Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Chodorkovskis tikisi, kad Vladimiras Putinas iš Kremliaus sosto bus nuverstas taikiai

Praėjus beveik šimtmečiui po Šveicarijos mieste Ciuriche suplanuotos bolševikų lyderio Vladimiro Lenino revoliucijos Rusijoje, buvęs naftos bendrovės „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis taip pat svajoja apie valdžios kaitą savo tėvynėje. Tiesa, jis atmeta V.Lenino naudotas smurtines priemones ir nori, kad valdžios perversmas Rusijoje įvyktų taikiai, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Vladimiras Putinas turi gerokai mažesnę laisvę atlikti finansinius manevrus, o tai sukelia papildomų sunkumų, dėl to bet kokia klaida gali būti kritinė“, – teigė 51 m. M.Chodorkovskis interviu metu Ciuriche, komentuodamas padėtį Rusijoje.

„V.Putinui ir jo sukurtai sistemai net ir 120 dolerių siekianti kaina už naftos barelį yra problema, nes ji negali išgyventi, jeigu pajamos iš žaliavų neauga kiekvienais metais“, – pridūrė M.Chodorkovskis ir tikino, kad sieks sustiprinti silpną šalies opoziciją po penkiolika metų trunkančio V.Putino valdymo.

Buvęs „Jukos“ vadovas tvirtina, kad Krymo okupacijos sukelta Rusijos gyventojų euforija per penkerius metus išgaruos, nes pasijaus ekonominių sankcijų žala šalies ekonomikai.

M.Chodorkovskis mano, kad egzistuoja mažiausiai 50 proc. tikimybė, kad V.Putinas neišsilaikys valdžioje per ateinantį dešimtmetį, o pokyčius Kremliuje lems Rusijos lyderiui artimi žmonės.

„Manau, kad V.Putinui problemos kils dėl jo paties aplinkos. Mano šaliai būtų geriau jeigu valdžios kaita atsitiktų tokiu būdu, o ne vykstant susirėmimams gatvėse, kadangi rūmų perversmo metu būtų pralieta mažiau kraujo“, – įsitikinęs M.Chodorkovskis.

Buvęs „Jukos“ vadovas mano, kad jis galėtų grįžti atgal į Rusiją tik Maskvoje pasikeitus valdžiai. 

Nedrįsčiau tvirtinti, kad režimas bus nuverstas tik dėl klaidų ekonomikoje, krentančių naftos kainų ar sankcijų. Reikia kai ko daugiau, – mano M.Chodorkovskis.

M.Chodorkovskio teigimu, jo banko sąskaitose šiuo metu yra apie 100 mln. JAV dolerių. Jis planuoja dalį šių pinigų skirti Prahoje veikiančiai organizacijai „Atvira Rusija“, kurios tikslas – pilietinės visuomenės puoselėjimas Rusijoje pasitelkiant internetines priemones.

Buvęs V.Putino režimo kalinys mano, kad 2016 m. gruodį planuojami Rusijos parlamento rinkimai taip pat gali suteikti šansą atsikratyti dabartiniu Rusijos lyderio sukurtu režimu.

„Nedrįsčiau tvirtinti, kad režimas bus nuverstas tik dėl klaidų ekonomikoje, krentančių naftos kainų ar sankcijų. Reikia kai ko daugiau“, – mano M.Chodorkovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius