Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Saakašvilis: Odesos milicija – hidra, kurios galvą nukirsti būtina

Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, gegužę Ukrainos prezidento Petro Porošenkos paskirtas Odesos gubernatoriumi, čia pirmiausiai ėmėsi pažaboti korupciją. Tačiau pripažįsta, kad tai nėra paprasta, ypač nukirsti tokios korumpuotos hidros, kaip milicija, galvą.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmieji du darbo mėnesiai siekiant pažaboti korupciją – nelengvi, tam reikia laiko, sako M. Saakašvilis. Ji įsišaknijusi visur: valdžios įstaigose, muitinėje, milicijoje, prokuratūroje, teismuose, medicinos įstaigose, mokesčių inspekcijoje.

Gubernatoriui pritaria ir vietos gyventojai.

„Gubernatorius labai atvirai kalba apie kovą su korupcija, todėl pergalė bus sunki. Nes politikai kartais turi būti atsargesni, neviešinti savo planų. Bet tikiu, kad P. Porošenka jį palaikys“, – sako odesietis Andrejus.

„Reikia pastatyti giljotiną ir visiems valdininkams nukirsti rankas. Aplink jį kol kas daug apsimetėlių, kurie tik dabar prisiminė savo šalies vėliavos spalvas. Linkiu jam įžvalgumo, bet jis iš Gruzijos, tai jam bus lengviau“, – mano Odesos gyventojas Juryjus.

„Norisi, kad jis pakeistų sistemą. Viskas čia taip sustabarėję, odesiečiai viskuo nusivylę. Gruzijoje jis daug ką pakeitė, korupcija sumažėjo, pas mus ji – tai daug galvų turinti hidra ir su ja kovoti niekam nesisekė“, – teigia odesietė Natalja.

Pradžia padaryta – srities administracijoje teliko trečdalis darbuotojų, o ir tuos M. Saakašvilis žada pakeisti naujais. Gruzijos pavyzdžiu įkurtas administracinių paslaugų centras, kur kyšiams vietos nebus, tikina gubernatorius.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Odesos regiono gubernatorius Michailas Saakašvilis
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Michailas Saakašvilis

„Čia bus išduodami leidimai statyboms, veiklai pradėti, žemės įsigijimo, nekilnojamojo turto pažymos. Visus dokumentus besikreipiantis gaus per keliolika minučių, vėliausiai per kelias valandas. Sudėtingiausi dokumentai bus išduoti per vieną dieną. Veiks vieno langelio principas ir tiesiog nebus kam duoti kyšių“, – tvirtina M. Saakašvilis.

Reformuojamoje muitinėje, per kurią plaukia kontrabandos srautai, jau įrengtos stebėjimo kameros, diegiama krovinių registravimo elektroninė sistema. Tačiau didžiausios permainos – milicijoje.

„Srities karinis komisaras jau suimtas, pora prokurorų sėdi, apie 10 karininkų milicininkų irgi areštuoti. Odesos milicija –kriminalinis klanas. Ten net nežinai, nuo ko pradėti – milicininkai platina narkotikus, patys vagia automobilius ir po to už išpirką juos grąžina savininkams, užsiiminėja kontrabanda. Milicija – tai hidra, kurios galvą nukirsti būtina“, – sako M. Saakašvilis.

„Taisykles diktuoja Kijevas, yra kažkokios taisyklės ir Odesoje, bet nereikšmingos. Jeigu bus politinė valia, tai M. Saakašvilis nuveiks daug ką, ypač kovodamas su korupcija“, – mano verslininkas Savelyjus Libkinas.

Srities vyriausiojo prokuroro M. Saakašviliui atleisti nepavyko, sutrukdė Kijevas.

Srities vyriausiojo prokuroro M. Saakašviliui atleisti nepavyko, sutrukdė Kijevas. O milicijai jau vadovauja prieš pusantro mėnesio paskirtas naujas viršininkas – gruzinas. Jo įsakymu tvarkos sergėtojai automobilius gali stabdyti tik atvirose vietose ir tik įvykdžius pažeidimą, iš milicininkų atimtos stabdymo lazdelės. Atvykę Kalifornijos policininkai diegia naują patruliavimo sistemą ir apmoko dirbti naujai priimtus milicininkus.  

Beje, šeštadienį pranešta, kad Interpolas atsisakė skelbti tarptautinę M. Saakašvilio paiešką, kurios reikalavo Gruzijos valdžia. Jis kaltinamas švaistęs biudžeto lėšas ir piktnaudžiavęs valdžia. Prokuratūra teigia dar kartą teiksianti tokį prašymą. Kai P. Porošenka gegužę M. Saakašvilį paskyrė Odesos srities gubernatoriumi, jam buvo suteikta Ukrainos pilietybė. M. Saakašvilis kaltinimus vadina nepagrįstais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius