Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas nori apsvarstyti „sudėtingus klausimus“ su Maskva

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka kitą savaitę ketina apsvarstyti su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu „sudėtingus klausimus“, kaip pagerinti santykius su Maskva ir neleisti Vakarams „spausti“ Minsko, sakė A.Lukašenka.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalių sąjungininkių santykiai dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus, mat 2007 metais pabrangus Rusijos energetikos ištekliams, Minskas ryžosi dialogui su Europos Sąjunga (ES), kuri padarė nuolaidų A.Lukašenkai ir sveikino jo atsargius žingsnius liberalizuoti politiką.

Minskas nepatenkintas, kad Rusija mažina finansinę paramą, kritikuoja ją už protekcionizmą. Todėl A.Lukašenka neskuba plėtoti bendradarbiavimo Maskvos globojamoje karinėje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje.

Rusijai, kuri tikėjosi, kad Baltarusija pripažins Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę, kelia nerimą Minsko suartėjimas su Briuseliu.

„Manau, kad kitą savaitę toks susitikimas įvyks ir mes apsvarstysime visus sudėtingus klausimus, kurie nesprendžiami“, – cituoja A.Lukašenkos žodžius vietos informacijos agentūros.

Pasak jo, nesutarimus su Rusija galima išspręsti ir Baltarusija nepriklausys nuo Vakarų. „Noriu pažymėti: mūsų geri, puikūs santykiai su Rusija. Ir jeigu Vakarai mano, kad naudojantis situacija galima kaip nors paspausti Lukašenką, jie klysta“, – sakė A.Lukašenka.

Drauge jis teigiamai apibūdino dialogą su ES ir padėkojo Tarptautiniam valiutos fondui už paramą, bet pabrėžė, kad „nereikia mūsų mėginti perlenkti. Mes vis tiek nemirsime, kad ir į žemines eisime, bet savo suverenumą išlaikysime“.

A.Lukašenka apgailestavo, kad iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos pasitraukė Gruzija, kuri antradienį baigė formalią pasitraukimo iš Sandraugos procedūrą – praėjus metams po to, kai Tbilisis pralaimėjo karą su Rusija.

„Aš tikiuosi, kad galbūt praeis laiko, žaizdos užsitrauks ir Gruzija grįš į Sandraugą. Mes visa tai labai sveikinsime. Visi, Rusija – taip pat“, – sakė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius