Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Chodorkovskis pasiūlė Dmitrijui Medvedevui įsikišti į jo bylą

Michailas Chodorkovskis, kurį prieš mėnesį Maskvos Chamovnikų teismas nuteisė 14 metų kalėti, atviru laišku kreipėsi į prezidentas Dmitrijų Medvedevą, siūlydamas įsikišti ir peržiūrėti „Jukos“ bylą.
Ketvirtadienį teisme
Michailas Chodorkovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Chodorkovskis pareiškė abejonių, ar buvo nepriklausomas teisėjas, pripažinęs įrodytais net tuos kaltinimus, kurių atsisakė prokuratūra. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus, atsėdėjęs jau septynerius metus, įsitikinęs, kad jei neįsikiš prezidentas, teismai gali visus verslininkus paversti nusikaltėliais.

„Aš manau, kad būtina asmeniškai kreiptis į Rusijos prezidentą dėl gėdingo Chamovnikų teismo nuosprendžio, – rašė M.Chodorkovskis laiške, paskelbtame laikraštyje „Vedomosti“. – Žinau, mano žingsnis gali būti nesuprastas tų piliečių, kurie įsitikinę, kad Dmitrijus Medvedevas nieko nesprendžia, ir tų, kurie mano, kad jam neleistina kištis į teismo veiklą.“

M.Chodorkovskis parašė, kad nemato prasmės svarstyti, kokią įtaką D.Medevedevas turi  valdančiajam tandemui priimant sprendimus, kur dauguma mano, kad svarbesnis yra Vladimiras Putinas.

„Mano šalis turi prezidentą, jo konstitucinė pareiga – ginti piliečių teises ir laisves, – rašė M.Chodorkovskis. – Teismų sistemos būklė – jo pirmoji atsakomybės sritis ir jo deklaruotas prioritetas.“

Likus pusantros savaitės iki nuosprendžio skelbimo pradžios V.Putinas, komentuodamas M.Chodorkovskio bylą tiesioginėje televizijos laidoje, pareiškė, kad „vagis turi sėdėti kalėjime“.

Nedaug laiko iki arešto 2003 metais M.Chodorkovskis susigadino santykius su Vladimiru Putinu, kuris tada buvo prezidentas.

Pagrindiniai „Jukos“ aktyvai po bankroto atiteko valstybinei bendrovei „Rosneft“, kurios direktorių tarybai vadovauja artimiausias V.Putino bendražygis Igoris Sečinas. M.Chodorkovskis vadina I.Sečiną „Jukos“ bylos užsakovu, o I.Sečinas praėjusią savaitę išdėstė savo požiūrį į jį: „Samdyti žudikai ir sukčiai sėdi, netvarka nutraukta ir yra žaidimo taisyklės.“

Likus pusantros savaitės iki nuosprendžio skelbimo pradžios V.Putinas, komentuodamas M.Chodorkovskio bylą tiesioginėje televizijos laidoje, pareiškė, kad „vagis turi sėdėti kalėjime“.

Vėliau D.Medvedevas paprašė pareigūnų nekomentuoti teisminio nagrinėjimo, o jau po nuosprendžio sakė, kad su prašymais, tokiais kaip ir šiame M.Chodorkovskio laiške, – „pataisyti teismą“ – žmonės, taip pat ir užsieniečiai, į jį kreipiasi nuolat, bet jis jų prašymus atmeta, teigdamas, kad tai – „Protu nesuvokiama!“.

Buvęs „Jukos“ vadovas įsitikinęs, kad prezidento įsikišimas į teismo proceso eigą jo byloje nebūtų spaudimas teismui.

„Kai daugiausia atgarsių sukėlusiame procese iškyla faktai, rodantys teisėjo nesavarankiškumą, pavesti organizuoti iš tikrųjų nepriklausomą jų tyrimą – ne tik valstybės vadovo teisė, bet ir pareiga“, – mano M.Chodorkovskis.

M.Chodorkovskis pasiūlė D.Medvedevui pateikti paklausimą į Konstitucinį Teismą dėl kaltinimų, kuriais remiantis nuteisti buvusios didžiausios Rusijos naftos bendrovės „Jukos“ savininkai.

„Kur gali atvesti šalį tokia netikra juridinė praktika, kai teismas teigia, kad sandoris, iš kurio pardavėjas gavo milijardinį pelną, yra „neatlygintinas paėmimas“ – grobimas?! – rašo M.Chodorkovskis. – Atitinkamas prezidento paklausimas Konstituciniam Teismui galėtų kartą ir visiems laikams nutraukti tokį paprastos ūkinės apyvartos dirbtinį pavertimą nusikalstama veika.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius