai pateikti kaltinimai yra itin trapūs. Moteris buvo nuteista dėl kompanijos „turto iššvaistymo“, nors nukentėjusioji pusė teismo metu dėl to nepareiškė jokių priekaištų.

Valstybės priešo pašonėje

M.Chodorkovskio, anksčiau buvusio turtingiausiu žmogumi Rusijoje, ir visa naftos kompanijos „Jukos“ byla jau seniai pakenkė Rusijos teisinės sistemos reputacijai. Kremliaus kritikas M.Chodorkovskis kali nuo 2003-iųjų, tačiau kaltinimai jam iki šiol tebeteikiami vis nauji.

Nesuteikdamas malonės teisininkei D.Medvedevas tik patvirtina, kad šalyje tebegalioja sovietinis teisingumo suvokimas, kai kiekvienas, bent kiek susijęs su „valstybės priešu“, buvo laikomas nusikaltėliu.

Apatiškai Rusijos visuomenei, į turtuolius ir jį sąjungininkus žiūrinčiai itin įtariai, toks surinktų parašų skaičius jau yra milžiniškas, tačiau tikriausiai nežmogiškumas, su kuriuo teko susidurti besilaukiančiai moteriai, šokiruoja net ir prie visko pripratusius rusus.

Atmetė du prašymus

Moteris neturi nieko bendro su politika, tačiau tapo paprasčiausia karo su M.Chorodkovskiu auka. Ji buvo nuteista kalėti 7 metus, tačiau netrukus bausmė sumažinta šešiais mėnesiais, bet nepakankamai, kad ji galėtų gauti teisę į amnestiją. Tam bausmė turėjo būti sumažinta iki 6 metų.

Teisininkė kalėjime elgėsi pavyzdingai, todėl jai buvo leista net keletui dienų grįžti į namus pas vaikus ir vyrą. Būtent po šio savaitgalio S.Bachmina ir pastojo. Gegužės mėnesį, praėjus pusei bausmės laiko, ji pasiprašė malonės. Kitaipi nei tokiais atvejais įprasta, malonė nebuvo suteikta. Prašymas atmestas ir antrą kartą. Prieš mėnesį moteris kreipėsi į prezidentą su malonės prašymu, tačiau nežinia dėl ko, pasak kalėjimo vadovybės, prašymą atsiėmė.

Ekspretai neabejoja, kad moteris buvo priversta atsiimti malonės prašymą, kad D.Medvedevui nereikėtų viešai apie tai kalbėti ir kaip nors į jį reaguoti. Vis dėlto sklando gandai, kad moteris po gimdymo gali būti paleista už gerą elgesį, tačiau oficialiai to nepasako niekas – valdininkai baiminasi, kad pasaulis pamatys, jog D.Medvedevas gali nusileisti tautos prašymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius