-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 08 /22:51

„Milijonų maršas“ Kijeve: mitinguotojai stato barikadas, nugriautas Lenino paminklas, Maidane aidėjo petardų sprogimai

Ukrainos sostinėje tęsiasi kova tarp eurointegraciją pamynusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir jo palaikomos vyriausybės bei Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga šalininkų. Pastaruosius sekmadienį palaikė Julija Tymošenko, per dukrą Jevgeniją perdavusi savo kreipimąsi. Sekmadienio vakarą Maidane liko tik pusę opoziciją palaikančios minios – likusi dalis pajudėjo link Aukščiausios Rados ir Ministrų kabineto. Vakarop T.Ševčenkos skvere nuverstas Lenino paminklas.
Kijeve nuverstas Lenino paminklas
Kijeve nuverstas Lenino paminklas / „Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Transliacija iš Kijevo

Kijeve sekmadienį beveik milijonas žmonių susitelkė į demonstraciją, kuria protestuojama prieš vyriausybę, sustabdžiusią derybas dėl Ukrainos Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga. Opozicijos sušaukta „Laudies večė“ (tautos surinkimas) Maidane prasidėjo malda, kuriai vadovavo kelių cerkvių atstovai.

TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA IŠ MAIDANO


Live streaming video by Ustream

Maidanu vadinamos Nepriklausomybės aikštės apylinkes ir toliau saugo gausios milicijos pajėgos. Kai kurie protestuotojai dėvi šalmus, taip tikėdamiesi išvengti sužeidimų, jei pultų riaušių milicija.

Ši opozicijos sušaukta „Laudies večė“ (tautos surinkimas) prasidėjo malda, kuriai vadovauja kelių cerkvių atstovai.

J.Tymošenko laiškas

Į susirinkusius Maidane kreipėsi J.Tymošenko dukra Jevgenija. Ji perskaitė įkalintos  eksperemjerės kreipimąsi į „milijonų maršo“ dalyvius.

„Nepasiduokite ir neženkite nė žingsnio atgal. Nesiderėkite su valdžia. Derybos galimos

Opozicijos mitingas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje
Opozicijos mitingas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje

tik tuomet, jei bus surengti pirmalaikiai prezidento ir parlamento rinkimai. Janukovyčius prarado savo legitimumą, kai tik atsisakė pasirašyti Asociacijos sutartį. Mūsų tikslas – Janukovyčiaus pašalinimas iš prezidento posto “, – sakoma kreipimesi.

Papildyta 14.36 val. Link mitinguotojų artėja ginkluoti riaušių milicijos daliniai. Konfliktuojančias puses skiria 300 m.

Vietos spauda praneša, kad dėl tokio žmonių antplūdžio, visos kavinės aplink Nepriklausomybės aikštę – perpildytos. Barmenai sako, arbatos atsargų pasirūpinę trigubai daugiau, nei įprastai. Kavinės ir barai solidarizuojasi su „večės“ dalyviais smarkiai sumažindami arbatos ir kavos kainas.

Dalis mitinguotojų ruošiasi keliauti link Vyriausybės pastato.

Papildyta 15.15 val. Prie Marijos parko susitiko dvi priešiškos kolonos: atėjusi nuo Maidano ir palaikanti vyriausybę. Šias dvi kolonas skiria „Berkut“ pajėgos.

Papildyta 15.35 val. Prasideda Vyriausybės apsiaustis. Atmosfera kaista, mitinguotojai blokuoja vieną gatvę po kitos aplink Vyriausybės rūmus: Šelkovičnaja, Liuteranskaja ir Institutskaja jau užblokuotos. Skersgatvyje Kriepostnoj ir šalia esačioje Gruševskio gatvėje statomos didžiulės karinės palapinės. Gatvių užtvarams taip pat naudojamos didžiulės betoninės klombos su žeme. Barikados statomos ir iš parko suolų.

Prie barikados susirinkę apie 200 žmonių. Dalis aktyvistų stovi Marijos parko kalvose greta vyriausybės pastato, dar kelios dešimtys jų – prie centrinio įėjimo į šį pastatą.

Pasak mitinguojančių, šitomis barikadomis siekiama neleisti ministrams patekti į vyriausybės pastatą, kai pirmadienį prasidės darbo diena.

Šalia protestuotojų – gausios spec. padalinių „Berkut“ pajėgos.

VIDEO: Maidanas: gruodžio 8 d.

Papildyta 15.50 val. Prie Aukščiausios Rados piketuojantys opozicijos atstovai atkreipia milicijos dėmesį, kad Marijos parke – daugybė jaunų žmonių, ginkluotų metaliniais strypais.

Papildyta 16.56 val. Barikadų skaičius auga toliau. Deputatas Vladimiras Javorivskis į vieną iš užtvarų atvairavo sunkvežimį „Renault“. Barikadų ir aužtvarų statybai jau daudojami ir kioskeliai.

Papildyta 17.05 val. Ukrainos Saugumo komitetas praneša, kad užvesta byla „dėl bandymo užgrobti valdžią“. Neoficialiais duomenimis, bylose dominuoja opozicionierių deputatų Aleksandro Turčinovo ir Aleksejaus Jaceniuko pavardės.

Papildyta 17.38 val. Maidano žmonėms, kuriems pabodo savo valią reikšti Nepriklausomybės aikštėje, pabiro po Kreščiatiko prospektą. Čia statomos scenos, rengiami koncertai. Voluinės reperiai dainų apie Maidaną koncertą surengė tiesiog prieš įėjimą į Kijevo meriją.

VIDEO: Maidanas gruodžio 8 d.

18.31 val. Maidane įvykdyta nedidelė provokacija – nugriaudėjo sprogimas. Sugautas jo kaltininkas Igoris prisipažino, kad sprogmenį ir 200 grivinų jam davė „kažkoks dėdė“ ir liepė susprogdinti.

Kijeve T.Ševčenkos skvere nuverstas paminklas proletariato vadui Leninui. Iš pradžių paminklas ardytas kūju. Paskui ir visai nuverstas. Griūvančio paminklo garsas neva buvo girdimas ir centrinėje universalinėje parduotuvėje. Pranešama, kad akciją surengė vyrai, veidus slėpę po kaukėmis.

VIDEO: Kijeve nuverstas Lenino paminklas

Tauta lieja įniršį, Lenino paminklas nulinčiuotas: nukirsta galva, o likusi dalis susmulkinta smulkiais gabaliukais.

Ant postamento dabar plazda Ukrainos nacionalinė vėliava.

Papildyta 21.18 val. Įtakingas opozicijos įstatymų leidėjas Andrijus Ševčenka pareiškė, kad statulos nuvertimas nebuvo opozicijos lyderių, esančių Nepriklausomybės aikštėje, iniciatyva.

„Galime pasakyti, kad žmonės patys tai organizavo“, – pažymėjo jis.

„Pakarti komunistą!“, – šaukė protestuotojai.

„Kokia nemaloni savižudybė!“, – vėliau pareiškime, kurį išplatino partija „Laisvė“, ironiškai pareiškė jos lyderis Olehas Tiahnybokas. Šis judėjimas prisiima politinę atsakomybę už nuverstą paminklą. Jo atstovas, deputatas Igoris Mirošničenko teigia, kad nuvertimo akcijoje dalyvavo 300 žmonių.

Jo kolega Jurijus Sirotiukas antrino, kad Lenino paminklo nuvertimas simbolizavo sovietų okupacijos pabaigą. 

Ukrainos komunistai neslėpė savo įtūžio. „Tai nesuderinama su jokiu civilizuotu ir kultūringu elgesiu“, – sakė parlamentarė komunistė Oksana Kaletnyk. Milicija po šio įvykio kelia bylą už „masinių neramumų kurstymą“.

3,45 metrų raudono granito statula buvo pastatyta po Antrojo pasaulinio karo 1946 metų gruodžio mėnesį.

Papildyta 22.51 val. Visas Kijevas tampa Maidanu

Tuo tarpu šioje aikštėje, virtusioje palapinių miesteliu, protestuotojai iškėlė ant Naujametinės eglės didžiulį ekspremjerės Julijos Tymošenko portretą, kaip priekaištą ją įkalinusiai valdžiai.

„Jis nebėra mūsų valstybės prezidentas, jis tironas, kuris turi atsakyti už kiekvieną pralietą kraujo lašą“, – susirinkusiesiems aikštėje sakė charizmatiškos ekspremjerės dukra Jevhenija Tymošenka.

„Visas Kijevas dabar Maidanas“, – sakė opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas, turėdamas omenyje Nepriklausomybės aikštę.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad V.Janukovyčiaus administracija planuoja paskelbti nepaprastąją padėtį.

„Tai lemtingas momentas, kai visi ukrainiečiai susirinko čia, kadangi jie nenori gyventi šalyje, kur valdo korupcija ir kur nėra teisingumo“, – savo ruožtu sakė Vitalijus Klyčko, politiku tapęs pasaulio bokso čempionas.

Pasak V.Klyčko, kuris vadovauja opozicinei partijai UDAR (Smūgis), į mitingą Kijeve sekmadienį susirinko „beveik milijonas“ žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius