Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minsko metropoliteno sprogdintojams gresia mirties bausmė

Baltarusijos sostinėje antradienį pradėta nagrinėti byla, kurioje du asmenys kaltinami įvykdę 15 žmonių gyvybių nusinešusį sprogdinimą Minsko metropolitene, o jeigu jų kaltė būtų įrodyta, jiems gresia mirties bausmė.
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nukentėjusi nuo sprogimo / charter97.org nuotr.
Temos: 1 Metro

Pagrindinis įtariamasis – 25 metų Dmitrijus Konovalovas – kaltinamas suorganizavęs sprogdinimą žmonių pilnoje metropoliteno stotyje šių metų balandžio 11 dieną, o to paties amžius Vladislavas Kovaliovas kaltinamas bendrininkavęs teroristinėje veikloje.

Kaip praneša „Interfax“ korespondentas, kaltinamieji atvesdinti į posėdžių salę ir uždaryti į metalinį narvą. Nagrinėjimas vyksta atviru režimu.

Agentūros korespondentas praneša, kad kaltinamųjų narvas pertvertas stikline pertvara į dvi dalis, todėl D.Konovalovas ir V.Kovaliovas negali kalbėtis per procesą.

Teismo salėje yra 121 nukentėjusysis ir jų atstovai, tarp jų tie, kurie nukentėjo per sprogimą, įvykdytą Baltarusijos Nepriklausomybės dieną – 2008 metų liepos 3-čiąją. Taip pat yra žuvusiųjų per teroro aktą metropolitene giminaičių.

Į teismą neatvyko dėl įvairių priežasčių 401 nukentėjusysis arba jų atstovas. 234 žmonės pateikė teismui prašymus nagrinėti bylą jiems nedalyvaujant.

Baltarusija šiuo metu yra vienintelė šalis Europoje, kurioje tebevykdomos egzekucijos, o teisėjas gali skirti sušaudymą, jeigu teisiamųjų kaltė bus įrodyta.

Bomba, detonavusi traukiniui įvažiuojant į stotį per vakarinę keleivių spūstį, užmušė 15 žmonių, o dar dešimtis sužalojo. Ši ataka buvo daugiausia gyvybių nusinešęs išpuolis Baltarusijoje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo prieš du dešimtmečius.

Šis viešas teismas vyksta Teisingumo rūmuose Minske. Teismui vadovauja šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininko pirmasis pavaduotojas Aleksandras Fedorcovas.

Kai A.Fedorcovas išaiškino kaltinamiesiems ir nukentėjusiesiems jų teises, liudytojas byloje Tiutiunovas pareiškė, jog prieštarauja fotografavimui ir filmavimui proceso metu.

Šventvagiška filmuoti kaltinamųjų veidus, nes jie neverti to, kad jų veidai būtų parodyti per televiziją ir elektroninėse žiniasklaidos priemonėse, sakė Aleksandras Fedorcovas.

Tuo tarpu D.Konovalovas ir V.Kovaliovas neprieštaravo, kad būtų fotografuojama ir filmuojama. Tačiau teisėjas A.Fedorcovas, atsižvelgdamas į visų proceso dalyvių nuomonę, pareiškė, kad byla bus nagrinėjama atviru režimu, bet be fotografavimo ir filmavimo, taip pat ir mobiliaisiais telefonais.

Kaip pranešė „Interfax“ korespondentas, fotografai ir vaizdo operatoriai išėjo iš posėdžių salės. Salėje mobilusis ryšys išjungtas.

Abu įtariamieji taip pat kaltinami susprogdinę bombą per Nepriklausomybės dienos minėjimą Minske 2008 metais, taip pat dėl kelių išpuolių Vitebske 2005 metais. Per šias atakas buvo sužeisti iš viso per 100 žmonių, tačiau niekas nežuvo.

Pareigūnams nepavyko išsiaiškinti jokių aiškių šių išpuolių motyvų, tačiau kai kurie teigė, jog šios atakos buvo surengtos dėl nacionalistinio ekstremizmo.

Sprogdinimas Minsko metropolitene sukrėtė baltarusius. Ši ataka buvo įvykdyta tuo metu, kai šalies vyriausybė vykdė didelio masto represijas prieš opoziciją po Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos ginčijamo perrinkimo pernai gruodį.

Kaip pranešama, paskutinės egzekucijos Baltarusijoje buvo įvykdytos pernai kovą. Tąsyk buvo sušaudyti du vyrai, nuteisti 2009 metais už įvairius nusikaltimus, įskaitant žmogžudystę, nurodė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius