Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikoje ir JAV stiprėja nerimas dėl naujos pavojingos gripo atmainos (nuotraukos)

Meksikoje ir JAV šeštadienį sustiprėjo nerimas, kai abiejų šalių pareigūnai ėmėsi nepaprastųjų priemonių, kad suvaldytų naujos sparčiai kintančios kiaulių gripo viruso atmainos plitimą, kai nuo šios ligos Meksikoje mirė apie 60 žmonių, o Jungtinėse Valstijose užsikrėtė aštuoni asmenys.
Gydytoja dalina respiratorius.
Kiaulės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Meksikos sveikatos ministras Jose Angelas Cordova penktadienio vakarą patvirtino, kad nuo kiaulių gripo mirė 20 žmonių ir pranešė, kad pareigūnai tiria dar 40 mirties atvejų, kurių priežastimi galėjo tapti ši liga.

„Iš viso užregistruota 60 mirčių su panašiais simptomais“, – sakė J.A.Cordova.

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) paskelbė pavojų ir pasiuntė į Meksiką ir JAV geriausius ekspertus, baiminantis, kad šis naujas virusas gali sukelti pasaulinę epidemiją.

Institucijos pradėjo didelio masto kampaniją, turinčią užkirsti kelią viruso plitimui: šalyje uždaromos mokyklos, o žmonės raginami vengti kontaktų viešumoje.

Iš viso tiriami 943 įtariami kiaulių gripo atvejai. JAV ambasada Meksike sakė, kad kai kuriuos iš šių atvejų galėjo sukelti atspari kiaulių gripo atmaina H1N1.

Niujorko sveikatos pareigūnai paskelbė tiriantys, ar kiaulių gripu vienoje Kvinso rajono mokykloje galėjo užsikrėsti maždaug 75 moksleiviai, kuriems pasireiškė į gripo panašūs simptomai, pranešė televizija CNN.

Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) paskelbė pavojų ir pasiuntė į Meksiką ir JAV geriausius ekspertus, baiminantis, kad šis naujas virusas gali sukelti pasaulinę epidemiją.

„Tai virusas, kuris mutavo kiaulėse ir buvo perduotas kai kuriems žmonėms“, – anksčiau sakė J.A.Cordova.

Tyrimus atliekantys JAV ligų kontrolės ir prevencijos (LKPC) centrai pranešė, jog Meksikoje žmonės mirė nuo tos pačios atmainos kiaulių viruso, kuriuo užsikrėtė aštuoni žmonės Teksase ir Kalifornijoje, tačiau šių būklė vėliau pagerėjo.

„Visiškai akivaizdu, kad mes labai sunerimę. Mes įsteigėme nepaprastųjų operacijų centrus“, – LKPC atstovas spaudai Dave'as Daigle'as sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak PSO, viena Kanados laboratorija patvirtino 18 kiaulių gripo atvejų, ištyrusi trijuose Meksikos regionuose beveik 1 000 į gripą panašia liga susirgusių gyventojų, iš kurių 62 mirė.

„Žmonių susirgimų atvejai susiję su gyvūnų gripo virusu, (šios ligos) protrūkiai išplito geografiškai didelėje teritorijoje, o sergančiųjų amžiaus grupių (struktūra) šiek tiek neįprasta, todėl šie įvykiai kelia didelį nerimą“, – sakoma Šveicarijoje įsikūrusios organizacijos pranešime.

„Daugumoje (Meksikoje užregistruotų) atvejų susirgo sveiki jauni suaugę asmenys. Paprastai gripas labiausiai paveikia jauniausius ir seniausius, tačiau šios amžiaus grupės Meksikoje nebūdavo smarkiai paveikiamos“, – nurodė PSO.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra pranešė, kad 12 ištirtų mėginių buvo "genetiškai identiški" atvejams, kurie buvo užfiksuoti Kalifornijos valstijoje.

Meksikos pareigūnai perspėjo žmonės vengti didelių susibūrimų, nesinaudoti metropolitenu, nesibučiuoti sveikinantis. Taip pat buvo uždaryta daugelis sostinės muziejų ir teatrų.

Meksika iš pradžių paskelbė, kad pradedama masinė skiepijimo kampanija, naudojant įprastas vakcinas nuo žmonių gripo, tačiau vėliau pripažino, jog PSO patarė naudoti vaistus nuo virusinių ligų.

Pasak J.A.Cordovos, vyriausybė turi sukaupusi daugiau nei 1 mln. tinkamų vaistų dozių.

LKPC tinklalapyje sakoma, kad žmonėms vakcina nuo kiaulių gripo dar nėra sukurta – nuo šios ligos skiepijamos tik kiaulės.

Meksikos prezidentas Felipe Calderonas atšaukė suplanuotas keliones ir susitiko su ministrų kabinetu, siekiant koordinuoti prevencijos veiksmus visoje šalyje.

H1N1 kiaulių gripo protrūkiai buvo užregistruoti Jungtinėse Valstijose 1976 ir 1988 metais, kai nuo šios ligos mirė du asmenys, taip pat 1986 metais. Pasak PSO, 1988 metais viena nėščia moteris mirė po kontakto su sergančiomis kiaulėmis.

Pastaraisiais metais pasaulyje buvo labiausiai nerimaujama dėl pandemijos, kurią gali sukelti paukščių gripo virusas H5N1. Šios ligos atvejai pirmąkart užregistruoti 2003 metais, kai žmonės užsikrėtė valdydami nepakankamai apdorotą paukštieną. Nuo tada iš viso užfiksuotas 421 šios ligos atvejis, iš kurių 257 buvo mirtini.

Jeigu kiaulė vienu metu užsikrečia žmonių ir paukščių gripo virusais, jų genetinė medžiaga gali persigrupuoti – tokiu būdu gali atsirasti nauja labai užkrečiama gripo viruso atmaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius