Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailo Gorbačiovo akibrokštas – spontaniškas vizitas apžiūrėti Didžiosios Britanijos premjerės rezidencijos

Pagal protokolus gyvenančių aukščiausio rango asmenų kiekvienas žingsnis yra planuojamas prieš savaites, o susodinimo planai, valgiaraščiai ir tostai yra atidžiai stebimi ir kruopščiai nagrinėjami. Tad galima įsivaizduoti britų nuostabą, kai Michailas Gorbačiovas be išankstinio perspėjimo, spontaniškai išdygo prie britų ministrų pirmininkų rezidencijos Dauningo gatvėje Londone.
Michailas Gorbačiovas
Michailas Gorbačiovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai įvyko 1984 metų gruodį, kai tada dar tik būsimas Sovietų Sąjungos lyderis — pagrindinis pertvarka vadintos liberalizavimo programos kūrėjas – atvyko svarbaus vizito į Didžiąją Britaniją. Vėliau ministrė pirmininkė Margaret Thatcher JAV prezidentui Ronaldui Reaganui sakė, kad M.Gorbačiovas yra žmogus, su kuriuo Vakarai gali dirbti.

Apie spontanišką M.Gorbačiovo apsilankymą 10-ajame Dauningo gatvės name kalbama slaptoje telegramoje, kurią, suėjus 30 metų terminui, penktadienį išslaptino Nacionalinis archyvas.

Telegrama buvo skubiai išsiųsta M.Thatcher grupei Honkonge, kur ministrė pirmininkė tuo metu lankėsi. Keturiomis dienomis anksčiau ji buvo susitikusi su M.Gorbačiovu Anglijoje.

1984 metų gruodžio 20-osios telegramoje apie „kuriozišką epizodą“ sakoma, kad M.Gorbačiovas su savo palyda ir jam priskirtu britų saugumo agentu nusprendė užsukti į Dauningo gatvę važiuodamas iš parlamento rūmų į SSRS ambasadą.

„Atrodo, kad važiuodamas Dauningo gatve jis išreiškė norą pamatyti 10-ojo namo išorę“, – sakoma telegramoje, kurioje nurodoma, kad jį lydėjęs britų saugumo agentas su budėjusiu policininku „susiderėjo dėl patekimo“ į tą saugomą gatvę. Telegramoje kandžiai priduriama, kad policininkas neinformavo ministrės pirmininkės darbuotojų rezidencijos viduje.

M.Gorbačiovas priėjo prie garsiųjų durų, o kitas policininkas įleido jį vidun, bet – tik į fojė.

Britų premjero rezidencija Dauningo gatvėje Londone
Britų premjero rezidencija Dauningo gatvėje Londone

„Jie išėjo dar prieš tai, kai ten pasirodė kažkuris sekretorius, kaip pranešama, gerai nusiteikę“, – sakoma telegramoje.

M.Gorbačiovo susidomėjimas paskatino M.Thatcher darbuotojus apsvarstyti galimybę, kad ministrės pirmininkės vyras pasisiūlytų aprodyti M.Gorbačiovui sales, tačiau Užsienio reikalų ministerija nepritarė šiam planui ir jis niekada oficialiai nebuvo pasiūlytas M.Thatcher.

Nacionalinio archyvo specialistas Markas Duntonas sakė, jog tas incidentas parodo M.Gorbačiovo pasitikėjimą savimi.

„Tai rodo, koks kitoniškas jis buvo žmogus, – sakė M.Duntonas. – Paprastai protokolas veikia ne taip. Tai neatitinka normų. Galiu įsivaizduoti, kad Dauningo gatvės pareigūnai buvo nustebę.“

Tarp išslaptintų dokumentų taip pat yra M.Thatcher konfidencialus pranešimas R.Reaganui apie penkias derybų valandas užmiesčio viloje su M.Gorbačiovu, kuris tuo metu kilo sovietų sistemoje, o kitais metais perėmė vadovavimą Komunistų partijos Centro komitetui.

„Jis palyginti atviro būdo ir protingas, – apie M.Gorbačiovą rašė M.Thatcher. – Jis mielas ir turi žavesio bei humoro. Jis atidžiai klausosi, ką sako kitas. Jis lengvai kalba ir, priešingai nuobodžiai sovietų lyderių manierai, nesilaiko įsikibęs parengtų pareiškimų ... Iš tikrųjų man jis visai patiko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius