Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Golovatovas atskleidė savo sulaikymo Vienoje smulkmenas: Rusijos ambasadoriaus veiksmai padėjo kontroliuoti situaciją

Vienos oro uoste sulaikytas, o vėliau Austrijos pareigūnų paleistas buvęs KGB padalinio „Alfa“ vadovas Michailas Golovatovas, kurį Lietuva laiko įtariamuoju Sausio 13-osios byloje, davė išskirtinį interviu Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“. Interviu M.Golovatovas atskleidė savo sulaikymo detales.
Michailas Golovatovas
Michailas Golovatovas / flgm.ru nuotr.

15min.lt pateikia agentūros „RIA Novosti“ paviešinto interviu ištraukas. Visą interviu (rusų kalba), galite skaityti čia. Ten pat rasite ir Lietuvos reikalavimo sulaikyti M.Golovatovą faksimiles.

-Ar sulaikymo metu Vienoje Austrijos teisėsaugininkai su jumis elgėsi korektiškai, ar jūs atžvilgiu nebuvo kokių nors įžeidžiančių išpuolių?

-Jie elgėsi visiškai korektiškai. Net lojaliai, tačiau jie privalo vykdyti visas procedūras, kurios numatytos ES, pabrėžiu, ne Lietuvos, reikalavime. Tą jie ir darė.

-Papasakokite, kaip vystėsi įvykiai nuo pat to momento, kai lėktuvu išskridote iš Maskvos.

-Priminsiu, kad liepos 14 d. įsigijau Austrijos oro linijų bilietus reisui 602 Maskva-Viena. Vėliau turėjau važiuoti į vietovę Ramzai. Ten vyko slidininkų, biatlonininkų ir dvikovės atstovų susitikimas. Aš esu Maskvos slidinėjimo federacijos prezidentas ir Rusijos slidinėjimo federacijos viceprezidentas. Iš Domodedovo oro uosto išskridome laiku. Po dviejų su puse valandos buvome Vienoje ir aš su krepšiuku nuėjau prie pasū kontrolės posto. Ten sėdėjo pasienio tarnybos darbuotoja. Ji pažiūrėjo į monitorių, padėjo į šoną mano pasą ir paprašė šiek tiek palaukti. Po to ji nuėjo prie kito darbuotojo, grįžo ir pasakė, kad jie patikrins mano vizą. Mano viza daugkartinė. Vėliau atsirado du policininkai, kurie paprašė eiti su jais. 16.30 val. atėjome į oro uosto policijos patalpą. Policininkai 5-7 minutes tikrino duomenis savo kompiuteryje, o paskui paklausė: „Tu Vilniuje buvai?“

Atsakiau, kad vieną kartą buvau prieš 20 metų. Tuo metu man jau buvo viskas aišku. Tuomet aš paprašiau policininkų, kad duotų Rusijos konsulato telefonu numerį, kuriuo prisiskambinti man nepavyko. Tada paprašiau iškviesti „Aerofloto“ atstovą.

Atėjo „Aerofloto“ atstovas, aš jo prašau, kad duotų Rusijos ambasados budėtojo telefoną, o man sako, kad tokio neturi. Po penkių minučių užrašė du telefono numerius ir pasiteisinęs, kad yra labai užimtas, išėjo.

-Tai vienintelis tuo metu Rusijos atstovas „nusiplovė rankas“?

-Taip. Būtent taip.

-Kada jums vis dėlto pavyko prisiskambinti Rusijos atstovams?

-Prisiskambinau ambasados saugumo karininkui, kuris po 30 minučių atvažiavo kartu su konsulinio skyriaus darbuotoju. Po derybų su policija anglų ir vokiečių kalbomis tapo aišku, kad reikalas rimtas ir teks įsikišti Rusijos pasiuntiniui Austrijoje Sergejui Nečiajevui.

Susiskambinome su pasiuntiniu, jis atvažiavo per 2-3 val. Jo dėka per atitinkamas URM tarnybas Išorės žvalgybos tarnybai ir Federalinei saugumo tarnybai buvo išsiųsti šifruoti pranešimai apie tai, kas įvyko. Visą tai užtruko iki vidurnakčio.

-Ar jums nebuvo kilęs jausmas, kad šioje situacijoje mūsų valstybė jus paliks likimo valiai?

-Ne! Iš ambasadoriaus ir saugumo karininko veiksmų man buvo aišku, jog ne tai, kad paliks – nepasiduos. Iš esmės, su mūsų saugumo karininku visą tą laiką mes prasėdėjome ant vienos lentos. Ambasadorius su mumis buvo iki 5 val. ryto. Jis nuolat skambinosi su Austrijos Respublikos prokuroru, tai su užsienio reikalų ministro pavaduotoju ir budinčia Vidaus reikalų ministerijos tarnyba. Jo kompetetingi veiksmai padėjo kontroliuoti situaciją. Savo ruožtu austrai visą laiką kartojo ir rėmėsi tuo, kad jie atlieka sulaikymo veiksmus, numatytus reikalavime.

-Tai penktą ryto jau buvo aišku, kad viskas baigėsi laimingai ir jūsų neišduos Lietuvai?

-Ne, tuo metu dar viskas kabėjo ore. Iki penkių ryto mane apieškojo, nuvežė į apklausą, daktilaskopavo, paėmė vos ne dantų atspaudus, išmatavo ūgį ir svorį, aprašė visus kūno požymius, net randus ir aprašė visus daiktus, kuriuos aš turėjau. Visa tai vyko korektiškai, tačiau nuo to korektiškumo procedūros netapo malonesnės. Toje situacijoje guodė tik tai, kad iš manęs nepaėmė tablečių, kurias turiu nuolat vartoti.

Mano klausimas turėjo būti išspręstas maždaug 11 val. ryto, vėliau jį perkėlė į 13.30 val. ir tik 15.45 val. paskambinęs ambasadorius pasakė, kad priimtas sprendimas, jog pirmu reisu aš grįžtu į Maskvą.

Turiu pasakyti, kad dar naktį mes apsvarstėme kelis įvykių scenarijus. Pirmas: mane vis dėlto gali išduoti Lietuvai. Antras: mane paleis ir aš artimiausiu reisu aš išskrisiu namo. Ir trečias: garantuojant ambasadoriui klausimo sprendimo lauksiu Rusijos ambasadoje.

-Kokių dar teisinių veiksmų ėmėsi Rusijos atstovai po jūsų sulaikymo oro uoste?

-Kitą rytą, apie 10 val., pas mus atvažiavo austrų advokatas, kurį man suteikė Rusijos ambasada. Susipažinęs su mano arešto orderiu jis vienareikšmiškai konstatavo, kad orderis surašytas nekorektiškai. Austrų pusė neturėjo vykdyti orderio, kaip, beje, ir kitos ES šalys, nes visi man jame reiškiami kaltinimai yra aiškiai politiniai. O politiniai motyvai neturėtų būti nagrinėjami.

-Kaip manote, ką turėtų padaryti Rusijos vadovai, kad panašių Rusijos piliečių sulaikymų ateityje nebūtų?

-Aš tikiuosi, kad URM ir Rusijos vadovybė vis dėlto turi kažkaip reaguoti į mano sulaikymą Austrijoje. Tai galėtų būti protesto nota Lietuvai arba kitas pareiškimas iš Rusijos pusės, kuri yra SSSR teisių perėmėja. Aš tos šalies pilietis. Šalis turi ginti savo kareivius, kurie rizikuodami gyvybėmis vykdė specialias užduotis kovodami su terorizmu ekstremizmu. Jei, neduok Dieve, reikalas nueis iki Hagos tribunolo, tai šiandien – aš, o rytoj tokių bus keletas dešimčių tūkstančių. Šiandien Lietuva, o rytoj – Latvija ir Estija!

-Kaip jūs galvojate, kokių tikslų siekia Baltijos šalys?

-Manau, kad naujų Lietuvos veiksmų tikslas, kaip ir kitų Baltijos šalių reikalavimai, yra vienas – gauti kokių nors preferencijų iš Rusijos. Kad ir energetikos srityje. Kalba gali eiti apie naftos ir dujų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius