-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Michailas Gorbačiovas kviečia liaudį į kovą su naująja monarchija

Paskutinis SSRS lyderis Michailas Gorbačiovas paragino bendrapiliečius pradėti naują pertvarką ir konstitucijos reformą, kad būtų galima išardyti neformalų perimamumo institutą Rusijoje, pavertusį prezidentą monarchu.
Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas
Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Gorbačiovas paskelbė trečiadienį Rusijos laikraščiuose manifestą antrašte „Kad būtų galima eiti į priekį, reikia pakeisti sistemą“, ir pareiškė, kad šalyje prasidėjo sąstingis, kaip Sovietų Sąjungoje esant Leonidui Brežnevui, ir tai gresia jos subyrėjimu.

„Dar penkerius ar šešerius metus – ir didelė tikimybė, kad šalis jau nebegalės išeiti iš aklavietės“, – rašo M.Gorbačiovas, kuris anksčiau patarė Rusijos vertikalės konstruktoriui, du kartus prezidentui, o po to ministrui pirmininkui Vladimirui Putinui nesiekti trečiojo prezidentavimo laikotarpio.

Generalinis sekretorius – reformatorius, kuriam šįmet sukako 80 metų, daugiau nebetiki reforma iš viršaus.

„Jeigu tie, kurie atsakingi už dabartinę situaciją šalyje, negalės pradėti realių reformų, bijau, kad bus išjudinta jų valdžia, – rašo jis. – Nejaugi mes iki šiol pasikliaujame “caru-reformatoriumi„, o ne savo jėgomis? Nejaugi mes iki šiol manome, kad liaudis – darbo jaučiai?“.

M.Gorbačiovas pakomentavo prasidėjusią rinkimų kampaniją, per kurią valdžios viršūnė tikisi išlaikyti parlamento, vyriausybės ir Kremliaus kontrolę savo rankose dar mažiausiai penkerius ar šešerius metus.

„Rinkimų kampanija atrodo kaip eilinis “Potiomkino kaimas„. Valdžia net neslepia, kad siekia atsitverti nuo sąžiningos konkurencijos ir užsitikrinti savo išlikimą. Nejaugi iki gyvos galvos?“, – retoriškai klausia jis.

Opozicija sako, kad suvaržydamas galimybes nepriklausomoms partijoms ir kandidatams dalyvauti rinkimuose ir sukčiaudamas per balsų skaičiavimą valdantysis sluoksnis praranda legitimumą ir ryšius su su visuomene, o tai gali sukelti socialinį sprogimą.

„Valdžia užsidarė “bunkeryje„ ir atsitvėrė nepramušamu skydu iš įvairių suktybių, “administracinių išteklių„ ir veidmainiško įstatymų leidimo, kuriam esant valdžią pakeisti darosi neįmanoma“, – rašo M.Gorbačiovas.

Vakarai kritikuoja Rusiją už demokratijos apribojimą, atėjus į valdžią prieš 11 metų V.Putinui, ir už kliūtis laisvai pareikšti valią. Pagrindinė demokratijos normų ir laisvų rinkimų stebėsenos institucija – Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija pagrasino nauju boikotu, jeigu Maskva apribos stebėtojų iš Vakarų skaičių per balsavimą gruodį.

„Rusija sugrįžta į Brežnevo epochą, pamiršusi, kuo ši epocha baigėsi. Žmonės vis mažiau tiki valdžia, prarasdami viltį dėl ateities, juos žemina neturtas ir gilėjantys socialiniai atotrūkiai, vykstant riebiai gyvenančios aukštuomenės puotoms“, – rašo buvęs lyderis.

Politinės scenos veteranas paragino „keisti sistemą“. „Permainos neįmanomos be mūsų Konstitucijos, kuri įtvirtina prezidento visavaldystę, paversdama prezidentą nauju Rusijos monarchu, reformos“, – rašo M.Gorbačiovas.

„Šiandien Rusijoje vykdomoji valdžia laiko save aukščiau visuomenės ir yra niekieno nekontroliuojama. Prezidentas turi galimybę paskirti savo įgaliojimų perėmėją, pratęsti arba atkurti savo valdžią per valdomus rinkimus. Esant tokiam prezidentavimui nėra pagrindo tikėtis, kad normaliai veiktų dvi valdžios atšakos ir būtų laikomasi pilietinių laisvių. Paskyrimas pakeitė galimybę rinkti“, – priduria jis.

Suvažiavimui artėjant

Naujas „paskyrimo“ pavyzdys buvo parlamento aukštųjų rūmų pirmininko rotacija: netekusi populiarumo Sankt Peterburgo gubernatorė Valentiuna Matvijenko, Kremliaus prašymu, tapo senatore, po to rūmų pirmininke po pergalės skubiuose vietose rinkimuose, kuriuos kritikai pavadino farsu.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, paskelbdamas rinkimų kampanijos pradžią, paragino, kad būsimos Dūmos sudėtis „kuo daugiau atspindėtų kuo platesnio mūsų piliečių rato politinius prioritetus“, taip pat kad būtų laikomasi įstatymų.

Praėjus dviem savaitėms vadovavęs su tandemo pritarimu liberalios pakraipos partijai „Teisingas reikalas“ Michailas Prochorovas skandalingai paliko lyderio postą, kaltindamas Kremlių spaudimu ir politine „lėlininkyste“.

V.Putinas ir D.Medvedevas kalbės šią savaitę vyraujančios Dūmoje ir regionų parlamentuose V.Putino partijos „Vieningoji Rusija“ suvažiavime, kuriame bus paskelbta jos rinkimų programa ir iškelti kandidatai į deputatus.

Valdančiosios partijos populiarumas šiais metais ėmė mažėti, ir tandemas, pats būdamas populiarus, negaili trilijoninių rinkimų pažadų. Ekonomistai įspėja, kad nesant sistemos reformų, juos reikės apmokėti rinkėjams, kuriuos dar labiau prislėgs mokesčių ir korupcijos didėjimo bei rublio nuvertėjimo našta.

M.Gorbačiovas paragino „pradėti plačią visuomenės diskusiją, kaip kurti naują Rusiją“.

„Reikia padėti pagrindus valstybės ir sistemos, kurios tarnautų visuomenei, o ne atvirkščiai. Toks uždavinys bus sprendžiamas pirmą kartą Rusijos istorijoje, ir šiandien niekas neturi gatavų receptų, kaip tai padaryti“, – priduria jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius