-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Milžinišką baudą už dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles gavęs Šalčininkų valdininkas sulaukė marginalų paramos Lenkijoje

Milžiniška bauda, skirta Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslavui Daškevičiui, sulaukė atgarsio Lenkijoje. Prie Lietuvos ambasados Varšuvoje surengta marginalų protesto akcija ir išplatintas pareiškimas šiuo klausimu, kur toks Lietuvos teismo sprendimas vadinamas lenkų Vilniaus krašte persekiojimu.
Lentelės su gatvių pavadinimais
Lentelės su gatvių pavadinimais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pareiškimą išplatino Nacionalinis judėjimas (Ruch Narodowy). Jame tvirtinama, kad Vilniaus krašte lenkai ir jų gimtoji kalba persekiojama visą Nepriklausomybės laikotarpį. Protestą paskatino teismo skirta 12 tūkst. eurų arba 43 300 Lt bauda už dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles. Marginalus judėjimas primena, kad anksčiau teismai yra jau baudę valdininkus už tą patį ir esą „nepaisant neteisybės“ lentelės nuo viešųjų pastatų dingo.

Bet liko ant privačių namų, kurių savininkai nesutiko jas nukabinti. O tai ir tapo priežastimi, kodėl Šalčininkų valdininkas gavo tokią didelę baudą.

Visas šis procesas skirtas pažeminti lenkus ir padedant lietuviškajai teisei padaryti iš jų antrarūšius piliečius. Tai yra tikrieji Lietuvos valdžios tikslai lenkų Vilniaus krašte atžvilgiu, – rašoma marginalų pareiškime.

„Nacionalinis judėjimas mano, kad toks Lietuvos institucijų elgesys yra šlykštus, primityvus ir giliai antilenkiškas. Visas šis procesas skirtas pažeminti lenkus ir padedant lietuviškajai teisei padaryti iš jų antrarūšius piliečius. Tai yra tikrieji Lietuvos valdžios tikslai lenkų Vilniaus krašte atžvilgiu“, – rašoma pareiškime.

Nacionalinio judėjimo atstovai tvirtina, kad sutarimo čia nėra ir nebus niekada. Jie mano, kad Lenkijos valstybė privalo ginti savo tautiečius, o judėjimas nori vadovauti Lietuvos lenkų teisių gynimui. „Nenurimsime tol, kol lenkai neatgaus visų jiems priklausančių teisių Vilniaus krašte. Reikalaujame, kad Užsienio reikalų ministerija Varšuvoje aštriai ir atsakingai sureaguotų į eilinį, skandalingą elgesį su mūsų tautiečiais“, – piktinasi marginalų atstovai.

Taip pat pareiškime kreipiamasi į Lietuvos Vyriausybę su raginimu nutraukti „antilenkišką politiką“.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė skirti 100 litų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius