Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė buvęs Švedijos premjeras Thorbjornas Falldinas

Thorbjornas Falldinas, pypkiuoti mėgstantis avių augintojas, tapęs pirmosios nesocialistinės Švedijos vyriausybės po Antrojo pasaulinio karo premjeru, mirė būdamas 90 metų.
Thorbjornas Falldinas
Thorbjornas Falldinas / wikipedia.com nuotr.

Th.Falldinas, vadovavęs Centro partijai, mirė šeštadienio vakarą savo ūkyje Švedijos šiaurės rytuose, pranešė dabartinė partijos vadovė Annie Loof.

A.Loof sakė, kad Th.Falldinas buvo vienas iškiliausių XX amžiaus Švedijos lyderių.

„Jis buvo aštraus proto politikas ir savimi pasitikintis lyderis, taip pat pasišventęs ir rūpestingas žmogus, – ji parašė partijos tinklalapyje. – Jis – tikras pavyzdys ir ikona daugeliui mūsų.“

Vadovaudamas savo agrarinės pakraipos partijai, Th.Falldinas 1976 metais atvedė į valdžią centro dešiniąją koaliciją, užbaigdamas 40 metų trukusį socialdemokratų valdymą. Dvejais metais vėliau jo vyriausybė subyrėjo, įsiplieskus ginčams dėl branduolinės energetikos, kuriai Th.Falldino partija tuomet griežtai nepritarė.

Jis vėl buvo paskirtas premjeru po 1979-ųjų rinkimų ir užėmė tą postą iki 1982 metais, kai jo vyriausybę įveikė Olofo Palme vadovaujami socialdemokratai.

Th.Falldinas gimė 1926 metų balandžio 24 dieną ūkininkų šeimoje šiauriniame Hiogsjo kaime. Per visą politinę karjerą jis liko ištikimas savo šaknims, savaitgaliais grįždamas į savo ūkį pasirūpinti avimis arba nukasti bulvių.

Ramus ir tylus Th.Falldino būdas buvo ryškus kontrastas kandžiam O.Palme sąmojui ir kai kada agresyviam debatų stiliui. Jiedu dominavo Švedijos politikoje, kol Th.Falldinas pasitraukė iš pareigų po prastų 1985 metų rinkimų rezultatų. O.Palme buvo nužudytas kitais metais, o tas nusikaltimas iki šiol neišaiškintas.

Th.Falldinas iškilo Centro partijoje, palaikomas jos eilinių narių, ir tapo jos pirmininku 1971 metais. Jam vadovaujant partija pasuko žaliosios, prieš branduolinę energetiką nukreiptos politikos link. Iki pat mūsų dienų Centro partija stengiasi save pateikti kaip žaliąją alternatyvą Švedijos nesocialistų stovykloje, nors jos požiūris į atominę energetiką šiek tiek sušvelnėjo.

Th.Falldinas paliko savo žmoną Solveig, jųdviejų dukrą ir du sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius