Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonai žmonių pasaulyje išjungs šviesą, minėdami Žemės valandą

Daugelis garsių statinių visame pasaulyje šeštadienį užtems minint Žemės valandą – kampaniją, atkreipiančią dėmesį į būtinybę imtis priemonių prieš pasaulinius klimato pokyčius.
„Žemės valanda“, Malaizija
„Žemės valanda“, Malaizija / „Scanpix“ nuotr.

Organizatoriai tikisi, kad šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje šeštadienio vakarą išjungs šviesą vienai valandai – nuo 20 val. 30 min. vietos laiku, simboliškai demonstruodami palaikymą mūsų planetai.

Šioje akcijoje dalyvaus daugelis garsių pasaulio architektūros objektų, tokių kaip Sidnėjaus operos rūmai, Niujorko dangoraižis „Empire State Building“ ir Eifelio bokštas Paryžiuje.

„Pirmą kartą prasidėjusi Sidnėjuje 2007 metais, tokia akcija pritraukė apie du milijonus žmonių, dabar ji tapo tradicija visoje šalyje ir visame pasaulyje, – sakė Pasaulinio gamtos fondo (WWF) Australijos padalinio vadovas Dermotas O'Gormanas. – Dabar tai tapo ekologiniu, žmonių skatinamu judėjimu ... ir tai fantastiška.“

Pernai daugiau nei 150 šalių dalyvavo „Žemės valandos“ akcijoje – buvo užtemdytos kai kurios žinomiausios pasaulio vietos. Šiemet šis judėjimas apims dar ir Palestiną, Tunisą, Surinamą ir Ruandą.

Šiemet taip pat bus užtemdyti kai kurie nauji objektai, tarp jų „Undinėlės“ statula Kopenhagoje, Dovydo statula Florencijoje ir Stalo kalnas Keiptaune.

Australijoje, kur pirmoji „Žemės valandos“ akcija buvo surengta kaip raginimas žmonėms ir verslo įmonėms valandai išjungti šviesą, siekiant atkreipti dėmesį į atmosferos taršą anglies dvideginiu, Sidnėjaus operos rūmai ir Sidnėjaus uosto tiltas taps vienais pirmųjų pasaulyje šių metų akcijos dalyvių.

Šiemet „Žemės valandos“ organizatoriai Australijoje ragina dalyvius „išjungti visam laikui“ ir pereiti prie atsinaujinančių šaltinių energijos. Dėl šios priežasties Sidnėjaus operos rūmais 20 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku ne visiškai užtems, o švytės tamsiai žalia spalva.

D.O'Gormanas įsitikinęs, kad „Žemės valanda“ atlieka svarbų vaidmenį, siekiant atkreipti dėmesį į energijos vartojimą.

„Nuolat girdime pasakojant, kad tai paskatino žmones pakeisti savo įpročius ir atsakingiau įvertinti savo poveikį planetai, – sakė jis. – “Žemės valandos„ esmė visuomet buvo padėti žmonėms suvokti, kad kiekvienas turi galią pakeisti pasaulį, kuriame gyvena, o tūkstančių žmonių perėjimas prie atsinaujinančių šaltinių energijos yra puikus pavyzdys.“

Užtemus Sidnėjui, vėliau šviesos bus išjungtos ir kitose šalyse, kur aptems dangoraižiai „Petronas Towers“ Malaizijoje, olimpinis stadionas „Paukščio lizdas“ Pekine, ir aukščiausias pasaulyje dangoraižis „Burj Khalifa“ Dubajuje.

Kinijos finansų sostinėje Šanchajuje šviesos bus išjungtos garsiojoje Bundo krantinėje; tuo tarpu šios šalies centrinėje dalyje esančiame Uhane užtems tiltas per Jangdzės upę.

Japonijos sostinės simboliu tapusiame Tokijo televizijos bokšte taip pat bus išjungtos kasdienės iliuminacijos, o jo lankytojai galės gaminti elektrą minamais generatoriais, kad apšviestų kiaušinio pavidalo meno instaliaciją.

Japonijos šiaurės rytinės pakrantės gyventojai uždegs žvakeles palaikydami „Žemės valandą“ ir tuo pačiu pagerbdami 2011-ųjų žemės drebėjimo bei cunamio aukas, nurodė organizatoriai.

Singapūro dangoraižiai irgi užtems nuo 14 val. 30 min. Lietuvos laiku, ši akcija palies daugiau nei 100 pastatų. Tamsa apgaubs ir įsimintinus Honkongo pastatų kontūrus.

Atsiritus „Žemės valandos“ bangai, užtems daugelis kitų garsių vietų, tokių kaip Eiffelio Bokštas, Brandenburgo vartai Berlyne, Bakingamo rūmai Londone, „Empire State Building“ Niujorke ir Niagaros krioklys ties JAV ir Kanados siena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius