-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Michailas Gorbačiovas: Rusija žengia atgal ir susilygino su Afrikos šalimis

Paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas trečiadienį išreiškė nusivylimą, kad praėjus dviem dešimtmečiams po pučo, pagreitinusio sovietų imperijos subyrėjimą, Rusija „žengia atgal“.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Akivaizdžiai užsipuldamas šalyje dominuojančią Vladimiro Putino politinę grupę 80-metis M.Gorbačiovas taip pat perspėjo, kad Rusija neturėtų kartoti Sovietų Sąjungos klaidų ir neleisti jos valdyti monopoliškai.

Rusija penktadienį minės 1991 metų rugpjūčio 19 dienos perversmo, kurį surengė M.Gorbačiovo reformų politikos priešininkai ir kuris paskubino Sovietų Sąjungos subyrėjimą tų pačių metų gruodį, dvidešimtmetį.

„Žodžiu, esu nepatenkintas“, – sakė M.Gorbačiovas.

„Atsidūrėme žemiausioje padėtyje drauge su Afrikos šalimis“ pagal mirtingumą, o išsilavinimą gaunančių žmonių skaičius sumažėjo dvigubai, palyginti su pokario metais, teigė M.Gorbačiovas.

„Aukštesniuose postuose turi būti rotacija“, – sakė M.Gorbačiovas, atsakydamas į klausimą, kas turėtų būti kitas šalies prezidentas.

Sovietų Sąjungos subyrėjimo 20-osios metinės bus minimos augant susirūpinimui dėl to, kas po pavasarį įvyksiančių rinkimų bus kitu Rusijos prezidentu artimiausius šešerius metus.

Aukštesniuose postuose turi būti rotacija, – sakė Michailas Gorbačiovas.M.Gorbačiovas nuolat kritikuoja dabartinį ministrą pirmininką Vladimirą Putiną, kuris buvo išrinktas prezidentu po Boriso Jelcino 2000-aisiais. Nors 2008 metais prezidentu buvo išrinktas V.Putino globotinis Dmitrijus Medvedevas, premjeras ir toliau priima svarbiausius sprendimus šalies valdyme.

„Atsinaujinimas neapsiriboja Putinu ar Medvedevu, rinkimai turi būti sąžiningi“, – tęsė M.Gorbačiovas, tačiau „mes naudojamės administraciniais resursais“, o regionams yra nurodyta surinkti tam tikrą procentą balsų už teisingus kandidatus.

„Jeigu režimas daro viską, kad sustiprintų savo valdžią, tai jau yra autoritarizmo ženklai“, – pridūrė jis.

Vis daugiau politikos apžvalgininkų laikosi nuomonės, kad V.Putinas ketina sugrįžti į Kremlių. Manoma, kad ministras pirmininkas įkūrė Liaudies frontą, siekdamas išplėsti savo valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ partijos šalininkų gretas.

„Monopolijos reikia atsisakyti, mes negalime kartoti blogiausių Sovietų Sąjungos pavyzdžių“, – sakė M.Gorbačiovas, pasak kurio, toks frontas yra „nepriimtinas“.

„Vieningąją Rusiją“ apžvalgininkai lygina su Komunistų partija, kuri vienintelė Sovietų Sąjungoje 80 metų turėjo sprendimų priėmimo teisę, kol ją uždraudė B.Jelcinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius