-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 06 /15:56

Migrantų gaujos išpuolio sukrėsto Kelno merė nurodė moterims elgtis atsargiau

Kelno merė Henriette Reker pasiūlė moterims atsargesnio elgesio taisykles po to, kai Naujųjų metų naktį šiame Vokietijos mieste buvo užfiksuotas beveik tūkstančio vyrų gaujos siautėjimas ir seksualinis priekabiavimas, rašo „The Independent“.
Henriette Reker
Henriette Reker / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl šio įvykio skubų pasitarimą sušaukusi Kelno merė teigė: „Svarbu, kad tokiems incidentams būtų užkirstas kelias ateityje. Girdėjome, kad panašios atakos vyko ir kituose miestuose, tai, žinoma, neramina“.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad didžiąją dalį moteris užgauliojusios gaujos sudarė migrantai, atvykę į šalį iš Šiaurės Afrikos. Panašūs atvejai jau užfiksuoti ir Hamburge.

H.Reker išplatintose elgesio taisyklėse moterims siūloma išlaikyti distanciją nuo galimo užpuoliko, likti prie savo pažįstamų asmenų grupės, užpuolimo atveju skubiai prašyti aplinkinių pagalbos ir kviesti policijos pareigūnus.

Daugelį komentatorių papiktino toks Vokietijos politikės dėmesys priekabiavimo aukoms, bet ne užpuolikams. Tiesa, H.Reker pabrėžė, kad būtina paaiškinti pagarbaus elgesio taisykles ir migrantams.

„Turime nubrėžti aiškią ribą, kuri skiria linksmybes ir atvirumą nuo seksualinio priekabiavimo“, – sakė Kelno merė, pridurdama, kad policijos pajėgos griežčiau žvelgs į visų miestiečių elgesį per vasario mėnesį vykstančius karnavalus.

Pati Kelno merė praėjusių metų spalio mėnesį nukentėjo nuo užpuoliko, kuris peiliu atakavo miesto vadovę, piktindamasis dėl teigiamos jos pozicijos migrantų priėmimo klausimu.

Vokietijos policijos teigimu, beveik tūkstančio asmenų gaujoje, kuri siautėjo Kelne Naujųjų naktį dominavo jau seniau į Vokietiją atvykę asmenys iš Šiaurės Afrikos.

Vokietija per praeitus metus užregistravo rekordinį skaičių prieglobsčio prašytojų – 1,1 mln., trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija, o 40 proc. tų asmenų yra sirai.

Per 2015-uosius Europos didžiausioje ekonomikoje prieglobsčio pasiprašė 428 468 Sirijos piliečiai, o antra didžiausia grupė buvo afganai, pateikę 154 046 prašymų.

Per praėjusius metus atvykusių žmonių skaičius yra rekordinis ir penkiskart didesnis negu 2014 metais.

VIDEO: Po lytinių užpuolimų Vokietijoje - spaudimas A. Merkel

Kritiką tenka atlaikyti ir Angelai Merkel

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį susidūrė su didėjančiu spaudimu dėl jos palankumo migrantams, kuriuos oponentai siejo su sukrečiančia ir iš pažiūros koordinuota lytinių užpuolimų banga Kelno mieste Naujųjų metų išvakarėse.

Nukentėjusios moterys kaltino „arabiškos arba šiaurės afrikietiškos“ išvaizdos vyrus. Pareigūnai sakė neturintys jokių konkrečių įrodymų, kad užpuolikai buvo prieglobsčio prašytojai, atvykę per pernykštį rekordinį antplūdį, kurių bendrą skaičių trečiadienį patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

Vis dėlto A.Merkel liberalios politikos pabėgėlių atžvilgiu kritikai tvirtino, kad išpuoliai Kelne įrodo, jog lyderė žaidžia su ugnimi, neturėdama aiškių planų, kaip integruoti naujus atvykėlius, daugiausiai musulmonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos suvažiavimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos suvažiavimas

Dešinioji populistinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri tikisi gauti vietų per kovą vyksiančius trejus regioninius rinkimus, sakė, kad pastarieji incidentai yra „nevaldomos imigracijos rezultatas“.

„Matome katastrofinės prieglobsčio ir migracijos politikos piktinamus padarinius Vokietijos kasdienei tikrovei“, – sakė partijos lyderė Frauke Petry.

Antradienį 200–300 žmonių susirinko Kelno katedroje, ragindami užtikrinti didesnę pagarbą moterims. Viena demonstrantė laikė plakatą su užrašu: „Ponia Merkel, ką jūs darot? Tai bauginama.“

„Jeigu prieglobsčio prašytojai arba pabėgėliai vykdys tokio pobūdžio išpuolius, ... jų viešnagė Vokietijoje staigiai baigsis“, – perspėjo A.Merkel sąjungininkų Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos – generalinis sekretorius Andreas Scheueris. Ši partija pareikalavo, kad A.Merkel nustatytų aiškų priimamų atvykėlių skaičių – ne daugiau negu 200 tūkst. per metus.

Šiaurinis Hamburgo uostamiestis savo ruožtu nurodė gavęs 27 pranešimus dėl panašių užpuolimų per Naujųjų metų sutiktuves gatvėse.

Teisingumo ministras Heiko Maasas perspėjo nepagrįstai neversti kaltės pabėgėliams dėl užpuolimų, kurie, pasak jo, „atrodo koordinuoti“.

„Niekas neturėtų išnaudoti šių išpuolių, kad apjuodintų pabėgėlius kaip grupę“, – jis sakė Vokietijos naujienų agentūrai DPA.

„Net jeigu prieglobsčio ieškotojų buvo tarp kaltininkų, tai nėra priežastis įtarti visus pabėgėlius“, – pridūrė ministras.

Tuo tarpu vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as kritikavo Kelno policiją dėl nesugebėjimo sustabdyti užpuolikų.

„Policija negali taip dirbti“, – Th.de Maiziere'as antradienio vakarą sakė visuomeninei televizijai ARD.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius